Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ...ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ ΒΑΣΙΚΑ...

Ανοδικά κατά 0,2% κινήθηκε το Δεκέμβριο του 2009 ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή φτάνει το 2,6%.
Η αύξηση κατά 2,6% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε επίπεδο απλής δωδεκάμηνης μεταβολής αναπροσαρμόζει ανοδικά κατά 2% την καταβολή των μισθωμάτων.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αύξηση του μισθώματος ανέρχεται στο 75% της μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 2,6% το Δεκέμβριο του 2009 προήλθε από τις ανοδικές μεταβολές στους ακόλουθους δείκτες κατά:
- 8,5% της ομάδας "μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας, τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτου, τις υπηρεσίες μεταφορών, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, κλπ.
- 6,3% της ομάδας "αλκοολούχα ποτά και καπνός"
- 3,2% της ομάδας "στέγαση" λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης των ενοικίων, κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης και κατοικίας και της ύδρευσης-αποχέτευσης
- 3,2% της ομάδας "υγεία"
- 3,0% της ομάδας "εκπαίδευση"
- 2,7% της ομάδας "επικοινωνίες"
- 1,3% της ομάδας "διαρκή αγαθά" - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες" και
- 3,6% του δείκτη της ομάδας "άλλα αγαθά και υπηρεσίες".

Εξάλλου, μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε άλλες κατηγορίες.
Αντίθετα, μείωση παρουσίασε μόνο ο δείκτης "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά".
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου του 2008.

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: