Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ...

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δεν έπαψε να προσπαθεί να λάβει την υποστήριξη του ΟΗΕ για την εμπλοκή του Λονδίνου στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, δήλωσε σήμερα ο πρώην πολιτικός σύμβουλος για την εξωτερική πολιτική του κ. Μπλερ ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τον πόλεμο.
Αναφερόμενος σε ένα από τα ταξίδια του στην Ουάσιγκτον στο τέλος του Ιουλίου του 2002, ο Ντέιβιντ Μάνινγκ δήλωσε ότι είχε παραδώσει ένα σημείωμα του Τόνι Μπλερ προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

"Το σημείωμα είχε καταστήσει σαφές ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πολιτική παρά μόνο στο πλαίσιο ενός συνασπισμού που θα υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη", ανέφερε ο κ. Μάνινγκ, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Τόνι Μπλερ από το 2001 έως το 2003.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αργότερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Ντέιβιντ Μάνινγκ είχε μεταξύ άλλων επαναλάβει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα ήταν δυνατό να λάβει μέρος σε καμία δράση εναντίον του Ιράκ αν αυτό δεν αποφασισθεί μέσω του ΟΗΕ.

"Το φθινόπωρο του 2002 ελπίζαμε στο Λονδίνο ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω του ΟΗΕ. Αν έπρεπε να υπάρξει στρατιωτική δράση αυτό θα γινόταν μόνο μετά από την εξάντληση όλων των προσπαθειών μέσω του ΟΗΕ", ανέφερε ακόμη ο πρώην σύμβουλος του Τόνι Μπλερ, κατά την διάρκεια της έναρξης της δεύτερης εβδομάδας της ακροαματικής διαδικασίας.
Ο Ντέιβιντ Μάνινγκ διαβεβαίωσε τέλος ότι στις προθέσεις του Τόνι Μπλερ δεν ήταν η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. "Πιστεύω ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε τον αφοπλισμό του Ιράκ και αν αυτό οδηγούσε στην αλλαγή του καθεστώτος τότε ας γινόταν αλλά δεν ήταν αυτή η πολιτική", πρόσθεσε ο κ. Μάνινγκ.

ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: