Κυριακή, Φεβρουαρίου 28, 2010

ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΠ'ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΜΑΣ

Η δωδεκαμελής παρέα των οικονομολόγων αποβιβάστηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» νωρίς το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Αφού έσπευσαν να αφήσουν βιαστικά τις αποσκευές τους στα δύο κεντρικά πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας όπου θα διέμεναν το τριήμερο, το περίφημο «κλιμάκιο των ελεγκτών» κατευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι περισσότεροι από αυτούς, τελευταία, πάνε κι έρχονται στη χώρα μας, αλλά ποτέ πριν η επίσκεψή τους δεν είχε προαναγγελθεί τόσο πομπωδώς. Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ήταν ο Βέλγος Σ. Ντερόουζε. Μαζί του ήταν και ο πορτογάλος, αρμόδιος για την Ελλάδα, τμηματάρχης Ζ. Μαρτίν, που είχε έρθει ξανά τον περασμένο μήνα. Αλλά και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ήταν εδώ το περασμένο καλοκαίρι, συντάσσοντας πολυσέλιδη έκθεση με τα (όχι ενθαρρυντικά) συμπεράσματά τους.

Η πρώτη έκπληξη που τους περίμενε ήταν η δημοσιότητα που έλαβε η επίσκεψή τους. Οταν είδαν τα φλας να αστράφτουν πάνω τους παραξενεύτηκαν, καθώς την ίδια (αποκλειστικά διεκπεραιωτική) δουλειά κάνουν και σε άλλες χώρες, αλλά πουθενά δεν ασχολούνται μαζί τους. Η έκπληξη έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν ενημερώθηκαν μέσω email για τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ στην επίσκεψή τους.
Η επόμενη έκπληξη ήταν η κατάσταση που βρήκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οχι ότι περίμεναν να εντυπωσιαστούν με την ελληνική οργάνωση, για την οποία άλλωστε δεν φημιζόμαστε. Σχολίαζαν όμως ότι το «μπάχαλο» που βρήκαν ταιριάζει περισσότερο σε τριτοκοσμικό κράτος, παρά σε ευρωπαϊκή χώρα. Εβρισκαν π.χ. αναφορές χρεών, αλλά πουθενά δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι αποδείξεις που έπρεπε να τα συνοδεύουν. Αρκετά δε από τα απαραίτητα έγγραφα που έπρεπε να ελέγξουν έμοιαζαν με «τεφτέρια».
Τη Δευτέρα το βράδυ βγήκαν για φαγητό με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στο οποίο δεν έκρυψαν την κακή εντύπωση που τους έκανε η απουσία διευθυντών στο υπουργείο (δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη), καθώς και η καθυστέρηση που υπήρξε στον ορισμό των γραμματέων.

Αρνητικά σχολίασαν και την καθυστέρηση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Τι τα βάζετε με την Ε.Ε. όταν τα λεφτά είναι εκεί, περιμένουν, και εσείς δεν πηγαίνετε να τα πάρετε;» έλεγαν. Επίσης διατύπωναν την απορία: «Πώς είναι δυνατόν να έχουν βγει οι αγρότες στο δρόμο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο να μην έχει φροντίσει να μοιράσει τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που ήταν διαθέσιμες, αλλά να μην έχει τοποθετήσει καν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων;».
Η δουλειά σχεδόν όλες τις μέρες τελείωνε ξημερώματα κι έτσι κανείς τους δεν είχε τη δυνατότητα να ζήσει την Αθήνα της νύχτας και να δει την παραοικονομία της παραλιακής. Ισως θα ήταν χρήσιμο στην επόμενη επίσκεψη να το εντάξουν κι αυτό στο πρόγραμμά τους, μπας και οι «κηδεμόνες» μας ασκήσουν καμιά πίεση και για τη φοροδιαφυγή, αντί για τις μονότονες πιέσεις για συρρίκνωση μισθών και συντάξεων.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: