Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2010

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΑ...

“Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, είτε αύριο είτε σε μία βδομάδα, είτε σε έναν μήνα, να κλείσουμε επ’ αόριστον τα φαρμακεία μας, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την πρόταση για μείωση του ποσοστού κέρδους μας κι αν δεν εξοφλήσει όλους τους λογαριασμούς, που μας οφείλονται από τα ταμεία”.
Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης περιγράφει την αγανάκτηση των φαρμακοποιών όλης της χώρας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Μάλιστα, εξηγεί ότι το ποσοστό αυτό είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων, είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση.
“Επίσης, από την 1η Φεβρουαρίου σταματάμε την εκτέλεση των συνταγών του ΟΠΑΔ πανελλαδικώς, ενώ υπάρχει εξουσιοδότηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τους τοπικούς συλλόγους των πόλεων, όπου υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, να διακοπούν οι συμβάσεις με τα ταμεία αυτά”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Κατηγορηματικός, όμως, είναι και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Βαγιωνάς, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι ενδεχόμενη επιμονή της κυβέρνησης στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών θα αποτελέσει αιτία πολέμου.
“Με την προγραμματιζόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων, κάθε φαρμακείο θα χάσει από 10.000 έως 30.000 ευρώ, λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων του, αφού θα υποχρεωθεί να πουλά φθηνότερα φάρμακα, τα οποία όμως τα έχει αγοράσει ακριβότερα. Επιπλέον, εάν τελικά η τιμή των φαρμάκων μειωθεί κατά μέσο όρο 30%, το φαρμακείο θα έχει μόνιμη και σταθερή καθημερινή μείωση του κέρδους του κατά 7%-15%”, τονίζει ο κ. Βαγιωνάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φαρμακευτική δαπάνη καλύπτει μόνο το 20% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να στραφεί στους φαρμακοβιομηχάνους, οι οποίοι οφείλουν 400.000.000 ευρώ την τελευταία τριετία.

Τα φαρμακεία πιστώνουν το ασφαλιστικό σύστημα
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το φαρμακείο ίσως είναι η μοναδική επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα που καταβάλλει ΦΠΑ πριν καν τον εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα των επαγγελμάτων με ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις (μηδενική φοροδιαφυγή).
“Το φαρμακείο πιστώνει επ’ αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ασκεί φαρμακευτική πολιτική με χρήματα των φαρμακοποιών”, λέει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Εξάλλου, το φαρμακείο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, ακόμη και στη διάρκεια των εορτών και αργιών, χωρίς καμιά προσαύξηση επί των τιμών, παραγνωρίζοντας το αυξημένο κόστος λειτουργίας τις ώρες αυτές.

Νικολετα Μπουκα

ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το οτι μας τα ειχατε πριξει ομως, με την γριπη δεν το λεει καθολου η κυρια Φαρμακοποιος. :-P

ΑλητακιΤηςΑθηνας