Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΗΜΑΤΩΝ!!!ΤΙ ΑΛΛΗ ΠΑΠΑΡΙΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝΕ;;;

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα νοικοκυριά που παράγουν λιγότερα απορρίμματα και επιδεικνύουν καλύτερες επιδόσεις στην ανακύκλωση θα ανταμείβονται καταβάλλοντας χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με την επωνυμία «Πληρώνω όσο Πετάω» θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε 1.500 σπίτια στον Δήμο Ελευσίνας, αλλά η εμπειρία θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια και από άλλους δήμους.

Πρόκειται για ένα σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων που προσφέρουν οι ΟΤΑ και βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα δημοτικά τέλη που θα καταβάλλει κάθε νοικοκυριό θα συνδέονται με την ποσότητα των απορριμμάτων του που θα καταλήγουν στα... σκουπίδια (και άρα στους ΧΥΤΑ) και με αυτόν τον τρόπο δίνεται στους δημότες ένα κίνητρο για να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Ηδη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το σύστημα εφαρμόζεται με επιτυχία σε 14 κράτη-μέλη (όχι σε εθνικό επίπεδο αλλά σε ορισμένους δήμους).

Σε επιλεγμένη περιοχή της Ελευσίνας, το «Πληρώνω όσο Πετάω» θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένα νοικοκυριά μέσα στο 2010. Στους δημότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα διανεμηθούν ειδικές σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες για λόγους αναγνώρισης του κατόχου θα διαθέτουν ένα barcode (κωδικός προϊόντος) για κάθε δημότη, ώστε να ζυγίζεται το βάρος της σακούλας των σκουπιδιών που παράγει το κάθε νοικοκυριό. Τα απορρίμματα θα οδηγούνται σε συγκεκριμένους κάδους και η τελική χρέωση του κάθε δημότη σε δημοτικά τέλη θα είναι σε συνάρτηση με τον όγκο των σκουπιδιών που πέταξε.

Η εμπειρία της Ελευσίνας θα καταγραφεί μέχρι το καλοκαίρι του 2011 σε έναν οδηγό, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο για τους υπόλοιπους δήμους που θα εφαρμόσουν αντίστοιχα συστήματα.

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EPITELOUS...GAMATO

Ανώνυμος είπε...

Η Ελευσίνα είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση!