Σάββατο, Δεκεμβρίου 12, 2009

7ΕΚ.ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΧΛΙΔΑΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ...ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ!!!

Τελευταίο επίτευγμα του κ. Κακλαμάνη η αγορά χλιδάτου διατηρητέου κτιρίου καταστήματος-γραφείων στην ακριβότερη περιοχή του κέντρου, στην οδό Μητροπόλεως. Για την αγορά ο δήμος θα πληρώσει 7 εκατομμύρια ευρώ ώστε να στεγαστεί «πολυχώρος-μουσείο», την ίδια ώρα που ο δήμαρχος δεν χάνει ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί για τις κρατικές επιχορηγήσεις που μειώνονται «ακόμη και στους κωδικούς που βγαίνουν οι μισθοδοσίες»!

«Εχετε δει καμία βρύση στο ισόγειο που να στάζει ευρώ;». Με αυτό το μόνιμο ερώτημα και ύφος αυστηρού καθηγητή αποστομώνει ο δήμαρχος όσους ορθώνουν το ανάστημά τους και ζητούν να δοθούν χρήματα για χώρους πρασίνου και απαλλοτριώσεις. Μετά κάνει αυτό που έκανε και στο πιο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της 30ής Νοεμβρίου 2009. Ζητά να λήξει η συζήτηση και να γίνει «ονομαστική ψηφοφορία» ώστε ο «λαός» (π.χ. του ΠΑΟ αν πρόκειται για τα έργα στο Βοτανικό) να γνωρίζει «ποιοι βάζουν εμπόδια» και ποιοι είναι αποφασισμένοι να μη χάνουν τις ευκαιρίες.

Ποια είναι η ευκαιρία που δεν έπρεπε να πάει αυτή τη φορά χαμένη; Ακούει στο όνομα «Θησέας», είναι πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 7 εκατομμύρια ευρώ, υποτίθεται ότι θα εκταμιευτούν από εκεί βάσει εγγράφου που είχε απευθύνει τον περασμένο Αύγουστο στον δήμο ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος. «Τα χρήματα τα εξασφάλισα για να βρει στέγη το Θεατρικό Μουσείο των Αθηνών και αν δεν πάρουμε το κτίριο θα χαθούν», φώναζε την περασμένη Δευτέρα (επομένη της ήττας της Ντόρας) ο κ. Κακλαμάνης: «Τα εξασφάλισα για τον συγκεκριμένο σκοπό και όχι για το συγκεκριμένο κτίριο», έσπευδε να διορθώσει.
Ισως διότι προηγουμένως είχε δεχτεί βροχή από ερωτήσεις, αιτήματα για αναβολή και ευθείες καταγγελίες για αδιαφάνεια, τις οποίες έκανε πως δεν... άκουσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Αναγνωστόπουλος είπε πολλές φορές ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη να μιλήσει για προκλητικούς-φωτογραφικούς όρους στη δημοπρασία, αδιαφάνεια και «απευθείας αγορά κάτω από το τραπέζι». Θύμισε ότι όταν έγινε η προκήρυξη, «φωτογράφιζε» το κτίριο αναλυτικά, γράφοντας ότι πρέπει να είναι «νεοκλασικό διατηρητέο», «με έκταση 850-950 τ.μ.», «επιπλέον υπόγειους χώρους έως 200 τ.μ.» και «επί των βασικών οδικών αρτηριών Ερμού-Μητροπόλεως-Καραγιώργη Σερβίας».

Αποτέλεσμα ήταν να έρθει μόνον ένας ενδιαφερόμενος, η εταιρεία «Fine Gems» προσφέροντας το ακίνητο που είχε αγοράσει το 2005 έναντι 2,9 εκατ. Η εταιρεία ανήκει στον Μεσσήνιο Σταύρο Παπαδόπουλο, πρόεδρο άλλοτε ('90) των ποδοσφαιρικών ομάδων (ανωνύμων εταιρειών) της Καλαμάτας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς και νυν του Μεσσηνιακού. Στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Σ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε το εμπορικό δαιμόνιο που είχε δείξει όχι μόνον δραστηριοποιούμενος σε αδαμαντοπαραγωγά εδάφη, αλλά φέρνοντας από εκεί χωρίς κόστος καραβιές νέων ποδοσφαιριστών εκ των οποίων μοσχοπούλησε αρκετούς (π.χ. Οφορίκουε στον ΟΣΦΠ).
Να θέλησε άραγε ο δήμαρχος να «βοηθήσει» έναν Μεσσήνιο επιχειρηματία, στο ίδιο διάστημα που πάλευε ως «υπαρχηγός της Ντόρας» κατά του Μεσσήνιου Αντώνη Σαμαρά; Το μόνο προφανές είναι η δηλωμένη του πρόθεσή να μεταστεγάσει το Θεατρικό Μουσείο από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου (οδού Ακαδημίας) όπου βρίσκεται σήμερα, σε χώρο υπόγειο ασφυκτικό και «άθλιες συνθήκες». Να «υποκαταστήσει το κράτος» (άλλη αγαπημένη φράση Νικήτα), ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού που θα έπρεπε να ασχολείται με το θέμα - ενδεχομένως και τον πρώην υπουργό Σαμαρά (αν και το πρόβλημα στέγασης χρονίζει επί δεκαετίες).

Αδίκως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευση
ς του παρέθεταν σωρηδόν ζητήματα:

- Η Ζωή Βαλάση από τη «Συμπαράταξη» μίλησε για αγορά με στοιχεία λανθασμένα και παραπλανητικά, ακόμη και στο συμβόλαιο που αναφέρει λάθος διεύθυνση στην πίσω όψη του κτιρίου επί της οδού Πετράκη. Είπε, μεταξύ, άλλων για χώρους που δεν επαρκούν και δεν επιτρέπουν πρόσβαση σε αναπήρους, για λιθόκτιστο κτίριο με άγνωστη στατική συμπεριφορά, έλλειψη κεντρικής θέρμανσης και ζήτησε αναβολή της συζήτησης.

- Αναβολή ζήτησε και ο Ρήγας Αξελός από την «Ανοιχτή Πόλη» προκειμένου η δημοτική αρχή να προσκομίσει ισολογισμό της εταιρείας που πουλά το ακίνητο, το οποίο αγοράστηκε τέσσερα χρόνια πριν έναντι 2,9 εκατ. ευρώ (αντικειμενική αξία 1,9) για να πουληθεί τώρα 7 εκατ. Η πρόταση Αξελού έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από συμβούλους της πλειοψηφίας του είδους, «δεν μας νοιάζει ποιος πουλά», «δεν αγοράζουμε την εταιρεία, αλλά το ακίνητο» κοκ. Εχασαν πάντως την ευκαιρία να δουν αυτό που φαίνεται τουλάχιστον στον ισολογισμό του 2008, ότι η πωλήτρια εταιρεία με σεβαστό μετοχικό κεφάλαιο 13 εκατ. ευρώ, έχει τζίρο 3,5 εκατομμύρια, μικτά κέρδη 1,2 εκατ., αλλά στο καθαρό αποτέλεσμα γράφει ζημία 5 εκατ. ευρώ λόγω των επενδύσεών της σε ακίνητα.

- Ο Φώτης Προβατάς («Ανοιχτή Πόλη») σημείωσε ότι η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες δέκα μέρες πριν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ο Μάκης Γιομπαζολιάς (παράταξη Σκανδαλίδη) αναρωτήθηκε πώς θα ψηφίσουν τέτοια αγορά οι σύμβουλοι που την ίδια ώρα βλέπουν δημοτικούς φορείς πρόνοιας (για αστέγους, μετανάστες, ναρκομανείς κ.λπ.) να υποφέρουν από έλλειψη κονδυλίων.

- Ο Τάκης Μπέης από την ίδια παράταξη, ρώτησε αρχικώς εάν το ποσόν των 7 εκατ. είναι σίγουρα εξασφαλισμένο και επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει παλιότερα ο ίδιος, όπως και άλλοι στο δημοτικό συμβούλιο: Να διατεθούν τα χρήματα αυτά για να αγοραστεί η περιουσία του Ερυθρού Σταυρού στο κτήμα Δρακόπουλου και να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά το καλοκαίρι στα Ανω Πατήσια.

Η επίκληση του κτήματος Δρακοπούλου και της «μπίζνας» με τον Ερυθρό Σταυρό που έχει «μπλοκάρει» πάτησε τον κάλο του Νικήτα Κακλαμάνη: «Τη βίλα Δρακόπουλου μας τη δίνουν τσάμπα και εσείς θέλετε να πληρώσουμε;» (σ.σ. το ίδιο πίστευαν όλοι όσοι έδωσαν αρχοντικά σπίτια αντιπαροχή για να χτιστούν πολυκατοικίες;)... «Την τιμή μας καθόρισαν ορκωτοί εκτιμητές και ήταν παραπάνω από 7 εκατομμύρια»... «Το θέλαμε σε αυτούς τους δρόμους για να το βλέπει κόσμος περνώντας και να μπαίνει. Δεν θα γίνει μαγαζί στο ισόγειο, αλλά εάν περισσέψει χώρος θα γίνει και μουσείο γελοιογραφίας». Τώρα για το πώς θα χωρέσουν όλα τα μουσεία του Νικήτα στο νέο κτίριο των 850 τ.μ. όταν ο χώρος που σήμερα στριμώχνει τη θεατρική μας ιστορία είναι 800 τ.μ., ο Θησέας να βάλει το χέρι του που τα κατάφερε και με τον Προκρούστη...

enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας με λένε δημαρχίνα κι ας ψοφάω από την πείνα!

Ανώνυμος είπε...

Pantws olo kai me kati 8a mas apasxolei o Nikitas. Me ti Dora den 8imamai apolytws tipota kai me ton Avramo mono kagela kai sydrivania. Auton toulaxiston den ton prolavaineis... votanikos, parking, alsos pagratiou, mouseio tora... Na sas po apo mia apopsi ton protimo...