Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

ΟΙ ΡΟΜΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ,ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...

Οι παράνομες στειρώσεις που συνεχίζονται σε ορισμένα κράτη, τα αρνητικά στερεότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και η έξαρση της βίας κατά των Ρομά σε όλη την Ευρώπη ήταν χθες τα κύρια θέματα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικών Ρομά, που διεξάγεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, συγχρηματοδότηση του υπ. Εσωτερικών και στήριξη από το Πανελλαδικό Διαδημοτικό Δίκτυο για την Υποστήριξη των Ελλήνων Τσιγγάνων. Οπως σημειώθηκε από τους ομιλητές -μεταξύ τους και η γ.γ. του υπ. Παιδείας κ. Θάλεια Δραγώνα- οι Ρομά υφίστανται τις περισσότερες και μεγαλύτερες διακρίσεις στην Ευρώπη, σοβαρότερες και από τους μετανάστες. Το 50% των παιδιών Ρομά δεν καταφέρνουν να αποφοιτήσουν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι γυναίκες είναι θύματα πολλαπλών διακρίσεων όχι μόνο από την έξω κοινωνία αλλά και εντός των πατριαρχικών κοινοτήτων τους.

Δριμεία κριτική ασκήθηκε στα στερεότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, τα οποία -όπως σημείωσε η δ/ντρια Μετανάστευσης και Ρομά του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ελένη Τσετσέκου- φέρουν μέρος της ευθύνης για την έξαρση της βίας κατά των Ρομά στην Ευρώπη. Στους 21 ανήλθαν το 2009 οι νεκροί από ρατσιστικές επιθέσεις στην Ουγγαρία. Η απόφαση της Ιταλίας να βάζει στάμπα στους Ρομά, μεταξύ των Ρουμάνων μεταναστών που ζουν σε καταυλισμούς, καταδικάσθηκε ακόμη και από την Ε.Ε. που αποφεύγει να παίρνει θέση σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, σημειώνει η κ. Τσετσέκου. Στο ζοφερό αυτό τοπίο κάποιες γυναίκες Ρομά καταφέρνουν να διακριθούν. Ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, φιλόλογοι, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτιδες, πολύγλωσσες γυναίκες με ισχυρή προσωπικότητα και ομορφιά συμμετέχουν στο συνέδριο και επιβεβαιώνουν το δημιουργικό και καλλιεργημένο πρόσωπο των Ρομά.

ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΫΜΕΝΟΙ ΡΟΜΑ!ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ΡΕ. ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΛΕΒΕΙ, ΘΑ ΛΗΣΤΕΥΕΙ, ΘΑ ΞΗΛΩΝΕΙ ΣΙΔΕΡΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΦΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΘΑ ΚΛΕΒΕΙ ΚΑΛΩΔΙΑ 5.ΟΟΟ€ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΕΡΔΟΣ 300 ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ κοκ;
ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ "ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ"; ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΙΣ; ΘΑ ΧΑΡΜΑΝΙΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ.