Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Ή ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μεταφορά καταθέσεων σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες ζητούν μεγαλοκαταθέτες από τις τράπεζές τους. Ο στόχος διπλός: να επωφεληθούν από τα πολύ υψηλότερα επιτόκια που δίνονται εκεί (και μάλιστα σε καταθέσεις ευρώ) και να «κρύψουν» μέρος της περιουσίας τους από την εφορία.
Δεν είναι γνωστή η έκταση του φαινομένου. Υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, είτε δηλώνοντας άγνοια είτε λέγοντας ότι πρόκειται για λίγες περιπτώσεις που τις συνδέουν με την εποχή των προτροπών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τα πιστωτικά ιδρύματα να μην χρηματοδοτήσουν οι ελληνικές τράπεζες τις θυγατρικές τους από εγχώριες καταθέσεις.

Ομως τα περιστατικά που έχουν περιέλθει και είναι σχετικά πρόσφατα, των 2-3 τελευταίων εβδομάδων, αφορούν τόσο επιχειρηματίες όσο και στελέχη εταιρειών που εργάζονται ήδη στις γειτονικές χώρες. Το δέλεαρ είναι ασφαλώς τα υψηλά καταθετικά επιτόκια σε ευρώ που προσφέρουν οι τράπεζες σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Κύπρο και τα οποία οι ραντιέρηδες γλυκοκοιτάζουν. Πολύ περισσότερο τώρα που στην Ελλάδα ο τόκος των προθεσμιακών έχει πέσει μόλις στο 2,4%.
Φυσικά, δεν είναι μόνο το υψηλότερο επιτόκιο που θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του σ' αυτές τις περιπτώσεις, επισημαίνουν τραπεζίτες και άλλοι. Σημαντικό θέμα είναι επίσης η ευκολία με την οποία θα μπορέσει να επαναπατρίσει τα κεφάλαια αν τα χρειασθεί. Λίγες χώρες έχουν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων (για παράδειγμα η Σερβία), τονίζουν.

Βέβαια όσοι προχωρούν σε αυτές τις μεταφορές αναλαμβάνουν ώς ένα βαθμό και ρίσκα. Το βασικό είναι ότι αν τα δημόσια οικονομικά μιας βαλκανικής χώρας δεν πάνε καλά και δεν βρίσκει επαρκή χρηματοδότηση, θα μπορούσε δυνητικά να δεσμεύσει μέρος των καταθέσεων για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Επίσης, όλες οι χώρες δεν έχουν την ίδια ή δεν έχουν καθόλου πολιτική στο θέμα των εγγυήσεων των καταθέσεων, όπως η Ελλάδα που εγγυάται ποσά μέχρι 100.000 ευρώ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας ανέφερε ότι η ασφάλεια των καταθέσεων και η ευκολία πρόσβασης σ' αυτές μετρούν πολλές φορές περισσότερο από το επιτόκιο. «Γι' αυτό τον λόγο κάτοικοι τέτοιων χωρών, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, προτιμούν να στείλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα ή την Κύπρο», παρατήρησε.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ...ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ..ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΚΑΤΩ...
ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ...ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ...
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: