Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Η CALINO A.E ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΩΛΟΥΣΕ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ STATE DEPARTMENT --ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ--

Εταιρεία που είχε στην κατοχή της στοιχεία και προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, τα πούλησε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε, όταν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ερεύνησε καταγγελίες που αφορούσαν την εταιρεία CALINO AE που δραστηριοποιείται στους τομείς της αζήτητης επικοινωνίας (σ.σ. επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή αποστολή μηνυμάτων στο κινητό ή τον υπολογιστή χωρίς να το γνωρίζει ο κάτοχος) και στη συλλογή και πώληση προσωπικών δεδομένων. Η εταιρεία αποκτούσε όλα αυτά τα στοιχεία από διάφορους επαγγελματικούς συλλόγους, τους καταλόγους του ΟΤΕ και το διαδίκτυο. Ετσι, σε συνδυασμό με ένα δικό της λογισμικό χαρτογράφησης (γεωγραφικούς χάρτες) χρησιμοποιούσε όλα αυτά τα στοιχεία για λίστες αποστολής διαφημιστικού υλικού από τρίτους, δηλαδή φυσικά ή νομικά πρόσωπα που τις αγόραζαν.

Πιο συγκεκριμένα, η CALINO ΑΕ προχώρησε το 2004 σε συμφωνία ύψους 170.000 δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην οποία παρέδιδε τα δεδομένα, ενώ αυτή με τη σειρά της μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τις ανάγκες των υπηρεσιών της. Ειδικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι υπηρεσίες της απέκτησαν πρόσβαση σε:

Επαγγελματικούς ηλεκτρονικούς καταλόγους 900.000 ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ανά κατηγορία.
Σε διευθύνσεις και στοιχεία 5.500.000 Ελλήνων πολιτών που είναι καταχωρημένοι κατά: ονοματεπώνυμο - τηλέφωνο - οδό - δήμο - ταχυδρομικό κώδικα. Εννοείται ότι κανείς από αυτούς δε γνώριζε σε τι χέρια θα έπεφταν τα προσωπικά του στοιχεία!
Ανοιχτές βάσεις δεδομένων με τους 5,5 εκατομμύρια ιδιώτες και τις 950.000 επιχειρήσεις.
Καταλόγους με 110.000 αριθμούς φαξ και e-mail επιχειρήσεων για άμεση επικοινωνία.

Στην ουσία, μια εταιρεία, με δεδομένους τους νόμους του κράτους, γίνεται μοχλός εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών υπηρεσιών. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γι' αυτήν την υπόθεση είναι τεράστιες, αφού υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εκτεταμένο φακέλωμα και παρακολουθήσεις. Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι ακόμα κι όταν τα ίδια τα πρόσωπα θέλουν να εκτεθούν με τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους στοιχείων και δεδομένων, χωρίς να ξέρουν τι κινδύνους εγκυμονεί κάτι τέτοιο, πρέπει να προστατεύονται από την ίδια την κοινωνία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας...

Η απόφαση της Αρχής που δημοσιοποιήθηκε χτες αναφέρει:
«Κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία CALINO AE έχει πωλήσει τους ηλεκτρονικούς της καταλόγους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους ελεγκτές, ως στοιχείο ένδειξης της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας της επιχείρησης, ότι στους πελάτες συμπεριλαμβάνεται και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό περιλαμβάνεται και στο διαφημιστικό μήνυμα της εταιρείας. Στους ελεγκτές επιδείχθηκε σειρά από μηνύματα που οδήγησαν στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ (United States Government, Department of State, Office of Acquisition) και δόθηκε αντίγραφο της συμφωνίας αυτής.

Από το αντίγραφο αυτό προκύπτει ότι η Calino προχώρησε τον Ιανουάριο του 2004 σε σύναψη σύμβασης ύψους 170.000 δολαρίων ΗΠΑ. Από τη σύμβαση συνάγεται ότι δόθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σύνολα δεδομένων που αποτελούνται από ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη βάση δεδομένων τηλεφώνων της Ελλάδας, καθώς και λογισμικό για την αναζήτηση και εύρεση στοιχείων από αυτά τα σύνολα δεδομένων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύμβαση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και να επεκτείνει τα σύνολα δεδομένων αυτά και να τα αντιγράψει σε πολλαπλά αντίτυπα για τις υπηρεσίες της».

Αφορμή για τους ελέγχους της Αρχής αποτέλεσαν 10 καταγγελίες που υποβλήθηκαν για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η εν λόγω εταιρεία εμπορευόταν τα λεγόμενα «χρυσά πελατολόγια». Πρόκειται για έναν επαγγελματικό τηλεφωνικό κατάλογο, ο οποίος συνδυάζει δυνατότητες εντοπισμού διευθύνσεων φυσικών προσώπων πάνω σε ψηφιακό χάρτη με στοιχεία κατοίκων και εταιρειών (τηλέφωνα, διευθύνσεις, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επάγγελμα) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων αναφέρεται ότι από τον έλεγχο προέκυψαν τα εξής:

1. Η εταιρεία συλλέγει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία από σελίδες του διαδικτύου (σ.σ. σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται και τα γνωστά facebook). Στη συνέχεια, οι διευθύνσεις αυτές πωλούνται είτε ως τμήμα ανοικτής βάσης δεδομένων είτε ως τμήμα του εμπορευόμενου από την εταιρεία προϊόντος (Hellas Navigator) και χρησιμοποιούνται ως λίστες αποστολής διαφημιστικού υλικού από τρίτους (τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που τις αγοράζουν).
2. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν συλλεχθεί από επαγγελματικές ενώσεις (επιμελητήρια, δικηγορικούς, φαρμακευτικούς, οδοντιατρικούς και ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.), οι οποίοι παρέχουν τα στοιχεία αυτά, είτε επί πληρωμή, είτε δωρεάν, με στόχο την προώθηση των δραστηριοτήτων των μελών τους.
3. Η CALINO επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία συλλέγει από τον ιστοχώρο http://www.whitepages.gr/ που ανήκει στον ΟΤΕ. Από την υπηρεσία αυτή μπορεί κάποιος να αναζητήσει τηλεφωνικούς αριθμούς, με βάση τα στοιχεία του ονόματος του συνδρομητή, όπως επίσης και να πραγματοποιήσει αντίστροφη αναζήτηση, δηλαδή να βρει τα στοιχεία του συνδρομητή, αναζητώντας τον με βάση τον αριθμό του τηλεφώνου του.
4. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιείται με αυτοματοποιημένο λογισμικό που εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα αντίστροφης αναζήτησης. Το λογισμικό έχει δημιουργήσει η Calino αποκλειστικά για το σκοπό αυτό και μπορεί να προγραμματιστεί, ώστε να αναζητήσει σειριακά όλους τους πιθανούς τηλεφωνικούς αριθμούς μιας περιοχής. Παράλληλα, η Calino έχει δημιουργήσει εξειδικευμένο λογισμικό για τη γεωγραφική απεικόνιση, σε ψηφιακό χάρτη, των διευθύνσεων που έχει συλλέξει.
5. Η CALINO χρησιμοποιεί το λεγόμενο σύστημα opt-out για την αποστολή των μηνυμάτων, δηλαδή αποστέλλει μηνύματα χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των συνδρομητών».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αρχή επέβαλε συνολικά πρόστιμα 65.000 ευρώ στην εταιρεία, τη στιγμή που μία μόνο συμφωνία, τής έχει αποφέρει 170.000 δολάρια, κάτι που δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας τέτοιων κυρώσεων. Ακόμα, την υποχρέωσε να καταστρέψει το αρχείο της. Σημειώνεται ότι από το συνολικό πρόστιμο των 65.000 ευρώ, τα 10.000 επιβλήθηκαν για παράνομη διαβίβαση δεδομένων σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι όλο αυτό το εφιαλτικό επιχειρηματικό - και όχι μόνο - αλισβερίσι επιτρέπεται ανάμεσα σε χώρες - μέλη της ΕΕ...

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ...

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2009

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

to state department σου φταιει εσενα ρε φιλε, δεν βλεπεισ τα χαλια με τους μισθους στην ΕΡΤ....

Ανώνυμος είπε...

as kleisoun oles tis etairies dimoskopisewn pou mono dimoskopiseis den kanoun silogh pliroforiwn 9a to elega-mexri kai posa bgazeis se rwtane gia eryna aporypantikoy distyxws oi prodotes sthn ellada einai ypey8ynoi gia thn shmerinh katastash

Ανώνυμος είπε...

απο ρουφιανους σ'αυτην την χωρα αλλο τιποτα.

κατεβασαν το site τους www.calino.gr αλλα το ψαξα λιγο καλυτερα έχουν κατεβασει μόνο την κεντρικη. δες τε αυτο
http://www.calino.gr/contact_us.htm
αυτα ειναι τα στοιχεια τους

CALINO S.A.
362 Tatoiou str., GR-136 71 Acharnae, Greece
Tel.: +30 210 3222544 Fax: +30 210 3230106
e-mail: calino1@ath.forthnet.gr

το γελιο ειναι πως αν πατε στο whitepages.gr και ψαξετε για τα τηλεφωνα τους, τα έχουν απορρητα!!!
δεν τους αρεσει στους ιδιους, να εχει στοιχεια τους ο οποιοσδηποτε!!!

αν πατε στην αλλην σελίδα
http://www.calino.gr/comp_prof.htm
θα δειτε καπου λεει για web based GIS geoportal.gr, στο οποιο πριν καν ανοιξει ζηταει κωδικο
(ποιος ξερει τι αλλο ρουφιανιλικι κανανε)

στο κολπο πρεπει να ειναι και μια αλλη εταιρια που λειτουργει κανονικα και με το νομο και πρεπει να ειναι ή μητρικη της Calino ή θυγατρικη της....

δες τε αυτο...
GIS, βασεις δεδομενων και τα ρεστα τους δινουν οι άνθρωποι...

http://www.think.gr/about/gis.htm

και επειδη μαλλον θα αλλαξουν τις σελιδες τους σε χρόνο ντετε αποθηκευσα ότι είδα και το ανεβασα στο rapidshare
http://rapidshare.com/files/329366036/calino.rar

φιλακια...