Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ STAGE,Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ...

Ετος δημοτικών εκλογών το 2010 και οι περιορισμοί στις προσλήψεις... περιορίζονται! Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφασίζει σήμερα για περισσότερες από 2.800 συμβάσεις εργαζομένων εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές είναι νέες συμβάσεις έργου με «μπλοκάκι» και άλλες 730 είναι παρατάσεις συμβάσεων έργου που λήγουν τον Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους είχε προκύψει μεγάλη αναταραχή με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών είχε αρχικώς εκδηλωθεί πρόθεση για κατάργηση των συμβάσεων έργου όπου οι προσλήψεις γίνονται ανεξέλεγκτα, εκτός ΑΣΕΠ και χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα. Τελικώς, με τον νόμο 3812/09 που ψηφίστηκε έμεινε ένα παράθυρο για τις παρατάσεις των συμβάσεων έργου έως το τέλος Απριλίου 2010. Προϋπόθεση για την παράταση είναι να είναι οι συμβασιούχοι περισσότεροι από τους μόνιμους εργαζόμενους. Κάπου εδώ αρχίζουν τα... παράδοξα:

Στην εισήγηση για την παράταση των 730 συμβάσεων έργου στη διεύθυνση Καθαριότητας αναπτύσσεται ολόκληρο σκεπτικό για να δικαιολογηθεί το σύννομο της απόφασης. Λένε δηλαδή οι υπηρεσίες του δήμου ότι ενώ οι συμβασιούχοι είναι 730, οι μόνιμοι είναι 712. Πού; Στο Τμήμα Οδοκαθαρισμού και Περισυλλογής Απορριμμάτων. Από πού προκύπτει το νούμερο αυτό; Από τον ισχύοντα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του 2005! Είναι έγκυρος αυτός ο αριθμός; Αγνωστο... Η σύγχυση που επικρατεί με τη δύναμη προσωπικού στον Δήμο Αθηναίων είναι παροιμιώδης. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε απολογισμό που έγινε τον Απρίλιο του 2007 εμφανίζονταν συνολικά 71 «ανύπαρκτοι» υπάλληλοι, ενώ η διεύθυνση Καθαριότητας είχε 561 συμβασιούχους έργου και 1.592 μόνιμους. Πώς μειώθηκαν αυτοί σε 712; Σε άλλη καταγραφή που επισυνάπτεται στον ισολογισμό του 2008, οι συμβάσεις έργου καταγράφονται να είναι 968.

Ενώ πάντως για την παράταση των 730 συμβάσεων έργου γίνεται προσπάθεια να προβληθεί το «νόμιμον», καμία ανάλογη προσπάθεια δεν καταγράφεται στις υπόλοιπες έξι εισηγήσεις που αφορούν:

- 930 άτομα για τη διεύθυνση Καθαριότητας, δηλαδή 200 παραπάνω από τα 730 που έχει σήμερα. Οι «έκτακτες ανάγκες» που καλούνται να καλύψουν είναι ο καθαρισμός ανθυγιεινών εστιών και επιφανειών κτιρίων από «βωμολοχίες» και η απόφραξη σχαρών ομβρίων...
- 150 άτομα στη διεύθυνση Κηποτεχνίας-Πρασίνου που θα ασχοληθούν με «τη φύτευση των νέων δημοτικών εκτάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα» (ακόμα δεν τον είδαμε...) και «την εφαρμογή μέτρων πυρασφάλειας σε άλση και λόφους του Δήμου Αθηναίων». Πουθενά δεν αναφέρεται πόσοι είναι οι μόνιμοι που διατίθενται σε αντίστοιχες εργασίες, πώς εδώ ο δήμος αποφασίζει να κάνει προσλήψεις, ενώ σε άλλα έργα προτιμά το σχήμα σύμβασης παραχώρησης ή το άν οι ανάγκες φύλαξης θα μπορούσαν να καλυφθούν από τη Δημοτική Αστυνομία.
- 95 άτομα που θα συντονίζουν και προβάλλουν το έργο του δήμου ενάντια στην κλιματική αλλαγή (με προϊστάμενο τον Ομέρ Πριόνη;...) μεταξύ των οποίων και 6 δημοσιογράφοι (προφανώς όχι από τον δημοτικό ραδιοσταθμό)!
- 80 άτομα που θα ασχοληθούν με την ηλεκτρονική διαχείριση αιτημάτων των δημοτών.
- 55 άτομα για τη διεύθυνση Αλλοδαπών.
- 42 άτομα για τα εμβολιαστικά κέντρα του Δήμου Αθηναίων.

Προβλέπονται επίσης ακόμη 100 εργαζόμενοι στη διεύθυνση Καθαριότητας αλλά με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 173 εποχικοί για τις κατασκηνώσεις. Απροσδιόριστος είναι ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα προκύψουν από πέντε προγραμματικές συμβάσεις του δήμου με την Περιφέρεια ή την ΚΕΔΚΕ για τη λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ και εξ αυτού συνάγεται ότι μπορεί να προσληφθούν σχεδόν 400 άτομα.

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: