Κυριακή, Νοεμβρίου 08, 2009

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2010...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ!!!

Με έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, καθώς θεωρεί ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 3,3 μονάδες, ακόμη κι αν επιτευχθεί, δεν είναι διατηρήσιμη.
Οι υπηρεσίες της Ε. Ε. που μελέτησαν τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού διαπίστωσαν ότι οι στόχοι του δεν είναι συμβατοί με τις κατευθύνσεις του Ecofin.

Κατ’ αρχάς γιατί από τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,3% του ΑΕΠ, οι 2,1 μονάδες επιτυγχάνονται με παράγοντες που δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα. Σε ό, τι αφορά τις δαπάνες, η μείωση είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος λογιστική. Δηλαδή, εμφανίζονται μειωμένες γιατί δεν επαναλαμβάνονται κάποιες δαπάνες που επιβάρυναν το έλλειμμα του 2009, όπως η εξόφληση παλαιών χρεών των νοσοκομείων, οι εκλογικές δαπάνες και η δόση της αποζημίωσης που επιδικάστηκε να καταβάλει το Δημόσιο στην Ολυμπιακή. Συνολικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφονται μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες ύψους 2,011 δισ. ευρώ.

Σε ό, τι αφορά τα έσοδα, μη νόμιμου χαρακτήρα θεωρούνται αυτά από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στην ακίνητη περιουσία, ύψους 1 δισ. ευρώ, και τα έσοδα από την απόδοση των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών που έχει το Δημόσιο (280 εκατ. ευρώ). Επίσης, αναμένουν λεπτομέρειες για τα έσοδα από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία επίσης θεωρούνται προσωρινού χαρακτήρα, καθώς και εξηγήσεις για το εάν η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών είναι πραγματική ή λογιστική.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα πάρει μια πρώτη γεύση των επιφυλάξεών της στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin αύριο και την Τρίτη. Ωστόσο, δεν θα αιφνιδιαστεί καθώς περιμένει μια τέτοια αντίδραση από τις Βρυξέλλες.

Γι’ αυτό προετοιμάζεται, προκειμένου αφενός μεν να αντιμετωπίσει πιέσεις για αλλαγές στον προϋπολογισμό, αφετέρου δε να εξασφαλίσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, παρουσιάζοντας μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Για να βγει ο προϋπολογισμός και για να αγοράσουμε χρόνο, πρέπει να ανοίξουμε μέτωπα», λέει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα που υποσχέθηκε άλλωστε στον κ. Αλμούνια με την επιστολή του στις 29 Οκτωβρίου και η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, περιλαμβάνει:

1. Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. «Δεν θα σπάσει το θέμα - ταμπού των γενικών ορίων ηλικίας, αλλά πρέπει να δούμε άρση των αδικιών, παράθυρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, βαρέα και ανθυγιεινά», λέει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ (όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ), το οποίο επιβαρύνει με τεράστια ποσά τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα προχωρήσει επίσης σταδιακά (εάν το δεχθεί η Κομισιόν) και η εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
2. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που δεν θα περιοριστεί στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, αλλά και στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων όπως οι οδικές μεταφορές.

3. Σε ό, τι αφορά τα έσοδα, πέραν της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων και των άλλων αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, σχεδιάζεται η συγκρότηση ειδικού σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
4. Για το σκέλος των δαπανών, θα ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε 4 διεθνείς οίκους, PricewaterHouse & Coopers, Ernst &Young, Arthur Antersen και Deloitte & Touche, η μελέτη του τρόπου κατάρτισης προϋπολογισμών.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ...

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ" ΜΑΣ,ΔΟΥΝ ΠΩΣ ΜΑΛΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ,Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Ειναι κακο στην αμμο να χτιζεις παλατια"

Ηλθε ο καιρος ο Ελληνικος Λαος να αναλαβει τις ευθυνες του.
Ειναι ποτε δυνατον ενας τοπος που δεν παραγει τιποτα να προκοψει?

Θα πρεπει να ενημερωθει απο τον Πρωθυπουργο ο Ελληνικος Λαος και να γινει προσπαθεια για Κυβερνηση Εθνικης Ενοτητας.
Να κοιταξουμε το μελλον της Πατριδας μας!Για το καλο μας!