Κυριακή, Νοεμβρίου 08, 2009

ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΛΠ...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΑΡΧΙΚΑ ΔΗΛΩΝΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ...ΕΝΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ,ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΥΤΟ.
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ...
ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ...

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι επιμένουν. Προεκλογικώς είχατε καλλιεργήσει προσδοκίες ακόμη και για κατάργηση της συμφωνίας με την Cosco. Δικαιολογημένα, λοιπόν, σήμερα αισθάνονται προδομένοι.

- Προεκλογικά, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε πολλούς όρους της σύμβασης και είχαμε δεσμευθεί ότι θα εξαντλούσαμε μέσα από τον διάλογο όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο για να βελτιωθούν οι όροι που προβλέπονται για τον ΟΛΠ, την οικονομία και τους εργαζόμενους. Αυτό και πετύχαμε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας με συναίνεση όλων των μερών. Στον διάλογο θα τεθούν όλα τα ζητήματα και οι όποιες αποφάσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2009.

Η αριστερά πάντως προτείνει κατάργηση της συμφωνίας...

- Αυτό δεν είναι εφικτό και το ξέρουν τα κόμματα της αριστεράς.

Λόγω κόστους;

- Η κατάργηση της συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει νομικά και, επιπλέον, θα έδινε ένα κακό σήμα στις διεθνείς αγορές για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους. Η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφάλεια για το μέλλον.

- Δεν πρέπει ν' ανησυχούν γιατί ακόμη και μέσα στη σύμβαση οι σχέσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι δεδομένες.

Τους θεωρείτε «εργατική αριστοκρατία»;

- Εγώ δεν βάζω ποτέ τέτοιες ταμπέλες σε εργαζόμενους.

Περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης υπάρχει;

- Οχι.

Συζητάτε το ενδεχόμενο αναβολής για δύο μήνες της εγκατάστασης της Cosco;

- Η παράταση της τιμολόγησης των υπηρεσιών από τον ΟΛΠ για 15 ημέρες ήταν κομμάτι της συμφωνίας όλων των εταίρων στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να λήξει η απεργία και να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Η συμφωνία αυτή δυστυχώς έσπασε με ευθύνη των εργαζομένων. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση.

Την κριτική που διατυπώνεται, ότι είχατε αντιφατική στάση απέναντι στο πρόβλημα της απεργίας, πώς τη σχολιάζετε;

- Δεν υπήρξε καμία αντιφατική στάση. Κάλεσα αμέσως τους εργαζόμενους και είχαμε έναν ουσιαστικό διάλογο. Λίγες μέρες μετά, σε νέα συνάντηση, ανέπτυξα το πλαίσιο του διαλόγου, χωρίς φυσικά να μπορώ να προεξοφλήσω την έκβαση των συζητήσεων. Η άμεση έναρξη του διαλόγου μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για κομβικά ζητήματα της σύμβασης, η συνέχιση της τιμολόγησης από τον ΟΛΠ Α.Ε. μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου στην ΟΛΠ Α.Ε. αποτέλεσαν το πλαίσιο των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση ανέλαβε και οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί.

ΛΟΥΑ ΜΑΣ...Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ...ΗΔΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗΚO ΣΗΜΕΙΩΜΑ,ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΗΝ COSCO...ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: