Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2009

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ...ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου -με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα- μετά το πέρας της συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

“Η σημερινή απογευματινή κοινή συνεδρίαση των Yπουργών Εξωτερικών και Άμυνας είχε ως πραγματικό αντικείμενο μια εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και μέσω της συζήτησης για το Αφγανιστάν τέθηκε και το κύριο θέμα της συνεδρίασης που είναι οι σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ενόψει και των νέων δεδομένων που διαμορφώνει, με καθυστέρηση βέβαια, η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Έχοντας πολύ έντονη ακόμη την αίσθηση που αποκόμισα από την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ πριν από μερικές εβδομάδες στην Μπρατισλάβα, μπορώ να πω ότι σήμερα, η τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν μέσα σε ευρωπαϊκά συμφραζόμενα, ήταν πολύ πιο διστακτική και πολύ πιο μετριοπαθής. Γιατί είναι πια αντιληπτό από όλους και πανθμολογούμενο, ότι προτάσσονται τα πολιτικά κριτήρια, οι πολιτικές διαδικασίες, μια αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση δεν οδηγεί πουθενά.

Είναι κοινή συνείδηση πια και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ πως το μεγάλο πρόβλημα στο Αφγανιστάν είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης Καρζάι, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση στην πραγματικότητα της αφγανικής κυριαρχίας, δηλαδή για την ανάληψη από τους Αφγανούς της ευθύνης για την χώρα τους, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση σε διαδικασίες θεσμικής διαπαιδαγώγησης και αναβάθμισης, σε διαδικασίες συγκρότησης ενός κράτους στο Αφγανιστάν. Βέβαια δεν μπορεί να μεταφέρουμε ένα δυτικοκεντρικό πρότυπο, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη το πολιτιστικό και πολυφυλετικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμεθα. Αλλά βέβαια χρειάζεται ένα στοιχειώδες κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, αστυνομία, νομοθεσία, μια στοιχειώδης έννομη τάξη και αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία βέβαια, είναι η συνεργασία του πληθυσμού χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα.

Γνωρίζετε ότι προχθές με απόφαση του το ΚΥΣΕΑ διαμόρφωσε το πολύ σαφές πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, έθεσε τους όρους. Είναι πολύ υπεύθυνη η στάση μας, πολύ καθαρή, πολύ λειτουργική. Νομίζω ότι ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις μας ως μέλη της Ε.Ε. και πρωτίστως ως μέλη του ΝΑΤΟ. Και χαίρομαι γιατί σήμερα αυτά τα οποία ακουστήκαν από όσους εκφράζουν θεσμικά το ΝΑΤΟ, ως τέτοιο, αλλά και την Ε.Ε. ως τέτοια -αναφέρομαι δηλαδή όχι μόνο στον κ. Ρασμούσεν αλλά και στον κ. Σολάνα όσο ακόμα ισχύει η εντολή του μας δίνουν την ικανοποίηση ότι ενεργήσαμε μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι ευρύτερα αποδεκτό διότι δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά.

Αύριο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε επίπεδο Υπουργών. Θα αντιμετωπίσει πολλά τεχνικά αλλά και πολιτικά ζητήματα. Θα συνεχίσουμε με την συνοδό των υπουργών και το γεύμα. Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα των αποστολών τις Ε.Ε., δηλαδή για την «Αταλάντα» στη Σομαλία, για την καταπολέμηση της πειρατείας δηλαδή, εμείς έχουμε ανανεώσει την εντολή της συμμετοχής μας με μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο. Θα συζητήσουμε για την επιχείρηση «Αλθέα» στη Βοσνία όπου εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να περάσουμε πια από το στάδιο της ενεργούς στρατιωτικής παρουσίας σε ένα στάδιο κυρίως πολιτικής παρουσίας, αλλά βεβαίως θα παραμείνουμε παρόντες εκεί εφόσον η κοινή θέση τείνει να είναι η συνέχιση της παρούσης φάσης. Και βεβαίως θα συζητήσουμε για το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνει η Συνθήκη της Λισσαβόνας στο λεγόμενο «δεύτερο πυλώνα» στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, όπου μας ενδιαφέρει παρά πολύ βεβαία η αυτονομία της Ε.Ε., η ισοτιμία της σε σχέση με το ΝΑΤΟ και η διατήρηση του πολιτικού ελέγχου πάνω σε παράπλευρους θεσμούς όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας γιατί και αυτό έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία για τις δικές μας προτεραιότητες και τις δικές μας ευαισθησίες”.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...ΕΡΕ ΚΑΤΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΟΥΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: