Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2010

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ...ΟΙ ΕΜΠΟΡΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ....ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ...ΚΙ'ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ..
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ...ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ...
ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΕΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

Διαστάσεις κοινωνικής κρίσης λαμβάνει σταδιακά το πρόβλημα των ναρκωτικών καθώς μέχρι σήμερα επιχειρείται η αντιμετώπισή του με αποσπασματικά, κυρίως αστυνομικά, μέτρα. Ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών εκτιμάται στις 10.000 μόνο στην Αττική. Λίγοι από αυτούς καταλήγουν να ενταχθούν σε θεραπευτικές κοινότητες με την ελπίδα να επανενταχθούν στην κοινωνία. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αποκτούν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, αλλά ούτε για χορήγηση υποκατάστατων. Οι «στεγνές» δομές δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες λόγω έλλειψης χρημάτων και, παρά τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά στον δρόμο τα στελέχη τους (π.χ. του ΚΕΘΕΑ), δεν επαρκούν για να αλλάξουν τη συνολική εικόνα, μόνο να «σώσουν μερικές ψυχές».

Παράλληλα, η πολυσυζητημένη «λίστα αναμονής» για τη χορήγηση υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ αριθμεί σταθερά άνω των 5.000 άτομων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν για χρόνια μέχρις ότου αποκτήσουν πρόσβαση στα υποκατάστατα. Πρώην στελέχη του υπ. Υγείας παραδέχονται ανεπίσημα ότι δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς τηλεφώνησαν στα πολιτικά τους γραφεία ζητώντας ως «ρουσφέτι» την ένταξη του παιδιού τους σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων. Από την άλλη, αστυνομικοί αναφέρουν στην «Κ» ότι έχουν εντοπίσει περιπτώσεις γονέων που αγόραζαν υποκατάστατα μεθαδόνης από εμπόρους ναρκωτικών στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Η εικόνα γνωστή. Οι χρήστες, που έχουν αποκοπεί από οικογένεια και φίλους, καταλήγουν στον δρόμο παρέα με άλλους χρήστες, απόλυτα εξαρτημένοι από τα κυκλώματα διακίνησης. Για να εξασφαλίσουν το ψωμί και τη δόση τους καταφεύγουν στην επαιτεία και στην εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Πανόπουλο, υπεύθυνο σταθμού φροντίδας εξαρτημένων ατόμων του ΟΚΑΝΑ, «οι χρήστες επιλέγουν ως τόπους συγκέντρωσης σημεία όπου μπορούν να παραμένουν ανώνυμοι», όπως τα σοκάκια του Κέντρου ή αντίστοιχα μέρη. Τέτοια «στέκια», εκτός από το Κέντρο, υπάρχουν στον Πειραιά, κοντά στο κέντρο του ΟΚΑΝΑ, και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως το Ζεφύρι, όπου χρήστες βρίσκουν καταφύγιο σε βαγόνια του Προαστιακού κ.α. Αλλά και σε παρκάκια και εγκαταλελειμμένα κτίρια σε όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Οπως εξηγεί στέλεχος του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ, τα σημεία συγκέντρωσης χρηστών, πλην εξαιρέσεων, δεν ταυτίζονται με τις «πιάτσες» διακίνησης ναρκωτικών. Τα κυκλώματα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το ίδιο σημείο για τη διακίνηση προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. «Σήμερα πλέον τα ραντεβού κλείνονται μέσω κινητών τηλεφώνων όπου ορίζεται ένα σημείο συνάντησης για να γίνει η συναλλαγή. Αυτά τα σημεία μπορεί να είναι κοντά στα στέκια των τοξικομανών αλλά, πλην της Ομόνοιας, δεν είναι ποτέ τα ίδια. Οταν η διακίνηση γίνεται πιο τακτικά στο ίδιο σημείο, κάποιος ειδοποιεί την αστυνομία και το πρόβλημα μεταφέρεται σε άλλη περιοχή» αναφέρει η ίδια πηγή.
Μαζί τους, μεταφέρεται εκεί και η υποβάθμιση. Κάτοικοι και καταστηματάρχες περιοχών όπως του Ψυρρή, που αποτελεί «πέρασμα» και «στέκι» πολλών χρηστών, αναφέρουν πλήθος προβλημάτων. «Η δημόσια χρήση ναρκωτικών αποτελεί πλέον μια καθημερινή εικόνα για εμάς και τα παιδιά μας» αναφέρουν προσθέτοντας ότι οι χρήστες κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες στον δρόμο και παρενοχλούν τους περαστικούς ζητώντας τους χρήματα.

Ανάλογο πρόβλημα και στον Πειραιά όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη «πολλοί καταστηματάρχες στη 2ας Μεραρχίας δεν ανοίγουν πλέον τα απογεύματα. Οι χρήστες προκαλούν συχνά ζημιές, ενώ και οι καταναλωτές αποφεύγουν τους δρόμους γύρω από το ΟΚΑΝΑ».
Συχνά είναι και τα περιστατικά κλοπών προϊόντων από καταστήματα ή αντικειμένων, όπως κινητά ή τσάντες, από καφέ και εστιατόρια περιοχών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Οι χρήστες ναρκωτικών συλλαμβάνονται καθημερινά για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, καθώς οι δομές αποκατάστασης μέσα στις φυλακές υπολειτουργούν, όταν αποφυλακίζονται, καταλήγουν ξανά στον δρόμο να διαπράττουν αδικήματα, συχνά σοβαρότερα από τα αρχικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2009 πάνω από το 50% των έγκλειστων στις ελληνικές φυλακές κρατούνταν για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καποτε πρεπει να δουμε και αυτην την κωλοφαρα τους δικαστες και τους εισσαγγελεις.

παιρνουν χοντρους μισθους, τα αρπαζουν και για λαδωματα, δεν τους ακουμπα κανενας και το παιζουν και μεγαλες προσωπικοτητες.

κατα τα αλλα δεν ακουμπανε ποτε κανεναν πολιτικο αλλα μονο τον αδυνατο λαουτζικο, και δεν ακυρωνουν ποτε κανεναν παραλογο η αντισυνταγματικο νομο.

για να μην τους κοψουνε τα χιλιαδες ευρω αναδρομικα που αρπαζουνε καθε τοσο.
ο ενας βοηθαει τον αλλο δηλαδη,
πολιτικοι-δικαστικοι.

πρεπει επιτελους να συμμαζευτει και αυτη η πορνοφαρα συντομα.

εχουν τεραστιο μεριδιο ευθυνης για τα σημερινα μας χαλια.