Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009

ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ...ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση το βράδυ της Παρασκευής, ο γερμανικός όμιλος ΤhyssenΚrupp υπέγραψε προσύμφωνο για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε επιχειρηματικό σχήμα με επικεφαλής τον Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των ναυπηγείων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους εργαζομένους και αμηχανία στην κυβέρνηση.

O επίδοξος νέος ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας υπήρξε στην τριετία 1999-2002 διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εγχείρημά του αυτό πλαισιώνεται και από άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ακούγεται ότι είναι δύο εφοπλιστές με σημαντικές «στεριανές» επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η αιφνιδιαστική συμφωνία ΗDW (θυγατρική της ΤhyssenΚrupp και ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά)- Εμμανουήλ έχει προκαλέσει αμηχανία στους αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους αλλά και στον όμιλο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο όποιος μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι διαπραγματευόταν την αγορά του Σκαραμαγκά. Μουδιασμένοι εμφανίζονται και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι δηλώνουν ότι σήμερα κιόλας θα ζητήσουν την κυβερνητική παρέμβαση στο κυοφορούμενο ντιλ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βασίλη Καρακίτσου, προέδρου του σωματείου «Τρίαινα», το επιχειρηματικό σχήμα που φέρεται να διαδέχεται τους Γερμανούς στον Σκαραμαγκά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους 1.200 εργαζομένους. Ο πρόεδρος του σωματείου υποστηρίζει ότι «το επιχειρηματικό σχήμα που διεκδικεί τα Ναυπηγεία δεν παρέχει, για μια σειρά από λόγους, επαρκείς εγγυήσεις για την ανάκαμψη του Σκαραμαγκά». Η απόφαση της ΗDW να επιταχύνει την έξοδό της από την Ελλάδα δεν σχετίζεται μόνο με τις γνωστές τριβές που είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και με την κακήλόγω της κρίσης- πορεία του μητρικού ομίλου της ΤhyssenΚrupp, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες απολύσεις 10.000 εργαζομένων με παράλληλο κλείσιμο ή και πωλήσεις θυγατρικών του εταιρειών.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που μπουν οι τελικές υπογραφές, η εταιρεία ΕΝΑΕ, η θυγατρική του γερμανικού ομίλου που ελέγχει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, θα ζητήσει, βάζοντας ενέχυρο την ακίνητη περιουσία της, τραπεζικό δάνειο ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Με το δάνειο αυτό η ΕΝΑΕ θα καλύψει τις υποχρεώσεις που φέρεται να έχει απέναντι στον μητρικό όμιλο ΗDW, o οποίος στη συνέχεια θα εκχωρήσει στον Σκαραμαγκά τις απαιτήσεις που έχει από το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται στα 520 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως οι απαιτήσεις αυτές μειώνονται κατά 320 εκατ. ευρώ, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο αρνείται να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής» που κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία της ΗDW στο Κίελο. Σε κάθε περίπτωση, το ντιλ ανάμεσα στη ΗDW και στον κ. Σωτήρη Εμμανουήλ δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσει χωρίς τις ευλογίες της κυβέρνησης, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο είναι και θα συνεχίσει να είναι ο βασικός πελάτης των Ναυπηγείων. Άλλωστε, εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της κατασκευής και παράδοσης, από τον Σκαραμαγκά, των τριών από τα τέσσερα υποβρύχια.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, που είναι και συντονιστής των συναρμόδιων για τον Σκαραμαγκά υπουργείων, έχει υποστηρίξει πρόσφατα ότι η καλύτερη λύση για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα.

ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ...ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ...
ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ,..ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: