Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2009

ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ MIGREUROP ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ...

Είναι η τρίτη έκθεση ευρωπαϊκής οργάνωσης για τους πρόσφυγες που «καίει» τη χώρα μας. Το ευρωπαϊκό δίκτυο Migreurop καταγράφει σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος χιλιάδων προσφύγων που συνελήφθησαν το τελευταίο έτος. Ομαδικές παράνομες απελάσεις, μυστικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα, βάρβαρη συμπεριφορά αστυνομικών, παντελής αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, εκατοντάδες θάνατοι μεταναστών, ανάμεσά τους και παιδιά, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό τρόμου σε Εβρο και Αιγαίο, που δεν τιμά καθόλου τις ελληνικές αρχές!
Τα ευρήματα της έρευνας, που έγινε και με επισκέψεις σε διάφορα σημεία της χώρας, συμπίπτουν με όσα άλλες δύο ΜΚΟ, το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η οργάνωση για το άσυλο PRO ASYL, είχαν καταγγείλει για χρήση μεθόδων βασανισμού από άνδρες του Λιμενικού κατά μεταναστών.

Τι αποκαλύπτει όμως η νέα έκθεση της Migreurop, που εκθέτει κυρίως τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα και του νέου υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη;

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη πρώτη θέση στην «αποτελεσματικότητα» των απελάσεων! Κατάφερε, την περίοδο 2005-2007, να απελάσει (προφανώς παράνομα) 141.777 μετανάστες, όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαν εκδοθεί μόλις 54.608 αποφάσεις διοικητικής απέλασης. Το ποσοστό «αποτελεσματικότητας» είναι 260%, ενώ την πρώτη θέση στις μαζικές απελάσεις κατέχουν οι Αλβανοί (87.000).
Η νέα έκθεση μιλά για αύξηση των επιδρομών αστυνομικών (την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2009) σε μεγάλες πόλεις όπου συγκεντρώνονται πολλοί πρόσφυγες (Πάτρα, Αγιος Παντελεήμονας, κέντρο της Αθήνας). Αυτό το κυνήγι μεταναστών οδήγησε στο κλείσιμο του στρατοπέδου στην Πάτρα και δημιούργησε κλίμα τρομοκρατίας στην Αθήνα, ενθαρρύνοντας τιμωρητικές επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων κατά μεταναστών. Οι συλληφθέντες μετανάστες συγκεντρώνονται για μερικές μέρες σε κέντρα κράτησης σε Πάτρα και Αθήνα, πριν μεταφερθούν στην Αλεξανδρούπολη.

Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση, οργάνωσαν, αρκετές, νυχτερινές εντελώς παράνομες επιχειρήσεις μεταφοράς και απέλασης των μεταναστών, μέσω του ποταμού Εβρου, στην Τουρκία.
«Εδεσαν τα χέρια μου τόσο σφιχτά που δεν τα αισθανόμουν... Μας μετέφεραν στην Αλεξανδρούπολη... Μας καλούσαν να υπογράψουμε χαρτιά, χωρίς να ξέρουμε. Οσοι ρωτούσαν τους χτυπούσαν», λέει ένας από αυτούς...

«Μας έβαλαν μετά σε λεωφορεία και συγκέντρωσαν 200 άτομα. Μας φρουρούσαν στρατιώτες. Μας υπέδειξαν, στρέφοντας τα όπλα εναντίον μας, να πάμε προς το ποτάμι. Μπήκαμε σε βάρκα ανά ομάδες των 25 ατόμων και μας έστειλαν απέναντι», αναφέρει η έκθεση.
«Δεν ρωτούσαν ούτε το όνομά μας. Μας έστειλαν πίσω με βάρκες των 30 ατόμων. Ηταν τρεις Ιρακινές γυναίκες και μία Σομαλή, με τα παιδιά τους. Δεν τους ενδιέφερε καθόλου για τα παιδιά», λέει ένας άλλος στην Κωνσταντινούπολη.

«Φυσικά και φοβάμαι. Είναι μεγάλο το ρίσκο. Πολλοί πέθαναν εδώ. Αλλοι έχασαν τα χέρια και τα πόδια τους από το κρύο, άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Μπορεί να πιστεύεις στον Θεό, αλλά όλα μπορούν να συμβούν εδώ. Η αστυνομία μπορεί να συμπεριφερθεί καλύτερα. Δεν υπάρχει λόγος να μας χτυπά. Γιατί, βασικά, δεν κάναμε τίποτα κακό. Απλά ταξιδεύουμε. Δεν είμαστε έμποροι ναρκωτικών, ούτε τρομοκράτες», αναφέρει κάποιος άλλος.

Οι μετανάστες αυτοί, χωρίς κάποιο αποδεικτικό παραμονής στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κρατηθούν στην Τουρκία και κάποιοι από αυτούς να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους, κυρίως οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί. Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρόμοιες πρακτικές, παρά τις διακηρύξεις για χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς και προσωρινή ρύθμιση των προσφύγων «χωρίς χαρτιά», συνεχίζονται και με τη νέα κυβέρνηση.

Η έκθεση καταγράφει επίσης μαρτυρίες προσφύγων που επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση των σκαφών τους πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα, από πλοία του ελληνικού Λιμενικού. Σε μία από τις μαρτυρίες αυτές, μία μητέρα με το παιδί της πέθαναν από το κρύο.

«Ημασταν 20 σε μια μικρή βάρκα, χειμώνα», λέει μια πρόσφυγας στην Κωνσταντινούπολη. «Τα κύματα ήταν ψηλά. Εφτασε η ελληνική Ακτοφυλακή. Αρχισαν να κάνουν κύματα γύρω μας και η βάρκα πήρε νερά. Μια γυναίκα με το μωρό της πέθαναν. Το νερό ήταν τόσο κρύο που δεν αισθανόμουν τα πόδια μου. Μείναμε έτσι 12 ώρες. Ημουν έγκυος εκείνο τον καιρό...».

«Φύγαμε από τη Σμύρνη, 25 σε μια βάρκα. Ανάμεσά μας ήταν μια γυναίκα και τρία μικρά παιδιά. Επειτα από 3 ώρες φτάναμε σε ελληνική ακτή. Ηταν 7 το πρωί. Τότε εμφανίστηκε πλοίο του ελληνικού Λιμενικού, έσβησε τις μηχανές και μας πέταξε ένα σκοινί. Μας τράβηξαν έτσι μέχρι τα τουρκικά ύδατα. Η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά και βυθίστηκε. Μείναμε στο νερό ώς τις 12 το μεσημέρι», καταθέτει ένας άλλος.

Η έκθεση περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες κράτησης τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά κέντρα κράτησης.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ;;;
ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2009


enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: