Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2010

ΤΟΥ ΑΙΔΙΟΥ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...

Ιστορίες τρέλας και ανευθυνότητας με δασικές εκτάσεις στη Χαλκιδική!
Από τη μια το Δασαρχείο υποβάλλει μηνύσεις σε αγρότες γιατί καλλιεργούν «παράνομα» κτήματα που χαρακτηρίστηκαν αναδασωτέα κι από την άλλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) τους πληρώνει επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες αυτές.
Η απίστευτη περίπτωση αφορά κυρίως την περιοχή του Γαλαρινού, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Από το 1982, το Δασαρχείο Πολυγύρου έχει προχωρήσει σε χαρακτηρισμό «αγροδασοκτήματος», ενώ η Διεύθυνση Δασών της Χαλκιδικής κήρυξε αναδασωτέα 1.605 στρέμματα τον Ιούλιο του 2007. Εκτοτε υποβάλλει διαρκώς μηνύσεις σε αγρότες που καλλιεργούν και κάποιοι έχουν καταδικαστεί σε πρωτοβάθμια δικαστήρια και εφετεία. Την καλλιέργεια των χαρακτηρισμένων εκτάσεων ερευνά και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ενώ πριν από λίγες ημέρες αγρότες κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις στον μεταβατικό πταισματοδίκη Βασιλικών.

Την ώρα που συμβαίνουν όλ' αυτά και το ελληνικό Δημόσιο διώκει ανελέητα τους «καταπατητές», ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας άλλος κρατικός φορέας, πληρώνει στο ακέραιο επιδοτήσεις για όλες τις εκτάσεις που του δηλώνονται στο Γαλαρινό, ακόμη κι αυτές που είναι χαρακτηρισμένες αναδασωτέες!
«Με την υπόθεση ασχολείται και η Δικαιοσύνη», ανέφερε στην «Ε» ο διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρος Σουλτογιάννης, που δεν θέλησε να πει περισσότερα. Παρέπεμψε, όμως, για περισσότερες πληροφορίες στην «αρμόδια υπάλληλο», την κ. Κουφίδου.
«Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο της Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο τοπικά στο Γαλαρινό. Αλλά περισσότερα θα σας πει η διοίκηση του Οργανισμού στην Αθήνα. Σε θέματα συνεργασίας με ΜΜΕ μόνο η διοίκηση έχει αρμοδιότητα», ξεκαθάρισε λακωνικά στην «Ε» η κ. Κουφίδου.
«Ξέρετε... ο πρόεδρος έχει παραιτηθεί. Είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χρέη προέδρου κάνει ο αντιπρόεδρος», μας εξήγησε η γραμματεία προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ κι ο αντιπρόεδρος, όπως διαπιστώσαμε, επίσης τελεί υπό παραίτηση.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού ανέφεραν ανώνυμα και μάλλον αποσπασματικά εξηγήσεις του τύπου:
«Μα αφού ασχολείται η Δικαιοσύνη» -«Φταίει που δεν είναι έτοιμοι ακόμη οι ψηφιακοί χάρτες»- «Δεν έχουμε προσωπικό για ελέγχους».
Και όλα αυτά, ενώ από το 2005 υπάρχει αρκετή αλληλογραφία του Δασαρχείου Πολυγύρου προς τον Οργανισμό για το θέμα. Σε αυτά τα υπηρεσιακά έγγραφα τονίζεται με τον πλέον σαφή τρόπο ότι στις συγκεκριμένες αναδασωτέες εκτάσεις του αγροδασοκτήματος Γαλαρινού απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους επέμβαση καθώς και χρήση αυτών, δηλαδή καλλιέργεια, βοσκή και αγρανάπαυση.
Οι αγρότες από την πλευρά τους εμφανίζονται αγανακτισμένοι με όλα αυτά. Υποστηρίζουν ότι «τα κτήματα αυτά μάς ανήκουν πάππου προς πάππου» και παρουσιάζουν τίτλους ιδιοκτησίας που χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τονίζουν ότι «για όλα φταίει το κράτος που δεν μας δίνει τους ψηφιακούς χάρτες, αν και υπάρχουν για τη συγκεκριμένη περιοχή».

ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: