Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2009

ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕ

Κίνηση υψηλού ρίσκου θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει τη σύσταση πέντε εξεταστικών επιτροπών. Επιφυλάξεις διατυπώνονται και από βουλευτές του κινήματος.
Αναγνωρίζουν βεβαίως ότι με την επιλογή αυτή ο Γ. Παπανδρέου κάνει πράξη την προεκλογική υπόσχεσή του για «άπλετο φώς παντού». Παραδέχονται επίσης πως «η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει στη συνείδηση των πολιτών το ρόλο της πολιτικής, έπρεπε να προχωρήσει σ' αυτό το βήμα». Από κει και πέρα όμως αρχίζουν τα ερωτήματα:

Τέσσερα ερωτήματα

1 «Γιατί όλες οι επιτροπές μαζί και με τη δέσμευση ότι θα τελειώσουν μέχρι το Πάσχα, ενώ τα πιθανά αδικήματα για τα πολιτικά πρόσωπα έχουν παραγραφεί και δεν υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες;» Από το Μαξίμου υποστηρίζουν: «δεν είναι δυνατόν να σέρνονται οι ιστορίες των σκανδάλων για πολύ χρόνο και να δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας».
Ο αντίλογος είναι πως «μπορεί να γεννηθεί η υποψία ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όπως όπως τις εκκρεμείς υποθέσεις και αν δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, τότε η κοινωνία θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι είναι ίδιοι».

2 «Μήπως η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να στριμώξει τους πολιτικούς αντιπάλους του;». Πρωτοκλασάτος κομματικός παράγοντας επισήμανε στην «Κ.Ε.» πως «όταν ο Παπανδρέου έλεγε "όλα στο φως κι ας ματώσουμε" το εννοούσε. Ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
Είναι γεγονός ότι στις τρεις από τις πέντε προς εξέταση υποθέσεις η ευθύνη της Ν.Δ. είναι οφθαλμοφανής (Βατοπέδι, ομόλογα, Γερμανός). Το σκάνδαλο της Siemens έχει χρεωθεί στα δύο μεγάλα κόμματα (περίπου ισομερώς) και μόνο το «Χρηματιστήριο» έχει πράσινο χρώμα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην Ιπποκράτους περιμένουν να προκύψει και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου εμπλοκή γαλάζιων στελεχών. Δεν ομολογείται, αλλά είναι προφανές ότι θα βόλευε την κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία αντί να συζητούνται τα οικονομικά προβλήματα, να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος στις αμαρτίες της Ν.Δ.

3 «Εχει υπολογίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο πόλωσης και τις συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό;». Κορυφαίος υπουργός έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι «υπάρχει η πιθανότητα το κλίμα να οξυνθεί εξαιτίας των αποκαλύψεων κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεση όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα της Ν.Δ. για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία».
Ο ίδιος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση οι συζητήσεις στις εξεταστικές επιτροπές να διχάσουν και τα δύο κόμματα εξουσίας, ενεργοποιώντας εσωκομματικά ρήγματα».

4 «Εχει σταθμίσει ο πρωθυπουργός τη βλάβη που θα προκληθεί στην εικόνα της χώρας;». Για τον κίνδυνο αυτό ανησυχούν περισσότερο οι οικονομικοί υπουργοί που είναι υποχρεωμένοι να απολογούνται στις Βρυξέλλες:
«Ποιο μήνυμα θα παίρνουν οι αγορές όταν θα βλέπουν τα κόμματα να αλληλοκατηγορούνται και το πολιτικό σύστημα να σπαράσσεται σε μια περίοδο που απαιτείται συστράτευση για να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας;» αναρωτιέται έμπειρος κοινοβουλευτικός, με συμμετοχή σε εξεταστικές επιτροπές.
Στις παραπάνω αιτιάσεις το μέγαρο Μαξίμου αντιτείνει ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδίκησης. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει κάνει σημαία του την ηθικολογία και τον ρεβανσισμό, αλλά η Ν.Δ. Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να διαλευκανθούν όλες οι υπόθέσεις και να αποφασιστούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό επίπεδο ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που ταλαιπώρησαν τον δημόσιο βίο».

ΠΡΕΖΑ TV
25-12-2009


Κυριακατικη

Δεν υπάρχουν σχόλια: