Κυριακή, Φεβρουαρίου 21, 2010

Ο ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΡΑΞΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ...ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΓΚΑ...

Αδράνεια -στην καλύτερη περίπτωση- και κακοί χειρισμοί από την πλευρά σωματείων του τύπου έδιναν επί σειρά ετών το πράσινο φως στη λειτουργία του αγροτικού «καναλιού» με στρατιές αργόμισθων και πολυθεσιτών δημοσιογράφων που πληρώνονταν αδρά με δημόσιο χρήμα.
Το «κανάλι» ποτέ δεν εξέπεμψε αλλά έκανε την παραγωγή σε 3-4 εβδομαδιαίες εκπομπές κονσέρβα που έδινε στην ΕΡΤ και σε περιφερειακούς σταθμούς. Απαριθμούσε, ωστόσο, στο pay-roll του 56 δημοσιογράφους! Απ' αυτούς λίγοι δούλευαν πραγματικά.
Η ιστορία, καθώς και τα ονόματα των δημοσιογράφων είναι γνωστά στην ΕΣΗΕΑ, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2008. Επίσημο έγγραφο του ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων) όπου ανήκει διοικητικά το κανάλι κοινοποιούσε στην Ενωση τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργαζόταν σε αυτό.
«Δεν χειριστήκαμε υπεύθυνα το θέμα. Είμαι αντίθετος με το βόλεμα ημετέρων που συνέβη στο κανάλι αλλά δεν μπορώ να πω ότι έκανα κάτι χειροπιαστό γι' αυτό. Βλέπω στη λίστα άτομα με 3 και 4 δουλειές τη στιγμή που υπάρχουν 300 άνεργοι στην ΕΣΗΕΑ», δηλώνει ο πρόεδρός της Πάνος Σόμπολος.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 60 της 15ης Απριλίου 1997, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως ο ΟΠΕΓΕΠ) υποχρεούνται να υποβάλουν μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατάσταση με τα ονόματα των προσώπων που χρησιμοποιούν για την παροχή υπηρεσιών τύπου.
«Οταν το 2005 είχαν δημοσιευθεί λίστες με τους απασχολούμενους στο Δημόσιο δημοσιογράφους μάς επιβλήθηκε πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εκτοτε είπα στοπ», αναφέρει ο Π. Σόμπολος.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι κανένα σωματείο τύπου μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει επισήμως να οριστούν διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης δημοσιογράφων στο Δημόσιο.
Κάτι φαίνεται να κινείται στην Ενωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Ηδη εξετάζει περίπτωση μέλους της που ακριβοπληρώνεται από τον ΟΠΕΓΕΠ ενώ ταυτόχρονα είναι ανώτατο στέλεχος δημοτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης.
«Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας διερευνά την υπόθεση και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο Δ.Σ. Εμείς για ένα μέλος μας έχουμε ανοίξει το θέμα. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η ΕΣΗΕΑ για ανάλογες περιπτώσεις μελών της που «δούλεψαν» επί σειρά ετών ανενόχλητοι στο κανάλι-φάντασμα», τονίζει ο πρόεδρος του συμβουλίου Χρήστος Τελίδης.

ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: