Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009

ΣΤΟ 21% Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ...ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 35%...ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΜΕ...ΟΛΟΙ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ

Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει την τελευταία πενταετία ο γεωργικός τομέας στη χώρα μας.
Η αγροτική οικονομία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς όλα τα μεγέθη στο διάστημα αυτό επιδεινώθηκαν δραματικά.

Αύξηση της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές, μείωση του εισοδήματος των αγροτών και αύξηση του κόστους παραγωγής, πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, συνθέτουν το τοπίο της... καταστροφής στην ελληνική αγροτική περιφέρεια.

Ανοδο παρουσιάζει η «αγροτική» ανεργία φέτος, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας το 17%. Μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς παρουσιάζονται ταυτόχρονα πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Το ανησυχητικό συμπέρασμα για την ανεργία προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα με αυτά, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα βαίνει συνεχώς μειούμενη, με αποτέλεσμα να καλύπτει το 2008 το 11,4% στο σύνολο των απασχολουμένων της χώρας, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν στο επίπεδο του 14,6% κατά το 2003.

Η οικονομική κρίση έχει ήδη κάνει αισθητή την επίπτωσή της στην απασχόληση και στον αγροτικό ειδικότερα τομέα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές έναν χρόνο μετά αυξήθηκε κατά 16,87%.

Το αγροτικό εισόδημα παρουσιάζει συνεχή κάμψη, κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης αύξησης των τιμών παραγωγού, σε σχέση με την εξαιρετικά μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της πενταετίας 2004-2008 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε αθροιστικά κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές παραγωγού σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 15% περίπου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο διάστημα του τρέχοντος δωδεκαμήνου (Ιούλιος 2008 - Ιούνιος 2009) σημειώθηκε μείωση των τιμών παραγωγού κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Από την άλλη πλευρά, το κόστος παραγωγής, παρουσίασε και νέα αύξηση κατά 0,4%, με αποτέλεσμα απώλεια στο αγροτικό εισόδημα της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων, τη στιγμή που ακόμα βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης. Η σημαντική επιδείνωση του εισοδήματος επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με την οποία στο διάστημα των τελευταίων ετών (2001-2008), σε αποπληθωρισμένες τιμές, μειώθηκε αθροιστικά κατά 21% περίπου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο το αγροτικό εισόδημα στην Ε.Ε.-27 αυξήθηκε κατά 15% περίπου.

Τα αγροτικά εισοδήματα επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού. Εχει εξάλλου ήδη καταγραφεί - και συνεχίζεται μέχρι σήμερα η εξαιρετικά μεγάλη πτώση των τιμών σε μια σειρά σημαντικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο (-20%), τα φρούτα (-48%, η τιμή στα μήλα και -43% στα ροδάκινα), τα οινοστάφυλα (-40%), το αγελαδινό γάλα (-14%).
Την τελευταία 5ετία η άνοδος του κόστους παραγωγής κινήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για μια πρωτοφανούς έκτασης μείωση του αγροτικού εισοδήματος, που αποτυπώνεται με ιδιαίτερα έντονο αρνητικό πρόσημο κατά το 2008 (-14,4%).

ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ...ΚΑΘΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΖΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ...
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ...

ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2009


ethnos

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kai basikos logos ths anergeias preza einai h kybenrhsh kai ta pola ergatika xeria poy exoyn erthei apo to eksoteriko dhladh metanastes

preza h me toys anergoys h me toys metanastes

prepei na dialekseis pleyra

h metanastes kanoyn oles ths xeironaktikes doyleies poy kaname emeis paliotera sta xorafia

exeis doylepsei oikodomh

exeis doulepsi se xorafia mallon oxi.......