Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2009

Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΝΟDATA ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτραπεί σε επιχειρήσεις να επεξεργάζονται βιομετρικά στοιχεία εργαζομένων για λόγους ασφάλειας θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή, υπό την προεδρία του Χρ. Γεραρή, επισημαίνει ότι για να είναι νόμιμη η εγκατάσταση του συστήματος βιομετρικού ελέγχου πρέπει να εξετάζεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση αν το μέτρο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τον επιδιωκόμενο σκοπό και επιπλέον ότι δεν θίγονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες των εργαζομένων (αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας).
Υπό αυτά τα δεδομένα, απαγόρευσε στην Eθνodata, ανώνυμη εταιρεία μηχανογραφικών υπηρεσιών και οργάνωσης, να επεξεργάζεται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των υπαλλήλων της (γεωμετρία προσώπου) και να αποθηκεύει τα στοιχεία σε κεντρική βάση δεδομένων μαζί με το ονοματεπώνυμο των εργαζομένων και τον κωδικό μισθοδοσίας τους. Κατά τη φάση λειτουργίας του συστήματος, ο εισερχόμενος υπάλληλος παρουσιάζεται για δευτερόλεπτα μπροστά στην κάμερα, μετρώνται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του, συγκρίνονται με αυτά της βάσης δεδομένων και εφόσον ταυτίζονται, επιτρέπεται η είσοδος.

Η εταιρεία, υπεραμυνόμενη της εγκατάστασης του συστήματος, επικαλέστηκε ότι χειρίζεται στοιχεία 200 συνταξιούχων, ότι αναπτύσσει λογισμικό για την Εθνική Τράπεζα στο οποίο κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση και ότι οι εργασίες που αναλαμβάνει πέραν της Εθνικής Τράπεζας, για το ΤΕΒΕ και το ΤΕΑΠΟΚΑ, περιέχουν όρους για τη διασφάλιση του απορρήτου. Διευκρίνισε ακόμη ότι οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στον τρίτο όροφο κτιρίου με ενιαίο χώρο εισόδου, οπότε όποιος περάσει την κεντρική είσοδο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση της Αρχής (υπ' αριθμ. 74/2009), το σύστημα αυτό αφορά όλη την επιχείρηση και όχι περιορισμένες εγκαταστάσεις που χρήζουν αυξημένης προστασίας (χώρος αποθήκευσης εγγράφων, server room κ.λπ.), με αποτέλεσμα να τυγχάνουν επεξεργασίας τα βιομετρικά χαρακτηριστικά όλων των υπαλλήλων της. Οπως επισημαίνεται, με αυτόν τον τρόπο, εισάγεται μια επαχθής για τους εργαζόμενους επεξεργασία σε όλους τους χώρους εργασίας, χωρίς να έχει σταθμίσει η εταιρεία τις εναλλακτικές δυνατότητες που διαθέτει, όπως είναι η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, η χρήση ειδικής κάρτας εισόδου και η λήψη ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας μόνον στον χώρο φύλαξης των κρίσιμων δεδομένων, ο οποίος μπορεί να διαχωριστεί από τον υπόλοιπο χώρο εργασίας. Γι' αυτούς τους λόγους διέταξε την κατάργηση του συστήματος και την καταστροφή των βιομετρικών στοιχείων.

ΒΕΒΑΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΦΑΚΕΛΩΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΟΣΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: