Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2010

ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...Η ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣ...ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ...
ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ,ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ,ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ,ΟΠΟΥ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ...

Το πλήρωμα του χρόνου για την ίδρυση και στην Ελλάδα μιας «ηθικής» τράπεζας, στα πρότυπα κυρίως της ιταλικής Banca Etica, για πολλούς έχει έλθει. Το ενδεχόμενο αυτό συζήτησε ο πρόεδρος της ΒΕ, κ. Fabio Salviato, λίγο πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ως προσκεκλημένου της Fair Trade Hellas και του ιταλικού πολιτιστικού συλλόγου «Bella Ciao» σε σχετική συνέντευξη Τύπου.
Η ΒΕ, που λειτουργεί με επιτυχία από το 1999, θέτει κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στη χορήγηση δανείων, ενώ στηρίζει οικονομικά όσους το σύστημα αποκλείει: ανέργους, αποφυλακισθέντες, ΜΚΟ, άτομα με χαμηλό εισόδημα. Επί των ημερών της έχουν χρηματοδοτηθεί 15.000 συλλογικότητες δημιουργώντας 200.000 θέσεις εργασίας. Εντυπωσιακό είναι ότι η ΒΕ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης αύξησε τα κέρδη της. Ο πρόεδρος της αποκαλύπτει το «μυστικό» της επιτυχίας στην «Κ». «Χρηματοδοτούμε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. Ποτέ δεν επενδύσαμε σε τοξικά, ποτέ δεν πουλήσαμε «εξωτικά» προϊόντα στους πελάτες μας. Γι’ αυτό πολλοί το 2008 και 2009 έκλεισαν τους λογαριασμούς τους σε μεγάλες τράπεζες και ήρθαν σ’ εμάς - επειδή μας εμπιστεύονται». Τα νούμερα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: ενώ το μέσο ποσοστό μη αποπληρωμής δανείων στην Ιταλία είναι 3%, στην ΒΕ είναι μόλις 0,5%.

Ο κ. Salviato θεωρεί ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για μια πράσινη Τράπεζα, δεδομένου ότι πολλές ΜΚΟ έχουν «στρατευθεί». Τα βήματα είναι τα εξής: σύσταση ενός νομικού προσώπου που θα αναλάβει το εγχείρημα, σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου, εξασφάλιση του κεφαλαίου (τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ) και, τέλος, έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Το δυσκολότερο είναι να πιστέψει ο κόσμος στην αξιοπιστία του σχεδίου και να επενδύσει σε αυτό», επισημαίνει ο κ. Salviato. Η ΒΕ είναι μία από τις πολλές ηθικές ή πράσινες τράπεζες, που λειτουργούν ήδη από το ’70 στην Ευρώπη. Η διαφορά της ΒΕ έγκειται στη δημοκρατική συνδιοίκηση από τους 30.000 μετόχους της. Πολλοί προκρίνουν το ιταλικό μοντέλο, ως το πιο συμβατό στα ελληνικά δεδομένα. «Συμφωνείτε με αυτό;»

«Το μοντέλο μας μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εύκολο σύστημα που βασίζεται σε περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων, στο online banking και σε ένα ευρύ δίκτυο δραστήριων ΜΚΟ. Η ευρεία κοινωνική δικτύωση και η αλληλεγγύη στις ανθρώπινες σχέσεις ανήκουν στην κουλτούρα και των δύο λαών. Ακόμα, οι Ελληνες πελάτες, όπως και οι Ιταλοί, προσδοκούν ένα τραπεζικό σύστημα με διαφάνεια». Ωστόσο, ο διευθυντής επικοινωνίας και έρευνας της ΒΕ, κ. Mauro Meggiolaro, είχε δηλώσει πέρυσι ότι η ΒΕ δεν ενδιαφέρεται για υποκατάστημα στην Ελλάδα, αλλά είναι ανοιχτή στη συνεργασία. «Δεν προσβλέπουμε στο άνοιγμα υποκαταστημάτων στο εξωτερικό, αφού άλλωστε μια τέτοια τράπεζα πρέπει να προέρχεται από τοπικές δυνάμεις και συλλόγους», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΒΕ. Η Banca Etica, η Nef και η Triodos (αντίστοιχες τράπεζες σε Γαλλία και Ολλανδία) συνεργάζονται, ώστε να ιδρυθεί σύντομα μια Ευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα (ΕΕΒ). «Αν οι ελληνικές ΜΚΟ συσπειρώνονταν για την ίδρυση μιας ακόμα ΒE στην Ελλάδα, θα βοηθούσαμε με τη στήριξη της μελλοντικής ευρωπαϊκής τράπεζας και με τη FEBEA (Federation of Ethical and Alternative Banks in Europe). Αν συμπράξετε στην ΕΕΒ, λογικά θα αποκτήσετε ένα υποκατάστημά της».

Μια ηθική τράπεζα δεν αρκεί για να φέρει την «άνοιξη» στο οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας. «Εχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε θετικά τα οικονομικά συστήματα, πάντοτε όμως με τη στήριξη και των υπόλοιπων οικονομικών φορέων. Αν είχαμε κινηθεί μόνοι μας, δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα», καταλήγει ο κ. Salviato.

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2010


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: