Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΕΙ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ...Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Η είδηση ότι η Ελλάδα στρέφεται σε κινεζικά κεφάλαια και μάλιστα για την πώληση έως και 25 δισ. ευρώ χρέους επανέφερε σκοπίμως ή μη τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας, με οίκους, αναλυτές και επενδυτές, να επιδίδονται χθες στο γνώριμο μπαράζ δηλώσεων για την τύχη της ελληνικής οικονομίας. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η δήλωση του διακεκριμένου οικονομολόγου κ. Ν. Ρουμπίνι που ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει» συμπληρώνοντας ότι «κοιτάξτε, πρέπει να ζητήσουν από την Κίνα να τους βοηθήσει». Αυτή ήταν η μία ανάγνωση του σεναρίου προσφυγής της Ελλάδας σε Κινέζους επενδυτές και προκάλεσε την ανησυχία σε πολλούς ότι όντως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της.
Μία εξέλιξη που οδήγησε στην αύξηση του spread σε ιστορικά επίπεδα, καθώς και την άνοδο του ασφαλίστρου κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας, σε επίσης αρνητικό υψηλό. Το CDS για τα 5 χρόνια έφτασε στις 370 μονάδες βάσης χθες, από 324 μ.β. προχθές.

Η δεύτερη ανάγνωση του σεναρίου, είναι ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές φοβήθηκαν πως «χάνουν» ένα πολύ σημαντικό μέρος των δανεικών που θα έδιναν έναντι πανάκριβου τιμήματος στην Ελλάδα και την «τιμώρησαν» γι’ αυτό αυξάνοντας τα spreads. Αλλωστε, «εάν η Κίνα ήθελε να αγοράσει (ακόμη και) 5 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους το spread θα κινείτο πιο κοντά στις 100 μ.β. και όχι στις 300», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Reuters τραπεζικό στέλεχος.

Υπήρξαν και οι ψύχραιμες «φωνές». Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζ.-Κ. Γιουνκέρ ανέφερε πως δεν υπάρχει ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας και είναι απαράδεκτο το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, δήλωσε ότι εγκρίνει τις μέχρι στιγμής προσπάθειες της Ελλάδας για σύγκλιση των δημοσιονομικών της. Την ίδια ώρα η υπ. Οικονομίας της Ισπανίας κ. Ε. Σαλγκάδο, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Ποδηματά, δήλωσε ότι «το λέω και το τονίζω κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει υποστήριξη προς την Ελλάδα». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζ.-Κ. Τρισέ ανέφερε ότι «επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός». Επίσης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Α. Βέμπερ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος. Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch, κ. Κ. Πράις, υποστήριξε πως είναι «μόνον ελάχιστα πιο σίγουρος πως η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει το έλλειμμα», ενώ η επενδυτική τράπεζα UBS εκτίμησε χθες ότι η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, αλλά σημείωσε ότι κινδυνεύει. Σε χθεσινή της έκθεση η Merrill Lynch εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η χώρα να τα καταφέρει οριακά με τις δικές τις δυνάμεις. Η Nomura σε έκθεσή της με τίτλο «Καμία Ελληνική Τραγωδία» σημειώνει ότι οι φόβοι για χρεοκοπία είναι υπερβολικοί. Ο μεγαλοεπενδυτής κ. Τζ. Σόρος δήλωσε ότι ίσως αξίζει να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα και είναι κάτι που σκέφτεται να κάνει και ο ίδιος, καθώς «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται γιατί δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη».

ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: