Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ...ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΚΡΗ...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) απέρριψε τις νέες προτάσεις-στόχους για τις εκπομπές άνθρακα που έθεσαν προς συζήτηση οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, δηλώνοντας ότι είναι πολύ αδύναμες για να αποτρέψουν μια καταστροφική κλιματική αλλαγή. Η σύγκρουση μεταξύ των τριών κύριων παικτών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη επισκίασε την έναρξη των εργασιών και- για τους πιο απαισιόδοξους, και είναι πολλοί- ανέτρεψε τις ελπίδες για μια επικείμενη συμφωνία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε να μειώσει τις αμερικανικές εκπομπές άνθρακα κατά 4% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ως το 2020. Η πρόταση-στόχος της Κίνας είναι να μειώσει τις εκπομπές της κατά 40%45% ανά μονάδα ΑΕΠ ως το 2020. Από την πλευρά της η ΕΕ έχει προβεί σε νομικές δεσμεύσεις να μειώσει τις δικές της εκπομπές ως 20% κατά την ίδια χρονική περίοδο ή κατά 30% αν και οι άλλες χώρες δεσμευθούν για «εφάμιλληδράση». Ο σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος και κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ Αντρέας Κάρλγκρεν απέρριψε ως «ελάχιστες» τις προσφορές των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη. Και τόνισε ότι υπ΄ αυτές τις συνθήκες η ΕΕ δεν πρόκειται να αυξήσει τους στόχους σε μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου της τάξεως του 30%.

«Αν αναλύσει κανείς αυτές τις προτάσεις, θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να επιφέρουν τις απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών αερίων ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου. Οι ΗΠΑ και η Κίνα καλύπτουν τις μισές από τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συνεπώς οι δεσμεύσεις τους είναι αποφασιστικής σημασίας. Θα είναι εκπληκτικό αν ο πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στη Διάσκεψη για τις τελικές διαπραγματεύσεις προσφέροντας μόνο ό,τι έχει ήδη ανακοινώσει. Θα περίμενα ο αμερικανός πρόεδρος να προτείνει κάτι περισσότερο» δήλωσε ο κ. Κάρλγκρεν.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ αρνήθηκε ομοίως να αποδεχθεί και τις προτάσεις της Κίνας, λέγοντας ότι ο στόχος της, αντί για μείωση, θα επιφέρει τεράστια αύξηση των εκπομπών αερίων άνθρακα, δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται να είναι της τάξεως του 8%.

«Η ΕΕ επιθυμεί να προβεί σε μειώσεις των δικών της εκπομπών άνθρακα, της τάξεως του 30%. Πρέπει όμως να συμμορφωθούν και οι άλλες χώρες. Το ζήτημα εξαρτάται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση ως το τέλος της Διάσκεψης. Αν χαλαρώσουμε την πίεση, θα χάσουμε αυτό το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και θα διακινδυνεύαμε να χαμηλώσουμε τον πήχη της συμφωνίας» επεσήμανε.

Με τη σειρά του ο κύριος αμερικανός διαπραγματευτής Τζόναθαν Πέρσινγκ προσπάθησε να διασκεδάσει την ελάχιστη και μη δεσμευτική συμβολή των ΗΠΑ στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, υπονοώντας ότι ο κ. Ομπάμα ενδέχεται να αναλάβει μεγαλύτερη δράση, πιθανώς με σημαντική συνεισφορά σε ένα παγκόσμιο ταμείο που θα βοηθά τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα. Αν και με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει (και) τις ΗΠΑ, απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά και από πού αυτά θα εξοικονομηθούν.

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2009


vima

Δεν υπάρχουν σχόλια: