Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ,ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 8ΕΚ.ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ!!!

Ετσι αρχισαν ολα...

Από «κόσκινο» περνούν οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας τις συμβάσεις που αφορούν παραγγελίες πανδημικών εμβολίων. Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος να «παγώσουν» παραγγελίες τουλάχιστον 8.000.000 δόσεων εμβολίων, από τα 16.000.000 που προβλέπεται να προμηθευθούμε, μέσω των σχετικών συμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες καθώς –πια– είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται 16.000.000 δόσεις εμβολίου. Και αυτό αφού ο εμβολιασμός αφορά μία δόση ανά άτομο, ενώ παράλληλα οι πολίτες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί ως προς το πανδημικό εμβόλιο (μόλις 356.000 άτομα είχαν εμβολιαστεί έως την παραμονή Πρωτοχρονιάς). Ετσι, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν σε εξονυχιστική μελέτη των συμβάσεων ώστε να αποφασίσουν με ποια επιχειρηματολογία θα ζητήσουν από τις εταιρείες την ακύρωση των παραγγελιών.

Τα εμβόλια είχαν παραγγελθεί, όταν κυριαρχούσε η άποψη ότι απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε εμβολιαζόμενο. Με το σκεπτικό αυτό τον περασμένο Αύγουστο παραγγέλθηκαν 8.000.000 δόσεις (3.000.000 από την εταιρεία Νοvartis, 2.000.000 από την GlaxoSmithKline και 3.000.000 από τη Sanofi Pasteur) και τον Σεπτέμβριο παραγγέλθηκαν επιπλέον 8.000.000 δόσεις από την GlaxoSmithKline, ενώ υπήρχαν ήδη πληροφορίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) ότι ενδεχομένως το εμβόλιο της Νοvartis θα αφορούσε μία δόση. Η επιβεβαίωση ότι τελικά απαιτείται μία και όχι δύο δόσεις εμβολίου (πλην ειδικών κατηγοριών πληθυσμού) ήρθε στα μέσα Οκτωβρίου από τον ΕΜΕΑ και όταν πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους. Ενδεικτικά, η Γερμανία προχωρά ήδη σε πώληση εμβολίων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ερώτημα βέβαια αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Εκτιμάται πάντως ότι η απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτά τα αιτήματα επιστροφής εμβολίων θα ληφθεί σε επίπεδο μητρικών εταιρειών.

Η αγορά των 16.000.000 δόσεων –σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση– θα κοστίσει στην Ελλάδα περί τα 120.000.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από δάνειο ύψους 200.000.000 ευρώ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας γρίπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων έγιναν και οι προσλήψεις συμβασιούχων για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επομένως το οικονομικό όφελος από την ακύρωση παραγγελιών, όπως έχει αναφέρει και η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι σημαντικό και από την άποψη ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του ΕΣΥ.
Εως σήμερα, η χώρα μας έχει παραλάβει περίπου 3,5 - 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Το γεγονός ότι η Sanofi Pasteur έχει δηλώσει αδυναμία παράδοσης εμβολίων εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από τη σύμβαση, φαίνεται να διευκολύνει την προσπάθεια του υπουργείου για ακύρωση της παραγγελίας.
Σημειώνεται ότι ανάλογα με τις εξελίξεις, την έλευση ή μη χειμερινού πανδημικού κύματος και την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό που θα ενταθεί μετά τις γιορτές, είναι πιθανό και η χώρα μας να προβεί σε πώληση εμβολίων τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο και σε χώρες του «τρίτου κόσμου».

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΣΑΝ ΥΣΤΕΡΙΚΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2009 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΉΞΕΙ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...ΑΣ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: