Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2009

ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ...ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΙΕΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ;;;

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται από το 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : πρώτον, ότι «η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού» και δεύτερον, ότι η διεθνής συγκυρία με την ανάπτυξη που ξεκίνησε ήδη από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ασία, θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα.
Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έπληξε την Ελλάδα πιο αργά και σε μικρότερη ένταση από το μέσο όρο των άλλων χωρών-μελών του. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2009 θα κλείσει με δημόσιο χρέος πάνω από το 120% του ΑΕΠ και με έλλειμμα του Δημοσίου που θα φθάσει το 12,75 % του ΑΕΠ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις το τοποθετούσαν στο 3,75 % του ΑΕΠ.

Στην εντυπωσιακή κατολίσθηση συνέβαλε η ένταξη των χρεών του Δημόσιου, σε προμηθευτές, επιχειρήσεις και νοσοκομεία, έλλειμμα που θα μειωθεί στο 9,75% το 2010, χάρις στα προσωρινά έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν το 2009, με τη λήξη των οποίων όμως, το έλλειμμα θα ανέβει στο 10% του ΑΕΠ το 2011. Τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για μία μακρόχρονη εξυγίανση των οικονομικών» υπογραμμίζεται στην έκθεση, και θα πρέπει να αποβλέπουν «στην εξάλειψη των διαρθρωτικών ελλειμμάτων, στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών δημοσιονομικών κανόνων και στην αυστηροποίηση της επιτήρησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από ανεξάρτητο οργανισμό».

Αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα, η έκθεση προβλέπει «καθίζηση για το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010». Η παραγωγική δραστηριότητα έχει μειωθεί εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές θα έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές.
Οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον οικοδομικό τομέα, είχαν σαφή πτώση λόγω του περιορισμού των δανειοδοτήσεων και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών υποφέρει από τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, αλλά και του δανειοπιστωτικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει στο 10,5% το 2010 και δεν θα αρχίσει να μειώνεται παρά στο τέλος του 2011. Παράλληλα το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να παραμείνει υψηλά, στο 10% του ΑΕΠ.

Στα μέσα του 2009 ο πληθωρισμός έφθασε στο «ιστορικά χαμηλότερο σημείο» για να επανακάμψει τον Οκτώβριο του 2009. «Η συνεχής μείωση της ανταγωνιστικότητας» λέει ο ΟΟΣΑ «λόγω των πληθωριστικών διαφορών με τις χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύει επίσης να δυσκολέψει την ανάκαμψη». Μία άλλη δυσκολία για την Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τους εμπορικούς της εταίρους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τους ρυθμούς ανάπτυξης που οι χώρες αυτές θα επιτύχουν ή όχι.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι οι ακόλουθες :

- Να δράσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα, στο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.
- Να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο μεγαλύτερη ευκινησία (flexibility) και στην μεταρρύθμιση της αγοράς των προϊόντων.
- Να μειώσει αυστηρά τις δαπάνες και να πετύχει την πάταξη της γενικευμένης φοροδιαφυγής.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΟΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΩΛΟ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΟΟΣΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΑΝΑΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.


ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2009

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kai ti na to kanw?
to 2012 ola tha teliwsoun

Ανώνυμος είπε...

όχι ρε συ θα πάρει και θα σηκώσει όλους τους άλλους εκτός από εμάς

Ανώνυμος είπε...

Μαλάκες όλοι,τόσα χρόνια, δεκαετίες αυτή η πιπίλα...λιτότητα+λιτότητα για καλύτερες μέρες.....
Καλά ρε άνθρωποι...τέτοια ανέχεια δεν έχει προηγούμενο δλδ..
Πρώτα μας κλεβουν και μας αφήνουν στη τύχη όλους χρεώνοντας μας πριν ακόμα γεννηθούμε, μετά αυτοί γίνονται καπνός ζάμπλουτοι χωρίς να δώσουν λογαριασμό πουθενά, και μετά ξανάρχονται για να μας "σώσουν" απο τα σκατά που οι ίδιοι έφιαξαν....
Παράλληλα κοιμίζουν τους πάντες με όλα τα μέσα όπως διδάχτικαν στα γιαλιστερά ξένα πανεπιστήμια τους διαλύοντας ιστορία γλώσσα και φυσικά τα ιερά και όσια του τόπου.
..Μα καλά ρε μαλάκες, δεν νοιώθετε τίποτα? Κανείς μηδέν?............