Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΜΑΣ!!!!

Με κάθετη πτώση της δημοτικότητάς της στις δημοσκοπήσεις πληρώνει η Άνγκελα Μέρκελ τη συμμαχία της με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στην κυβέρνηση, μόλις τρεις μήνες μετά τη νίκη της στις εκλογές. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν προκαλεί τη δυσαρέσκεια μόνο των ψηφοφόρων. Απέναντί της έχει και τους βαρόνους του κόμματος.

Η συνταγή που δοκίμασε με επιτυχία η Μέρκελ στην πρώτη της κυβέρνηση γίνεται τώρα η αχίλλειος πτέρνα της. Στον αναγκαστικό γάμο του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, η καγκελάριος υιοθέτησε μια ρεαλιστική προσέγγιση, η οποία ήταν βασισμένη στον συμβιβασμό και τα μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ψηφοφόροι την αντάμειψαν ικανοποιώντας τον στόχο της να σχηματίσει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Γκίντο Βεστερβέλε. Από τότε, όμως, η επικεφαλής της κυβέρνησης εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο κόμμα της CDU, το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας CSU και το FDΡ. Κι αυτό δεν φαίνεται να αρέσει καθόλου στους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε προχθές η εφημερίδα «Die Welt», η καγκελάριος είδε τη δημοτικότητά της να κατρακυλάει κατά 11 μονάδες μέσα σε έναν μήνα και να προσγειώνεται στο 59%. Τo 82% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Μέρκελ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο σαφή πολιτική γραμμή.
Οι δύο στους τρεις δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, ενώ το 66% θεωρεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διχασμένος.

Η αίσθηση περί παλινωδιών και αντεγκλήσεων που έχουν αποκομίσει οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα. Οι εταίροι της κυβέρνησης εμφανίζονται διχασμένοι στα πιο σημαντικά θέματα: τη μείωση των φόρων που αποτελούσε προεκλογική σημαία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και στην οποία αντιτίθεται τώρα το 59% των ψηφοφόρων, την αύξηση των γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τις σχέσεις με την Πολωνία. Στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας της Ε.Ε. η κυβέρνηση εμφανίσθηκε να έχει όχι δύο αλλά τρεις φωνές μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η καγκελάριος φαίνεται να μετράει μόνο εχθρούς. Με άρθρο τους που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine Sonntagszeitung » οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων του CDU στα κρατίδια της Έσσης, της Θουριγγίας και της Σαξονίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο κατηγορούν την πρόεδρό τους ότι στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου σνόμπαρε το κόμμα και ότι πολιτεύθηκε «όχι ως ηγέτις των συντηρητικών αλλά σαν καγκελάριος του μεγάλου συνασπισμού». Υποστηρίζουν επίσης ότι η κατάκτηση της πλειοψηφίας για τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους στις εκλογές ήταν προϊόν καθαρής τύχης και όχι μιας πειστικής στρατηγικής, γεγονός που αποτυπώνεται σήμερα στην εικόνα της κυβέρνησης. Στα πυρά των βαρόνων προστίθενται κι αυτά της Εκκλησίας, «απογοητευμένος» εκπρόσωπος της οποίας κατηγόρησε την καγκελάριο ότι απομακρύνει το κόμμα από τις χριστιανικές αξίες, αφού η κυβέρνηση «παραμελεί την οικογένεια και συγκατατίθεται στη χρήση των βλαστοκυττάρων». Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, δεν μένει με σταυρωμένα χέρια καλώντας σε συνάντηση τους ηγέτες των δύο κυβερνητικών εταίρων. Το ραντεβού για τη σωτηρία της κυβέρνησης ορίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου.

ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: