Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ...ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ...

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ ΙΣΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΙΣΑΞΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ...ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ...ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ...
ΓΙΑΤΙ;;;;
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ;;;ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ;;;

Με πτυχία που έχουν ενσωματωμένα επαγγελματικά δικαιώματα πανεπιστημιακού επιπέδου, αντίστοιχα με αυτά των πτυχίων ελληνικών ΑΕΙ, εφοδιάζουν εδώ και λίγο καιρό τα περισσότερα βρετανικά πανεπιστήμια όσα ελληνικά κολέγια συνεργάζονται με αυτά!
Η «αντεπίθεση» των βρετανικών ΑΕΙ προκαλεί ευθεία σύγκρουση της ευρωπαϊκής πρακτικής με τις προθέσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, να κατατάξει τα κολέγια στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και να αποδίδει στα πτυχία που χορηγούν μέσω αυτών τα ξένα πανεπιστήμια επαγγελματικά δικαιώματα χαμηλότερου επιπέδου από αυτά των ελληνικών ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, τα πτυχία που χορηγούνται από αρκετά βρετανικά ιδρύματα μέσω των συνεργαζόμενων ελληνικών κολεγίων ύστερα από σπουδές στην Ελλάδα περιλαμβάνουν πλέον το αποκαλούμενο Συμπλήρωμα Διπλώματος (Diploma Supplement), το οποίο θα κληθούν σύντομα να θεσπίσουν και όσα ελληνικά πανεπιστήμια δεν το έχουν κάνει ήδη, αφού και αυτό αποτελεί συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία η χώρα μας έχει βέβαια συνυπογράψει.
Στο Συμπλήρωμα Διπλώματος καταγράφονται αναλυτικά οι σπουδές που έχει κάνει ο απόφοιτος, αλλά και η αντιστοιχία τους σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι οι Βρετανοί αποδίδουν στους αποφοίτους των ελληνικών κολεγίων, που συνεργάζονται επισήμως με δικά τους πανεπιστήμια και έχουν κάνει 3ετείς σπουδές στην Ελλάδα, επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 6 και σε όσους έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου 7, δηλαδή ακριβώς ιδίου επιπέδου με αυτό που θα αποδίδουν (μόλις θεσπιστεί και στη χώρα μας το Ενιαίο Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων με 8 επίπεδα) τα ελληνικά πανεπιστήμια κατόπιν 4ετών σπουδών (ή 5ετών για το μάστερ) στους αποφοίτους τους.

«Εμείς από την αρχή λέγαμε στο υπουργείο Παιδείας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού της και να κατατάξει τα πτυχία που χορηγούν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έπειτα από σπουδές σε συνεργαζόμενα κολέγια σε όποιο επίπεδο θέλει εκείνη», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολεγίων κ. Κων. Καρκανιάς.
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια δέχονται εδώ και καιρό, και μάλιστα κατατάσσουν στο 2ο έτος των σπουδών, τούς αποφοίτους ελληνικών ΙΕΚ (τους οποίους τα ελληνικά ΑΕΙ δεν δέχονται), θεωρώντας ότι ο απόφοιτος του ΙΕΚ έχει επαγγελματικό δικαίωμα επιπέδου 4, δηλαδή ίδιου με αυτό που έχει το πρώτο έτος πανεπιστημιακών σπουδών στη Βρετανία. Στο δεύτερο έτος σπουδών στη Βρετανία αποκτά κανείς επαγγελματικό δικαίωμα επιπέδου 5 (το οποίο εφόσον τελειώσει το έτος διατηρεί ακόμα και αν εγκαταλείψει τις σπουδές και δεν λάβει πτυχίο) και στο τρίτο και τελευταίο έτος λαμβάνει πτυχίο με ενσωματωμένο, μέσω του Συμπληρώματος, επαγγελματικό δικαίωμα επιπέδου 6. Πάντως η Ελλάδα, ακόμα και με την επικείμενη σε λίγες ημέρες ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των κολεγίων (που πάντως θα μετονομαστούν σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών), διατηρεί δικαίωμα να ζητήσει από τους αποφοίτους τους, εφόσον κρίνει ότι οι σπουδές τους υπολείπονται σε σχέση με αυτές στα ελληνικά ΑΕΙ, είτε να περάσουν δοκιμασία επάρκειας (εξετάσεις σε όσα μαθήματα κριθούν αναγκαία, ανάλογα με την ειδικότητα) είτε να υποβληθούν σε πρακτική άσκηση προσαρμογής, μέγιστης διάρκειας 3 ετών.

ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2010

1 σχόλιο:

prince serengeti είπε...

ΣΣΣΤΤ!ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ!ΚΑΝΤΕ ΛΙΓΟ ΗΣΥΧΙΑ.ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡ ΑΝΤΕ ΠΙΑ.