Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

MARK ZUCKERBERG-FACEBOOK:ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΖΟΥΝ...


Αντιδράσεις στη μπλογκόσφαιρα έχει προκαλέσει η δήλωση του διευθύνων σύμβουλου του Facebook, Mark Zuckerberg την περασμένη εβδομάδα ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική για τους χρήστες του διαδικτύου.
Εν τω μεταξύ, η μπλογκόφερα έχει γεμίσει με κριτικές πάνω στα σχόλια του Zuckerberg. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τα σχόλιά του απορρέουν από την αισχροκέρδεια της εταιρείας ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύουν απλώς την πραγματικότητα.
Ο Zuckerberg δήλωσε στην εκδήλωσε 2009 Crunchies Awards στο Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή ότι τα κοινωνικά πρότυπα αλλάζουν και οι άνθρωποι δεν προσδοκούν ή θέλουν τόση προστασία της ιδιωτικής τους ζωής όσο στο παρελθόν.

"Όταν ξεκινήσαμε, οι άνθρωποι ρωτούσαν «Γιατί να θέλω να βάλω πληροφορίες στο Internet;»" δήλωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης βραβείων για πρωτοβουλίες διαδικτυακής επιχειρηματικότητας.
"Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, το blogging έχει εκτοξευθεί με ένα τεράστιο τρόπο. Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο άνετοι στο να μοιράζονται πληροφορίες και το κάνουν πιο ανοιχτά και με περισσότερους ανθρώπους", πρόσθεσε ο Zuckerberg.
Ο δικηγόρος της νομικής εταιρίας Electronic Frontier Foundation, Kevin Bankston δήλωσε ότι ξαφνιάστηκε και ανησύχησε με τις δηλώσεις του Zuckerberg, κυρίως από τη στιγμή που το Facebook βοηθάει στο να διαβρωθεί η έννοια της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του.
"Πιστεύω ότι είναι μάλλον υποκριτικό (να μιλά για το πώς τα κοινωνικά πρότυπα αλλάζουν) αντί να αναλάβει την ευθύνη για το πως οι πράξεις του διαμορφώνουν τα κοινωνικά πρότυπα”, είπε ο Bankston. "To Facebook πιέζει αυτά τα κοινωνικά πρότυπα σε μια κατεύθυνση πιο επικερδής για το ίδιο".

Ο Dan Olds, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα διαδικτύου, Gabriel Consulting Group, υποστήριξε ότι τα σχόλια του Zuckerberg ήταν λίγο αναπάντεχα αλλά οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν πως να προστατευτούν.
“Νομίζω ότι η πλειοψηφία των χρηστών ενδιαφέρονται περισσότερο για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής από ό,τι φαίνεται ο ίδιος να πιστεύει. Αυτό θα γίνει σαφές κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, καθώς θα βλέπει τις αντιδράσεις του κόσμου. Ωστόσο, η επιτυχία του Facebook δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και στο πλαίσιο αυτό, τα σχόλιά του αποτελούν μια σχετικά ακριβή περιγραφή της τρέχουσας πραγματικότητας", τόνισε ο αναλυτής.
Ο ίδιος, υποστήριξε ότι το Facebook μπορεί να σπρώχνει τον κόσμο προς τη “δημόσια προβολή” αλλά δεν εξαπατά κανέναν.
"Οι άνθρωποι το αγκαλιάζουν. Το ίδιο εύκολα θα μπορούσαν να επιλέξουν να μη συμμετάσχουν. Το επιχείρημα του Zuckerberg ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι πια και μεγάλο θέμα, φαίνεται να είναι πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δημοσιεύουν λεπτομέρειες της ιδιωτικής τους ζωής στο διαδίκτυο”.
"Ενώ ορισμένοι άνθρωποι, σαν εμένα, δεν είναι τόσο άνετοι με το να είναι όλες οι λεπτομέρειες της βαρετής ζωή τους στο διαδίκτυο, άλλοι φαίνεται να είναι" πρόσθεσε ο Odds.
"Ακούμε ιστορίες ανθρώπων που υποφέρουν από αρνητικές συνέπειες αυτών των αποκαλύψεων. Δεν γνωρίζω όμως το κατά πόσο το συγκεκριμένο τζίνι μπορεί να ξαναμπεί στο μπουκάλι."

ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: