Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΕΖΑΚΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

«Απεταξάμην τα... εμβόλια» αποφαίνονται ξεκάθαρα πια οι περισσότεροι Ελληνες. Οι έρευνες είναι σαφείς και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι η πλειονότητα του πληθυσμού, με βάση τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα, δεν θα δεχθεί τελικά να υποβληθεί σε εμβολιασμό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων.
Βασικός φόβος οι πιθανές παρενέργειες, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που -έστω και αν έχουν μπει σε ένα κλίμα ανησυχίας- θεωρούν ότι πρόκειται για ελαφριά ασθένεια. Γι' αυτό και δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι μισοί πολίτες που ήδη νοσούν δεν πάνε καν στο γιατρό, ενώ οι υπόλοιποι επιλέγουν τους ιδιώτες γιατρούς αντί του ΕΣΥ.

1 Συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε 3.000 άτομα έδειξε ότι 7 στους 10 δεν θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο. Αντίστοιχο ποσοστό (65,2%)
δεν σκοπεύει να το κάνει ούτε στα παιδιά του.

Αιτία της άρνησης για 6 στους 10 είναι ο φόβος ότι «μπορεί να προκαλέσει βλάβες», ενώ ποσοστό 18% θεωρούν ότι η γρίπη είναι πολύ ελαφριά για να εμβολιασθούν.

Η έρευνα αποτυπώνει τη ραγδαία εξέλιξη της νόσου τις τελευταίες ημέρες και τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της πανδημίας.
Η συχνότητα εμφάνισης γριπώδους συνδρομής στα νοικοκυριά το διάστημα της μελέτης έφτασε το 3,6%, ενώ στην πρώτη μέτρηση -λίγες μέρες πριν- ήταν στο 2,6%.

2 Σύμφωνα με την καταγραφή, από τη νέα γρίπη νόσησαν περισσότερο οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας και ακολουθούν εκείνοι της Κεντρικής Ελλάδος και ακολουθούν οι της Αττικής. Πιο ευάλωτοι είναι όσοι μένουν σε αγροτικές περιοχές σε σύγκριση με όσους διαβιούν σε αστικές, ενώ πιο εύκολα αρρωσταίνουν οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, πρώτα στη λίστα των νοσούντων είναι τα παιδιά έως 5 ετών, ακολουθούν τα ανήλικα από 6 έως 18 ετών, όσοι είναι 19 έως 44 ετών και, τέλος, όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 45 ετών.
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο βήχας σε ποσοστό 75,6% και ακολουθούν πονοκέφαλος (53,7%), εξάντληση ή μεγάλη κούραση (53,7%), πονόλαιμος (51,2%), σινάχι (46,3%) και πόνος στους μυς ή τα κόκαλα (41,5%).

3 Παρά, όμως, την «επέλαση» του ιού Η1Ν1 στον πληθυσμό, το 43,9% από όσους νόσησαν δεν πήγαν καν στο γιατρό. Οι Βορειοελλαδίτες είναι εκείνοι που έσπευσαν περισσότερο σε ειδικό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (76,5%) και ακολουθούν οι ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας (66,7%), ενώ τελευταίοι βρίσκονται οι κάτοικοι της Αττικής (30%).
Την πόρτα του γιατρού χτύπησαν περισσότερο οι άνδρες (61,5%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (46,7%).
Οι παιδίατροι είναι εκείνοι που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις (52,2%) ενώ έπονται οι παθολόγοι (39,2%) και πολύ πιο πίσω οι γενικοί γιατροί (4,3%).

4 Αίσθηση προκαλεί όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν τελικά τους ιδιώτες γιατρούς για τη νέα γρίπη και όχι το δημόσιο σύστημα: Οι 7 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα (69,7%) δήλωσαν πως εξετάστηκαν σε ιδιωτικό ιατρείο, μόλις 2 στους 10 (21,7%) σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου και 4,3% σε κάποιο κέντρο υγείας.
Καθόλου τυχαία, βέβαια, αφού σχεδόν όλοι (ποσοστό 96,2%) δηλώνουν ότι σχετικά με τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη εμπιστεύονται πολύ ή μέτρια τον οικογενειακό ή προσωπικό γιατρό τους.
Με τους γιατρούς των ταμείων πολλοί ερωτηθέντες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί: το 78,7% τους εμπιστεύεται πολύ ή μέτρια, ενώ το 21,3% λίγο ή καθόλου.

5 Η σύγχυση που επικρατεί, το τελευταίο διάστημα, γύρω από το θέμα της νέας, γρίπης καταγράφεται στην έρευνα μέσω των αντιφατικών απαντήσεων που δίνουν οι ερωτώμενοι.
Από τη μια, 75,8% θεωρούν ότι «γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτε», ενώ, από την άλλη, περίπου στο ίδιο ποσοστό (74,6%), εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όσον αφορά τη νόσο.

Οι διφορούμενες θέσεις αποτυπώνονται και στην ερώτηση αν θεωρούν «ότι η νέα γρίπη περνά ελαφρά για τους πιο πολλούς».
Οι 9 στους 10 (93,7%) εκτιμούν ότι η ασθένεια θα περάσει «αβρόχοις ποσί», ενώ μόλις το 6,3% θεωρεί πως πρόκειται για κάτι σοβαρό.

6 Η συνωμοσιολογία, πάντως, δεν λείπει από την πανδημία αυτή, καθώς το 83,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι όλα κινούνται από τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.
7 Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που έρευνα καταγράφει εμπιστοσύνη των πολιτών σε κρατικό φορέα έστω και επιστημονικού χαρακτήρα: Σε ερώτηση αν εμπιστεύονται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη νέα γρίπη, το 82,1% των πολιτών απάντησε πολύ ή μέτρια και μόνο το 17,9% λίγο ή καθόλου.
8 Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την τηλεόραση και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, τα οποία φαίνεται πως δέχονται όλη την κριτική από το αρνητικό και «αντιεμβολιαστικό» κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε.
Οι 8 στους 10 εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου τα ΜΜΕ (80,5%) και μόλις οι 2 στους 10 (19,5%) τα εμπιστεύονται.
Αντίθετα, τα πάνω του στην ενημέρωση για τον Η1Ν1 έχει το Ιντερνετ. Το 66,1% εμπιστεύεται πολύ ή μέτρια τις πληροφορίες του, ενώ το 33,9% λίγο ή καθόλου.

ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δεν είμαστε τόσο ζώα στην ελλάδα, ευτυχώς.
και δεν εμπιστευόμαστε τα καθεστωτικά μμε.
να ζήσει το ίντερνετ, να ζήσουν τα μπλογκς, θα τα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.