Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ,ΚΑΘΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΥΠΟΠΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ....

Νύχτα-μέρα εργάζονται οι επιστήμονες στα εργαστήρια, ακόμα και αργίες (!), τόσο στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης σε Αθήνα Θεσσαλονίκη όσο και στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, για να μπορούν να δίνουν έγκαιρα τα αποτελέσματα από την εξέταση των επιχρισμάτων.

Από τα 4.000 συνολικά δείγματα της περασμένης εβδομάδας τα μισά εξετάστηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος (Ινστιτούτο Παστέρ), εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του ινστιτούτου δρ Ανδρέας Μεντής.
Ο φόρτος εργασίας στα εργαστήρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας το εξειδικευμένο προσωπικό τους να εργάζεται ακατάπαυστα ακόμα και Σαββατοκύριακα!
Επισημαίνει μάλιστα ότι στέλνονται, τόσο από νοσοκομεία όσο και από ιδιωτικά συμβεβλημένα με το ινστιτούτο κέντρα, δείγματα ακόμα και ατόμων που δεν έχουν συμπτώματα, (π.χ. σε μία οικογένεια έχει ο ένας και παίρνουν δείγματα απ’ όλους) προσθέτοντας έτσι έργο στα εργαστήρια, που χάνει πολύτιμο χρόνο για να δώσει αποτελέσματα που δεν χρειάζονται.
Ακόμη από ένα σχολείο που έχουν γριπώδη συνδρομή 30 μαθητές δεν χρειάζεται επίχρισμα απ’ όλους, αρκούν 3-4 για να διαπιστωθεί αν έχουν τη νέα γρίπη όλοι όσοι έχουν τα ίδια συμπτώματα.

Η λήψη δειγμάτων του αναπνευστικού από άτομα με γριπώδη συνδρομή για εξέταση με μοριακές μεθόδους πρέπει να γίνεται εντός των τριών πρώτων ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η εξέταση ατόμων χωρίς συμπτώματα δεν έχει νόημα. Το δείγμα που λόγω εύκολης δειγματοληψίας χρησιμοποιείται, είναι συνήθως το φαρυγγικό επίχρισμα.
Στο μεταξύ, από αύριο ξεκινά στη χώρα μας η κύρια φάση εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης, με προτεραιότητα για ένα εκατομμύριο πολίτες, από τις ευπαθείς ομάδες, με συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα, που χαρακτηρίζονται «άτομα υψηλού κινδύνου». Από τις ομάδες αυτές οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο, κυρίως οι καρδιοπαθείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κατά δεύτερο λόγο μια σειρά άλλων ασθενών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο το δίκτυο ιατρείων εμβολιασμού για τις ειδικές ομάδες με χρόνια νοσήματα στα νοσοκομεία, έχει μάλιστα προβλεφθεί από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ειδικό κονδύλι για την πρόσθετη αμοιβή του προσωπικού που θα εργασθεί στον εμβολιασμό.
Σε εξέλιξη είναι και ο εμβολιασμός των υγειονομικών, που άρχισε στις 16 Νοεμβρίου και έχει μέχρι τώρα καλύψει περίπου το 10% του προσωπικού.

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΤΕΡ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΑΣΘΕΝΩΝ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: