Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2010

ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ...

Έχει επανειλημμένως επισημανθεί ότι οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης των Βορείων Σποράδων υστερούν σε υποδομές και εξοπλισμό και σημειώνουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με δεδομένο μάλιστα ότι κατά τους χειμερινούς μήνες συχνά αποκόπτεται η επικοινωνία των νησιών με τη χερσαία Μαγνησία ενώ κατά τους θερινούς μήνες η προσέλευση τουριστών αυξάνει σημαντικά τον πληθυσμό και κατά συνέπεια τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, οι ανεπάρκειες στην περίθαλψη αναδεικνύονται ακόμη πιο σημαντικές.

Ειδικότερα, το περιφερειακό ιατρείο της Αλοννήσου παραμένει (σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα) για πάνω από μια δεκαετία χωρίς παιδίατρο. Σήμερα στο νησί κατοικούν 300 μαθητές, οι οποίοι σε περίπτωση ασθένειας είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στο Βόλο με υδροπτέρυγο, εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη διενέργεια ακτοπλοϊκών δρομολογίων, και στην περίπτωση αυτή επιβαρύνονται με σημαντικό οικονομικό κόστος αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία.

Όπως έχει επισημάνει σε επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αλοννήσου, οι γονείς βρεφών και μικρών παιδιών αγωνιούν, αφού οι υπηρεσίες της παιδιατρικής δεν μπορούν να καλυφθούν από γιατρούς γενικής ιατρικής ή αγροτικούς γιατρούς. Σε περιόδους δε έξαρσης των ιώσεων, σημειώνονται απουσίες σε ποσοστό 30% από το Δημοτικό Σχολείο, στο δε νηπιαγωγείο το ποσοστό αγγίζει το 50%.
Το ιατρείο του νησιού αντιμετωπίζει συνολικότερη υποστελέχωση (χειριστής-εμφανιστής ακτινολογικού μηχανήματος, παρασκευαστής, νοσηλεύτρια, κλπ) καθώς και σημαντικά λειτουργικά προβλήματα (ακτινολογικό μηχάνημα και μικροβιολογικό εργαστήριο εκτός λειτουργίας), η απουσία ωστόσο παιδιάτρου αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια από το να επιλέξουν την Αλόννησο ως τόπο μόνιμης διαμονής τους.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καλυφθεί η οργανική θέση παιδιάτρου στην Αλόννησο;
2. Προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε να καταστεί λειτουργικό το περιφερειακό ιατρείο της Αλοννήσου και να μην υποχρεώνονται οι κάτοικοι να μεταβαίνουν στο Βόλο ακόμη και για τη διενέργεια απλών εξετάσεων;

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ,ΕΝΩ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΕΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: