Σάββατο, Ιανουαρίου 09, 2010

ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΔΑΝΕΙΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥ 2009,ΕΓΚΛΟΒΙΖΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ...

«Αντεπίθεση» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών ετοιμάζουν οι τράπεζες, καθώς έχουν στο συρτάρι τους και σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά μπαράζ νέων προϊόντων για την αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών.
Σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες αλλά και επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν τη διάθεση δανείων νέου τύπου, τα οποία απευθύνονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της υπερχρέωσης και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ήδη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να διαθέσει τέτοιου είδους δάνεια τους πρώτους μήνες του 2010 και, όπως όλα δείχνουν, οι ανταγωνιστές θα ακολουθήσουν.
Κοινά χαρακτηριστικά των νέων δανείων είναι τα χαμηλότερα επιτόκια, η περίοδος χάριτος, η δυνατότητα παράλειψης δόσεων, η μεγαλύτερη διάρκεια και- σε κάποιες περιπτώσειςη αναδιαπραγμάτευση του ύψους του ίδιου του χρέους.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα μέτρα αυτά σχεδιάζεται να είναι η «απάντηση» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο σύντομα θα φτάσει στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των τραπεζών, οι οποίες θεωρούν ότι με αυτό δίνεται «αμνηστία» σε καλούς και κακούς πελάτες αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνείδηση κακοπληρωτή στην κοινωνία. Με τα νέα δάνεια, οι τράπεζες επιδιώκουν να δώσουν εναλλακτική επιλογή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προκειμένου αυτά να μην καταφύγουν στις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Από την πλευρά τους, προτιμούν να ωθήσουν τους πελάτες τους σε αυτού του είδους τα προϊόντα, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν θα αναγκαστούν να «γράψουν» επισφάλειες στους ισολογισμούς τους και παράλληλα ελπίζουν να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που οφείλουν οι δανειολήπτες, σε σύγκριση με την κρατική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, όσοι επιλέξουν τα νέα δάνεια μπορούν άμεσα και εύκολα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς αποφεύγουν τη δικαστική διαδικασία και τις χρονοτριβές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και κυρίως, γλιτώνουν τις «ποινές» που προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, καθώς όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση μπαίνουν αυτόματα- και για μεγάλο διάστημα- στον Τειρεσία και παράλληλα εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» των τραπεζών, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά δυσχεραίνεται εξαιρετικά η πρόσβασή τους εκ νέου στον τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα νέα δάνεια θα διαφέρουν στις λεπτομέρειες από τράπεζα σε τράπεζα, ενώ τα γενικά χαρακτηριστικά τους θα είναι τα εξής: ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Βασικό δέλεαρ για τα «τραβήξουν» οι τράπεζες υπερχρεωμένους πελάτες προς τα νέα προϊόντα θα είναι τα μειωμένα επιτόκια. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, στα καταναλωτικά δάνεια το μέσο επιτόκιο θα κυμανθεί ανάμεσα σε 7% και 8%, δηλαδή σχεδόν το μισό από αυτό που ισχύει σήμερα. Μάλιστα, αν ο πελάτης της τράπεζας διαθέτει και κάποιο ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εξασφάλιση, το επιτόκιο αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο, κοντά στο 5% - 6%. Στα στεγαστικά δάνεια οι διαφορές δεν θα είναι πολύ μεγάλες, θα βγουν όμως στην αγορά σταθερά επιτόκια κοντά στο 4% για τρία ή πέντε χρόνια και κυμαινόμενα που- με βάση τα σημερινά δεδομένα του Εuribor- δεν θα ξε περνούν το 3%. ΑΤΟΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΕΩΣ 24 ΜΗΝΕΣ. Οι τράπεζες σκοπεύουν να δώσουν επίσης άτοκη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων, για διάστημα έως και δύο χρόνια. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα παγώσουν τα χρέη των πελατών τους για μεγάλο διάστημα ανάλογα με την περίπτωση, δίνοντάς τους ανάσα για όσο διαρκεί η κρίση. Με τον τρόπο αυτό, όμως, οι τράπεζες δεν επιβαρύνουν ισολογισμούς τους με επισφαλή δάνεια, καθώς οι παγωμένες οφειλές δεν θεωρούνται και χαμένες.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ. Ακόμα μία ευκολία προς τους δανειολήπτες που θα περιλαμβάνουν τα νέα δάνεια για αναχρηματοδότηση των οφειλών, θα είναι η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου. Στα στεγαστικά δάνεια, η μέγιστη διάρκεια (ανάλογα και με την ηλικία του δανειολήπτη) μπορεί να φτάσει τα 40 χρόνια, ενώ για τα καταναλωτικά θα φτάνει τα 10 χρόνια (αν δεν υπάρχει εξασφάλιση με κάποιο περιουσιακό στοιχείο) και μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 30 σε περίπτωση εξασφάλισης.
Στην περίπτωση αυτή, η μηνιαία δόση μειώνεται κατακόρυφα, αλλά στο τέλος ο πελάτης πληρώνει περισσότερα χρήματα σε τόκους.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Η παράλειψη πληρωμής έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, η δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης του χρέους (για ορισμένο διάστημα) στο τέλος του δανείου, ακόμα και οι πληρωμές ανά τρίμηνο αντί για κάθε μήνα, είναι κάποια από τα επιπλέον δέλεαρ που σχεδιάζουν να δώσουν οι τράπεζες. Η λογική τους είναι να διευκολύνουν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κάποια παροδική δυσκολία, ενώ παράλληλα δεν χρεωθούν οι ίδιες με επισφαλή δάνεια στην περίπτωση που η καθυστέρηση ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

ΑΝΤΕ...ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΑ...
ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ,ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΎΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: