Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009

ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΣΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ...

ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΌΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ...ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ...ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ...

Δύο βασικές επιτροπές και πολλές υποεπιτροπές, στις οποίες θα συζητηθούν όλα τα θέματα όπου εμπλέκονται Εκκλησία και Πολιτεία, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται.

1.Η πρώτη θα ασχοληθεί με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας: θα επιχειρήσει την καταγραφή των ακινήτων που φορολογούνται και στη συνέχεια θα συζητήσει το ζήτημα του τριπλασιασμού της εισφοράς που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Από πλευράς Εκκλησίας, την επιτροπή αυτή θα στελεχώσουν έμπειροι στα οικονομικά μητροπολίτες με επικεφαλής των Ιωαννίνων Θεόκλητο.

2.Η δεύτερη θα εξετάσει θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, όπως η εκκλησιαστική δικαιοσύνη και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. Υποεπιτροπές θα ασχοληθούν με ζητήματα όπως το καθεστώς της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης των κληρικών και των στελεχών της Εκκλησίας.

Μετά τους τριγμούς που παρατηρήθηκαν στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες, στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου επισήμαναν ότι το θετικό είναι ότι ισχύει η συμφωνία Ιερώνυμου-Παπανδρέου, για ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, η οποία διευρύνεται με τρεις ακόμη στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού: Τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη.

Οι πιθανότητες να αρχίσει ο διάλογος νωρίτερα από τον Ιανουάριο είναι μηδενικές, καθώς οι δύο πλευρές δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν. Την ίδια ώρα ο Ιερώνυμος δέχεται εισηγήσεις από ιεράρχες της νεότερης γενιάς να συγκαλέσει εκτάκτως την Ιεραρχία, κάτι που δείχνει να θέλει προς στιγμή να το αποφύγει.
Οι περισσότεροι ιεράρχες εκτιμούν ότι έπρεπε η Εκκλησία να βγει επιθετικά και περιμένουν στη γωνία τον Ιερώνυμο, ο οποίος χειρίζεται ουσιαστικά ένα μείζον ζήτημα μόνος του, ή έστω με μια ομάδα ιεραρχών. Αν αποτύχουν οι συνομιλίες, η ιεραρχία θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες επάνω του, μια και φαίνεται ότι ο αρχιεπίσκοπος είναι εκείνος που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες με την κυβέρνηση.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του διορισμού των λαϊκών υπαλλήλων των μητροπόλεων, που είναι περί τους 280 σ' ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για θέσεις διακόνων και ιεροκηρύκων που μετατράπηκαν σε θέσεις γραμματέων, λογιστών, ταμίων, κλητήρων, οδηγών αυτοκινήτων. Μέχρι τώρα οι ιεράρχες είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους υπαλλήλους τους, τώρα όμως όλοι θα περνούν από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2009


enet.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝΣΚΟΥΠΙΔΟΝΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟΣ ΞΟΦΛΗΣΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΜΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ 8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΟΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΦΕΟΥΔΟ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΝΤΕΝΕΚΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΘΑ EINAI Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓIA THN ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ.
Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ανώνυμος είπε...

ο,τι να'ναι...