Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ 2010...ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΛΚΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ...

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΆ ΔΑΝΕΙΑΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΑΝΕ ΦΡΕΝΟ...

Για άνοδο των επιτοκίων και αυστηρότερη πολιτική χορηγήσεων, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μηδενική πιστωτική επέκταση, προειδοποιούν οι τράπεζες για το 2010, παραπέμποντας σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Η άνοδος των επιτοκίων θεωρείται δεδομένη λόγω της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς, δηλαδή του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ή του euribor. Το euribor 3μήνου άγγιξε την Παρασκευή νέο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας στο 0,691%, αλλά σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η έναρξη της περιόδου ανόδου δεν είναι μακριά και τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Η υποχώρηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς σε ιστορικά χαμηλά όλο το 2009, ήταν και η αιτία για τη συγκράτηση μέχρι σήμερα του κόστους εξυπηρέτησης δανείων για τα ελληνικά νοικοκυριά, διατηρώντας τα επιτόκια για τα υφιστάμενα δάνεια σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο για τα παλιά στεγαστικά δάνεια υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 3,99% από 4,85% πέρυσι, ενώ λίγο πάνω από το 4% υποχώρησε και το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που θα λήξουν τα προσεχή χρόνια. Στην καταναλωτική πίστη, η πτώση των επιτοκίων στα δάνεια που λήγουν τον επόμενο χρόνο, ήταν μικρή και τα επιτόκια υποχώρησαν στο 12,88% από 14,10%, αλλά μεγάλος αριθμός νοικοκυριών προχώρησε σε αναχρηματοδότηση των παλιών οφειλών, με ευνοϊκότερα επιτόκια μεταξύ 8,15% και 9,62%.

Οπως προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΤτΕ, η μείωση των δαπανών για τους τόκους των στεγαστικών δανείων που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2009, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ο κίνδυνος μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα νοικοκυριά και στον βαθμό που η άνοδος των επιτοκίων επαληθευτεί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα διπλό πρόβλημα. Την αύξηση της μηνιαίας δόσης των δανείων τους με παράλληλη μείωση του εισοδήματός τους.
Αν και η άνοδος των επιτοκίων τοποθετείται κοντά στη μία μονάδα, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να κάνει τη διαφορά για μεγάλη μερίδα νοικοκυριών, καθώς οι φόβοι για την αύξηση της φορολογίας και το πάγωμα ή ακόμα και τη μείωση των μισθών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ο παράγοντας της ανεργίας προβάλλει απειλητικός, αποτρέποντας τόσο την ανάληψη πρωτοβουλιών από μεγάλη μερίδα νοικοκυριών όσο και την ικανότητα όσων έχουν δανειστεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναλάβει.
Η ανακούφιση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους, που απολαμβάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, δείχνει άλλωστε να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα, όπως επιβεβαιώνει και η άνοδος των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2009, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ στο σύνολο των 230 δισ. ευρώ που ήταν τα υπόλοιπα των χορηγήσεων, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ είναι οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια, 5 δισ. ευρώ οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά και 7 δισ. ευρώ οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα ποσά θα ήταν κατά πολύ υψηλότερα εάν οι τράπεζες δεν είχαν προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ. Οι αναχρηματοδοτήσεις έγιναν με βάση τα επιτόκια για νέα δάνεια, που ακολουθώντας την πορεία του euribor, επανήλθαν σε χαμηλά επίπεδα, αν και βρίσκονται σταθερά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, δηλαδή τις πιστωτικές κάρτες και τις υπεραναλήψεις.

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2010


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: