Κυριακή, Νοεμβρίου 15, 2009

ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ SIEMENS ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΦΩΤΙΑ,ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Φόλκερ Γιουνγκ, το πρώην ανώτατο στέλεχος της Siemens που ελέγχεται δικαστικά για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» στην Ελλάδα, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «η πολύκροτη ως άνω υπόθεση, από μοναδική ευκαιρία να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο σε θέματα διαφάνειας, εκτράπηκε –όχι χωρίς ευθύνη μερίδας της Δικαιοσύνης, που λησμόνησε ολότελα τον αληθινό ρόλο της– σε εργαλείο πολιτικής μεθόδευσης, εξόντωσης αντιπάλων και χειραγώγησης των πολιτικών εξελίξεων, κι έχει νομίζω γίνει πλήρως αντιληπτό από ολόκληρη την ελληνική κοινή γνώμη. Εξίσου μάλιστα κατανοητό, έχει γίνει, ότι η ίδια υπόθεση, έτσι όπως άστοχα (αν όχι παράλογα) μέχρι σήμερα δρομολογήθηκε, δεν έχει μόνο δράστες, αλλά και πολλά ατυχή θύματα: ανθρώπους που, καθένας με τον τρόπο του, “πληρώνουν” όχι φυσικά για την ενοχή τους, αφού στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξε εις βάρος τους κανένα στοιχείο, αλλά την απλή παρουσία τους, εκ μόνης της ιδιότητας του καθενός, στην περίμετρο τον πράξεων του κατηγορητηρίου, σε συνδυασμό βέβαια με τις εκάστοτε σκοπιμότητες κάποιων εμφανών ή μη κέντρων εξουσίας...».

Ετσι, μέσω της επιστολής Γιουνγκ, τίθεται το ζήτημα της συνολικής επανεξέτασης της υπόθεσης τόσο σε εισαγγελικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο Γερμανός που ήταν το «Νο 3» του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens έως το 2003, μιλάει σαφώς για «πολιτική χειραγώγηση» της ανάκρισης.

Στην ίδια κατεύθυνση με διαφορετικούς όρους ωστόσο, μοιάζει να κινείται και ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος που με έγγραφο των συνηγόρων τον Αύγουστο του 2009 προς το συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα επικρατούσαν και πάλι «κανόνες κράτους δικαίου, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευτεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και την πολιτική» την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Για την ώρα, τον κ. Χριστοφοράκο δεν διευκολύνει η εξαγγελία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη ότι δεν θα εφαρμόζονται περιοριστικοί όροι για αδικήματα που επισύρουν ποινές φυλάκισης 25 ετών ή ισοβίων. Και αυτό αφού λόγω των βαρύτατων ποινών που προβλέπει ο νόμος 1608/50 «περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου», ο κ. Χριστοφοράκος απειλείται πράγματι με βάση τα κατηγορητήρια του ανακριτή κ. Νικ. Ζαγοριανού με ποινές ισοβίου καθείρξεως.

Για τους ίδιους λόγους μοιάζει δύσκολη η αντικατάσταση της προφυλάκισης του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη με περιοριστικούς όρους, παρά το γεγονός -όπως παραδέχονται κύκλοι της Eισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών- ότι ο κ. Μαυρίδης εμφανίσθηκε και έδωσε εξηγήσεις όσες φορές εκλήθη από τη Δικαιοσύνη. Αλλης τάξεως ζήτημα είναι η αντικατάσταση του περιοριστικού όρου της προσωρινής κράτησης με την καταβολή εγγύησης, όπως έγινε για τους κ. Ηλία Γεωργίου και Γεώργιο Σκαρπέλη, την οποία έχει ζητήσει ο κ. Μαυρίδης για τους λόγους που είχαν προβάλλει οι συγκατηγορούμενοί του και αφορούσαν σοβαρές δικονομικές παραλείψεις εκ μέρους του ανακριτή.

Στην έως τώρα λογική τους πάντως, τα Συμβούλια που αποφάσισαν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με την καταβολή εγγυήσεων, επέβαλαν πολύ μεγάλα για τα ελληνικά δεδομένα ποσά εγγυήσεων. Ετσι στον κ. Γ. Σκαρπέλη επιβλήθηκε εγγύηση 300.000 ευρώ, την οποία ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΤΕ δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.
Ο πρώην διευθυντής της Siemens κ. Διονύσης Δενδρινός, που κατηγορήθηκε με ένα κατηγορητήριο το οποίο χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο της Βαμβέργης (σ.σ. για την υπόθεση Χριστοφοράκου) αόριστο και ανυπόστατο, «τιμωρήθηκε» με καταβολή εγγύησης 400.000 ευρώ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στον κ. Χριστοφοράκο η εισαγγελία της Βαμβέργης επέβαλε κατ’ αρχήν εγγύηση 250.000 ευρώ ενώ η εισαγγελία του Μονάχου ζήτησε για να αφεθεί ελεύθερος ο κ . Μίχαελ Κουτσενρόιτερ 300.000 ευρώ.
Η ανακολουθία των περιοριστικών όρων διακρίνεται μέχρι σήμερα από πλήρη έλλειψη συνέπειας. Ετσι έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε άτομα –εκτός των κ. Γιουνγκ και Μαυρίδη– που εμφανίζονταν πάντα στον ανακριτή και χωρίς να είναι ύποπτοι επανάληψης των ίδιων πράξεων.

Εχουν επίσης «παγώσει» λογαριασμοί «μεσαίων» πρώην υπαλλήλων του ΟΤΕ που είναι σήμερα συνταξιούχοι (ή ακόμα και του πρώην διοικητή του Οργανισμού Δ. Παπούλια) με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πάρουν τις συντάξεις τους ενώ εξακολουθούν να «κινούνται» χωρίς μεγάλα προβλήματα στο εξωτερικό λογαριασμοί πρωταγωνιστών της υπόθεσης προς δόξαν ορισμένων εισαγγελικών λειτουργών.

Oταν ο κ. Φόλκερ Γιουνγκ αποκτούσε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 το εξοχικό του σπίτι στην Πάρο δεν περίμενε ότι θα αναγκαζόταν να «βγάλει» σε αυτό το σπίτι και έναν χειμώνα: Τον φετεινό. Διότι όπως ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη Γερμανία, έτσι και ο κ. Γιουνγκ δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Πάρο. Με μία διαφορά, ο ένας παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή (Φόλκερ Γιουνγκ), ενώ θα μπορούσε να παραμένει στην ασφάλεια του σπιτιού του στο αριστοκρατικό Γκρούνεβαλντ, ενώ ο άλλος προτίμησε να «εξαφανιστεί» (Χριστοφοράκος).

Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΕΖΑ TV ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ...ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ SIEMENS;;;
ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;;;
ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ;;;
ΒΡΕ ΝΤΟΡΑ,ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ E-MAIL...

ΠΡΕΖΑ TV
15-11-2009


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: