Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ...


Μειώνονται σε 7 από 13 οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας και δημιουργούνται 370 Δήμοι έναντι 1.034 που υπάρχουν σήμερα. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Οπως επισήμανε, η σύμπτυξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θα μειώσει από 6.000 σε 2.000 τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης η κατανομή των πόρων θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια ενώ θα υπάρχει ενιαία στρατηγική και σχεδιασμός με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Όπως είπε ο υπουργός, μόνο έτσι θα γίνει η νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση όχημα πράσινης ανάπτυξης.
Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, θα υπάρχει αιρετός περιφερειακός άρχοντας και θα εγκαινιαστεί ο θεσμός του αντιπεριφειάρχη. Σημαντικός δε, θα είναι ο ρόλος της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους νησιωτικούς δήμους - οι οποίοι αποτελούν το 25% των δήμων της χώρας - ενώ γενική αρχή είναι να μην υπάρξει γειτονιά και χωριό χωρίς πόρους που να απορρέουν και να σχετίζονται με τις ανάγκες του.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης, έως τώρα οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρέουν από τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα έχουν πλέον μερίδιο και από τον ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, τα δημοτικά έσοδα θα συνδέονται άμεσα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο νέο θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη, ο οποίος θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία δημοτικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών τα οποία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα προσφέρουν άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών. Για το σκοπό αυτό οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους μία "έξυπνη" κάρτα, μέσω της οποίας θα μπορούν να αποκτούν άμεσα και χωρίς αναμονή κάποιο έγγραφο όπως για παράδειγμα ένα πιστοποιητικό. Παράλληλα θεσπίζεται ένα πρόγραμμα παροχής διοικητικών υπηρεσιών κατ' οίκον, μέσω υπαλλήλων που θα επισκέπτονται τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Κατά τον υπουργό, θα υπάρχουν οι εξής τρεις πυλώνες για τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Πόροι θα προέρχονται από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ
- Θα χρηματοδοτείται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, που είναι απαραίτητο για τη στελέχωση υπηρεσιών του ΟΤΑ
- Καθιερώνεται μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα τουλάχιστον ισοδύναμο με το σημερινό πρόγραμμα "Θησέας".

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ola afta eine gia na elegxoune oli tin ellada politika kai na ekviazoun ton kosmo gia to pou tha pane ta koinotika kondylia
palio to kolpo tou pasok alla kai tis ND pou me aftin tin tropopoiisi tou kolou tha valei xeri stin psifo tou kosmou me to skeptiko oti ama theloume na ginonte anaptixiaka erga stin perioxi mas prpepi na psifizoume panta tous idious kargiolides