Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

ΤΟ 3% ΤΩΝ ΑΙΦΝΙΔΙΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΪΝΗΣ...

Ποσοστό μεγαλύτερο του 3% των αιφνιδίων θανάτων στην Ευρώπη συνδέεται με τη χρήση κοκαϊνης και πολλοί από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από ένα "θανατηφόρο κοκτέιλ" του εν λόγω ναρκωτικού, αλκοόλ και τσιγάρων, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης για τον αιφνίδιο θάνατο δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούν "ασφαλής χρήση κοκαϊνης για διασκέδαση", ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που τόνισαν ότι τα 12 εκατομμύρια Ευρωπαίων που κάνουν χρήση της ουσίας αυτής
θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

"Η άποψη ότι η χρήση κοκαϊνης για ψυχαγωγικούς λόγους είναι ασφαλής θα πρέπει να εκλείψει, καθώς ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως τον αιφνίδιο θάνατο", είπε ο Χοακίν Λουθένα, επικεφαλής Παθολογίας στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Ο Λουθένα και η επιστημονική του ομάδα μελέτησαν τις περιπτώσεις αιφνιδίων θανάτων στη νοτιοδυτική Ισπανία στο διάστημα 2003-2006 και διαπίστωσαν ότι το 3,1% εξ αυτών συνδέονταν με τη χρήση κοκαϊνης, η οποία είχε καταστρέψει την καρδιά και τις αρτηρίες των χρηστών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη ότι όλα τα θύματα αιφνιδίου θανάτου ήταν άνδρες ηλικίας 21 έως 45 ετών, το 81% μεταξύ αυτών κάπνιζαν, ενώ το 76% έκαναν κατανάλωση αλκοόλ.
Η αιθανόλη, το συστατικό που υπάρχει στο αλκοόλ και προκαλεί τη μέθη, όχι μόνο ενισχύει την αίσθηση ευφορίας που βιώνουν οι χρήστες κοκαϊνης αλλά και διατηρεί την ευφορία τους αρκετή ώρα.

Ωστόσο τόσο το κάπνισμα όσο και το αλκοόλ έχουν σχέση με τα καρδιακά νοσήματα.
"Ο συνδυασμός της κοκαϊνης με τα δύο προαναφερθέντα ή με ένα από αυτά, μπορεί να θεωρηθεί φονικό κοκτέιλ που συμβάλλει στην εκδήλωση πρόωρου καρδιακού νοσήματος", αναφέρει ο Λουθένα στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Heart.
Ειδικοί στο Ισπανικό Ινστιτούτο εκτιμούν ότι περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν χρήση κοκαϊνης --περίπου το 3,7% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ενηλίκων στη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση κοκαϊνης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και η χρήση είναι συχνότερη στις ηλικίες μεταξύ 15 και 34 ετών.
Η Φωτεινή Ροζακέα του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος δηλώνει ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να "ξεχάσουμε το μύθο που περιγράφει την κοκαϊνη ως ασφαλές ναρκωτικό των πάρτι".
"Οι πιθανές θανατηφόρες συνέπειες από τη χρήση κοκαϊνης μπορούν να συμβούν στον καθένα, ακόμη και σε νεαρά, υγιή άτομα χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κίνδυνοι κάθε φορά που κάνει κάποιος χρήση", συμπληρώνει.
Οι επιστήμονες βρίσκονται στο στάδιο παρασκευής εμβολίων και φαρμάκων για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους χρήστες κοκαϊνης και άλλων ναρκωτικών να απαλλαγούν από τον εθισμό, αλλά οι δοκιμές είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μη τους λυπηθούμε. Όποιος το ρίχνει στις καταχρήσεις ξέρει από πριν τις συνέπειες.