Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2009

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ TEST ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ...

Το δεύτερο τεστ της Ελλάδας, μετά τον προϋπολογισμό, για τους ευρωπαίους εταίρους και για τις διεθνείς αγορές αποτελεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της περιόδου 2010-2013 όπου θα αποτυπώνονται οι στόχοι της κυβέρνησης για την προσεχή τετραετία.
Εν όψει της κατάρτισης του προγράμματος το οποίο για πρώτη φορά θα κατατεθεί στη Βουλή, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Φραγκφούρτη ασκούν πιέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και ουσιαστική δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς τα υψηλά ελλείμματα στη χώρα μας απειλούν ακόμη και τη σταθερότητα του ευρώ. Μάλιστα καλούν την κυβέρνηση η προσαρμογή να είναι «εμπροσθοβαρής», δηλαδή τα δύσκολα μέτρα να ληφθούν το 2010 και το 2011.

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ευρωζώνης το αργότερο ως και το 2011, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών των χωρών που παρουσιάζουν σήμερα προβλήματα, με πρώτη την Ελλάδα, προκειμένου να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα του Δημοσίου.
Εν τω μεταξύ, στις αγορές χρήματος το κλίμα ήταν υποτονικό λόγω των εορτών. Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφωνόταν χθες αργά το απόγευμα σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τις 240 μονάδες βάσης έναντι 250 μονάδων βάσης την περασμένη Πέμπτη και του υψηλού των 286 μονάδων βάσης στις αρχές της εβδομάδας που προηγήθηκε. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση των τιμών των ομολόγων από τις αρχές του έτους, εν αναμονή των νέων δημοπρασιών που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι η απόδοση του δεκαετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει στο 5,70% από επίπεδα οριακά χαμηλότερα από το 6% πριν από τα Χριστούγεννα. Ανάλογη είναι και η κίνηση των διετών ομολόγων, τα spreads των οποίων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά έχουν υποχωρήσει λίγο πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, με την απόδοσή τους στο 3,2%, έναντι 275 μονάδων βάσης και 3,5% αντίστοιχα λίγες ημέρες νωρίτερα.
Εξάλλου, ο κ. Τρισέ σε συνέντευξη που παραχώρησε, επεσήμανε ότι η κρίση πρέπει να διδάξει τις αγορές και τις κυβερνήσεις ώστε να μην κινδυνέψει στον ίδιο βαθμό στο μέλλον η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Επιπλέον, ζήτησε από τις τράπεζες να ανοίξουν οι κάνουλες του δανεισμού προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2009


vima

Δεν υπάρχουν σχόλια: