Σάββατο, Δεκεμβρίου 12, 2009

ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 2010,ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΗΡΑΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΤΕ...!!!

ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010,ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ...ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΥΛΩΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΪΣΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ...ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ...ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ...

Νέα βόμβα στο έλλειμμα προκαλούν οι λογιστικές αλχημείες της προηγούμενης κυβέρνησης στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Ο κύκλος επαφών της αρμόδιας υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη με τους ομολόγους της αποκάλυψε έναν πληθωρισμό κοινοτικών έργων αξίας δισ. ευρώ που τώρα καταγράφονται. Τα έργα αυτά δεν εντάχθηκαν τελικά στο ΚΠΣ καθώς «περίσσεψαν» και τώρα αναζητούν χρηματοδότη. Διαφορετικά, θα πρέπει να πληρώσει το κράτος επιβαρύνοντας το έλλειμμα και στερώντας πόρους από νέα έργα. Πρόκειται για εκατοντάδες δράσεις της περιόδου 2007-2009 (επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις και υποδομές), οι οποίες, ενώ αρχικά βαφτίστηκαν κοινοτικές, δηλαδή έργα του ΚΠΣ που ουσιαστικά έχει πλέον λήξει (απομένουν κάποιες αιτήσεις πληρωμών έως το τέλος του έτους), τελικά έμειναν εκτός. Και τούτο διότι η προηγούμενη κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μη χαθούν κονδύλια λόγω καθυστερήσεων, προκήρυξε πολύ περισσότερα έργα από όσα αναλογούσαν στο κοινοτικό χρήμα. Σε κάποιο σημείο η απορρόφηση περιφερειακών κυρίως προγραμμάτων ξεπέρασε το 130% και έτσι άρχισαν οι... περικοπές. Τα έργα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

*Επενδύσεις αξίας 6 δισ. ευρώ περίπου αποτελούν τα λεγόμενα έργα γέφυρες, δηλαδή μεγάλες επενδύσεις με ξεχωριστές δημοπρατήσεις (π.χ. Εγνατία Οδός, Αξονας ΠΑΘΕ κ.λπ.). Το μέρος του έργου που περισσεύει θα μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ. Ετσι ναι μεν δεν θα πληρωθεί από το κράτος (μόνο η συμμετοχή του περί το 22%-25%) αλλά θα περιορίσει αντίστοιχα τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα για νέα έργα.

Υπάρχει μία δεύτερη κατηγορία επενδύσεων σε εξέλιξη ή ακόμη και ολοκληρωμένων έργων τα οποία δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ. Ο λόγος για μικρές υποδομές και επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις. Πρόκειται για δεκάδες υπαγωγές εταιρειών στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και για τον γνωστό 4ο κύκλο χρηματοδότησης μικρομεσαίων μέσω τραπεζών που προκηρύχθηκε το 2007 και ολοκληρώθηκε φέτος, αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Το έργο δεν εντάχθηκε ποτέ στο ΚΠΣ και ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει «μέθοδος» να μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα εκφράζονται από επιχειρηματίες παράπονα ότι, ενώ έχουν όλα τα τιμολόγια για τις εργασίες που έχουν κάνει, καθυστερεί η είσπραξη των επιδοτήσεων προκαλώντας τους τεράστια προβλήματα ρευστότητας.
Το ζήτημα εξετάζεται σε νέο κύκλο επαφών που ξεκίνησε χθες η υπουργός Λούκα Κατσέλη με τα αρμόδια υπουργεία και τις περιφέρειες (συναντήθηκε με τους υπουργούς Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα). Στόχος είναι να υπολογιστεί αρχικά πόσο αξίζουν όλα αυτά τα έργα και ποια από αυτά μπορούν να βρουν κοινοτική συνδρομή. Παράλληλα θα αξιολογηθεί και μία άλλη κατηγορία επενδύσεων αξίας 4,6 δισ. ευρώ, αυτές που έχουν μεν προκηρυχθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Εχει ζητηθεί από τους υπουργούς να προτείνουν ποια «μένουν και ποια «φεύγουν» αλλά και τα έργα που προωθούν τους στόχους της πράσινης οικονομίας που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Ο στόχος είναι να απορροφηθούν φέτος δράσεις αξίας 7 δισ. ευρώ. Προς το παρόν επισήμως ενταγμένα είναι έργα αξίας 1,8 δισ. ευρώ (επί συνόλου 26 δισ. ευρώ).

Παράλληλα το υπουργείο αναζητεί λύσεις υποκατάστασης του εθνικού χρήματος. Η πρώτη είναι το δικαίωμα 100% κοινοτικής συνδρομής στα έργα του ΕΣΠΑ, που ακόμη μένει μετέωρο λόγω κοινοτικών διαφωνιών, και η δεύτερη η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η κ. Κατσέλη σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε ώριμο στάδιο στις επαφές που έχει με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Πλούταρχο Σακελλάρη για τη σύναψη πολυετούς δανείου με προνομιακούς όρους με το οποίο θα καλύψει το κόστος τουλάχιστον σε επενδύσεις υποδομών. Με τον τρόπο αυτό η επιβάρυνση στο έλλειμμα θα επιμεριστεί σε ορίζοντα 10-12 ετών.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ...
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΦΡΙΛΙΚΙ;;;
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΗΡΑΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ;;;
ΠΟΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ "ΣΚΟΠΟΥΣ";;;

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

prosmΔιατεθειμένοι να «παγώσουν» τους μισθούς τους για όσο χρόνο απαιτείται λόγω της οικονομικής κρίσης δηλώνουν οι δικαστές και εισαγγελείς.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έγινε σήμερα παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πλήθους πολιτικών προσώπων, ο πρόεδρος της Ένωσης, Χαρ. Αθανασίου, ανέφερε ότι το δικαστικό σώμα δέχεται το «πάγωμα» των μισθών, αλλά όχι τη συρρίκνωση των αποδοχών του.



ρε την κωλοφαρα που κανει και θυσιες!...

η πιο προνομιουχα ταξη

σιγα, μην ψοφησετε απο την πεινα.