Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2010

ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ -ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ-

Συντριπτικό κάταγμα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση με την ένταξή τους στο σχέδιο «Καλλικράτης», όπως αποκαλύπτεται από σχέδιο του υπουργείου Υγείας...
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, σε επίπεδο δήμων θα μεταφερθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μ' άλλα λόγια, στους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ, στην περίπτωση που θα προχωρήσει η ενοποίηση των κλάδων Υγείας και η μεταφορά τους στο υπουργείο Υγείας.
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία. Στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στα 50 νοσοκομεία, όσα έχουν περισσότερα από 400 κρεβάτια, τα εφτά πανεπιστημιακά και τα 11 του ειδικού καθεστώτος που περιγράφονται στο νόμο 2889/2001 (κυρίως αυτά που είναι συνέχεια κληροδοτημάτων, όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αγλαΐα Κυριακού», κλπ.).

Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Περιφερειών όπως, περίπου, περιγράφονται, με εναλλακτικά βέβαια σενάρια στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε και η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννοκοπούλου στη χτεσινή συνάντησή της με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, όταν ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» έθεσε το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον «Καλλικράτη» στην Υγεία η υπουργός απάντησε ότι θα δοθούν αρμοδιότητες των σημερινών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) στους εκλεγμένους της Αυτοδιοίκησης με πρώτη προτεραιότητα τη μεταφορά της ΠΦΥ στους δήμους. Εξάλλου, προχτές, σε μια βιβλιοπαρουσίαση και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, είπε ότι στα πλαίσια του «Καλλικράτη» θα εκχωρηθεί η ΠΦΥ στους δήμους, για να εισπράξει την παρατήρηση απ' τον παραβρισκόμενο δήμαρχο Αθηναίων - και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ - Νικήτα Κακλαμάνη, ότι η μεταφορά αυτή θα συνοδευτεί και με τους απαραίτητους πόρους.
Αλλωστε, είναι διακηρυγμένη η δικομματική συναίνεση στο χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Οι «διαφωνίες» αφορούν στο πού θα διατεθούν τα κονδύλια γι' αυτό το συντριπτικό κάταγμα στις - ήδη υποβαθμισμένες - δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.
Επικίνδυνες επιλογές
Η επιλογή αυτή - ιδιαίτερα στα νοσοκομεία - κρύβει επικίνδυνες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Υγείας. Η χρηματοδότηση και άρα η επιβίωση, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, κτλ. θα εξαρτώνται από τους πόρους που ο δήμος ή η περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει. Επειτα, προκαλούνται μια σειρά αλυσιδωτά προβλήματα.

Για παράδειγμα, με την επιλογή της διατήρησης νοσοκομείων στο υπουργείο - π.χ. του Γενικού Κρατικού Αθήνας - και της εκχώρησης άλλων - π.χ. του «Αγία Ολγα» στην Περιφέρεια - πώς θα γίνει ο συντονισμός τη μέρα της εφημερίας, που τα δύο νοσοκομεία θα συνεφημερεύουν; Τέτοια προβλήματα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αφορούν πάνω από 2.500 περιστατικά στην Αττική καθώς τόσοι είναι οι ασθενείς που απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των τρομακτικών ελλείψεων στην ΠΦΥ.
Συνολικά το σχέδιο προβλέπει ότι οι 7 ΥΠΕ θα ενταχθούν στις 13 νέες αιρετές Περιφέρειες και θα δημιουργηθεί «κάθετη δομή των νέων διοικητικών περιφερειών με τις εξής διευθύνσεις: Προγραμματισμού και Ανάπτυξης πολιτικών παροχής υγείας, οικονομικής οργάνωσης και υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας». Δηλαδή, η σημερινή κεντρική διάρθρωση διασπάται και μεταφέρεται «προς τα κάτω» με απρόβλεπτες από εκεί και πέρα συνέπειες. Ως εναλλακτική πρόταση παρουσιάζεται η «μετατροπή των ανωτέρων διευθύνσεων σε τμήματα και η απορρόφησή τους από την αρμόδια Διεύθυνση και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφέρειας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υπηρεσίες Πρόνοιας προτείνοντας τη διάρθρωσή τους σε «τμήματα αντίστοιχα με το αντικείμενο των Εθνικών Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας».
Εθελοντισμός για τους ανασφάλιστους
Τέλος, προβλέπει τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος εθελοντισμού και πιστοποίησης φορέων στην περιφέρεια, όπου θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες που ασκούνται από το σχετικό τμήμα
του υπουργείου Υγείας.

Αν και στο σχέδιο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομοτεχνικά στοιχεία εκείνο που προκύπτει είναι ότι οι Περιφέρειες θα έχουν τη διαχείριση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού που αφορούν στην κάλυψη των ανασφάλιστων και των λειτουργικών δαπανών. Εκεί δηλαδή που ο κρατικός προϋπολογισμός μειώνει συνεχώς τη συμμετοχή του και τα βάρη του τα μεταθέτει στην αιρετή Αυτοδιοίκηση, η οποία θα υποχρεωθεί να θεσπίσει νέους πόρους για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: