Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ...

ΕΝΑ απίστευτο κουβάρι συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Ψωμιάδη, υποψίες για εικονικές αποτιμήσεις ακινήτων, παράτυπους συμψηφισμούς ασφαλίστρων με μεγάλους πράκτορες, και ένα δίκτυο προώθησης προσωπικών ομολογιών που έδιναν επιτόκια έως και 10% αρχίζει να αποκαλύπτει η υπόθεση ομίλου Ψωμιάδη.
Τρεις μήνες μετά την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, όλες εταιρείες συμφερόντων του κ. Π. Ψωμιάδη, ο όμιλος των 48 εταιρειών καταρρέει υπό το βάρος των συγκοινωνούντων δοχείων που αυτή τη φορά μεταφέρουν απλώς το «τσουνάμι» ζημιών, ενώ η πολιτική ηγεσία και οι εποπτικοί μηχανισμοί δείχνουν αδύναμοι να επιβάλουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να σώσουν λεφτά για ασφαλισμένους και εκκαθαριστές.
Η σουηδική εποπτική αρχή έβαλε λουκέτο στην Aspis Liv., προσωπική εταιρεία του κ. Π. Ψωμιάδη, ο υποόμιλος Aspis Holding άλλαξε όνομα και μετόχους και αφού πούλησε την ασφαλιστική Liberty επιδιώκει να βρει στρατηγικό επενδυτή για την Commercial Value και την Aspis Bank, μήπως και αποφύγει το λουκέτο στην ασφαλιστική και μια ζημιά της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Η Aspis Capital, προσωπική εταιρεία του κ. Ψωμιάδη, μεταβιβάσθηκε σε συνταξιούχο (!), ενώ αποκαλύπτονται μεταβιβάσεις προσωπικών ακινήτων της οικογένειας Ψωμιάδη καθώς η αβελτηρία των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να οπλίσουν τους εκκαθαριστές και επόπτες των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ με το απαραίτητο προσωπικό λειτουργίας άφησε αδέσμευτα περιουσιακά στοιχεία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κανόνι των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Μόνο από τα μέχρι τώρα λουκέτα η ζημιά ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει πόσα προσωπικά ομόλογα Ψωμιάδη κυκλοφορούν στην αγορά.

Ηταν περίπου γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνταν με την ασφαλιστική αγορά ότι ο όμιλος Ψωμιάδη επιτύγχανε την εξασφάλιση εικονικής οικονομικής υγείας, χάρη στο γαϊτανάκι των συναλλαγών μεταξύ των προσωπικών του εταιρειών, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας. Η ιδέα ήταν απλή, και δυστυχώς αποτελεσματική, σε μια χώρα με μηδενική ικανότητα, όπως αποδείχθηκε, εποπτείας και εφαρμογής αποφάσεων. Οι εταιρείες του κ. Ψωμιάδη δεν συνδέονταν με σχέση μητρικής-θυγατρικών. Δεν υπήρχε, δηλαδή, όμιλος αλλά σειρά εταιρειών που κατείχαν η μία ποσοστά στην άλλη. Μέσω μεταβιβάσεων ποσοστών εξασφαλιζόταν η μεταφορά χρήματος στις εταιρείες που χρειάζονταν άμεση ταμειακή ενίσχυση προκειμένου να πάρουν τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας.

Το πρώτο ισχυρό κρούσμα είχε εκδηλωθεί μετά την εξαγορά της Commercial Union και τη μετατροπή της σε Commercial Value. Οι κάτοχοι επενδυτικών προγραμμάτων της Commercial βρέθηκαν να ελέγχουν το 31% του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Επρόκειτο για καραμπινάτη παραβίαση των αρχών επενδυτικής διαχείρισης.

Το γαϊτανάκι των μεταβιβάσεων αυξήθηκε κατακόρυφα με την απόκτηση μιας μικρής κυπριακής εταιρείας συμμετοχών, συμφερόντων Λ. Χριστοφή και άλλων μετόχων, που μετονομάστηκε σε Aspis Holding. Οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μόνο στην διετία 2007-08 στην Κύπρο ζαλίζουν.

Στην Leda Investments (Λήδα Επενδυτική) στις 31/12/2007 μέτοχοι εμφανίζονται η Commercial Value (ως εταιρεία ) με 6,27%, η Aspis Holdings με 22,82%, η Laser Investments με 7,25% και το εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο Commercial Value Asset Value. Στις αρχές του 2008 η Λήδα Επενδυτική αλλάζει χέρια. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ κατέχει πλέον το 64,19% της εταιρείας. Στο τέλος του 2008 η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ανεβάζει το ποσοστό της στο 72%. Οι μεταβιβάσεις ενισχύουν κεφαλαιακά τον υποόμιλο Aspis Holding, ο οποίος κατέχει και την Commercial. Τον Σεπτέμβριο του 2008 η Aspis Holding καλύπτει εξ ολοκλήρου την αύξηση κεφαλαίου που έπρεπε να κάνει η Commercial προκειμένου να επαναφέρει τον δείκτη φερεγγυότητας σε αποδεκτά επίπεδα.

Το 2009 πρόβλημα φερεγγυότητας και αρνητικής καθαρής θέσης αντιμετωπίζει πλέον η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ήδη από τις αρχές του έτους γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης αρχικώς των 150 εκατ. ευρώ. Για να ενισχυθεί ταμειακά η Ασπίς Πρόνοια πουλάει το 10,53% της Laser Investments (στο τέλος του 2008 κατείχε το 29,55% μέσω Aspis Holdings και Ασπίς ΑΕΑΖ) και το 29,96% της AD Shopping Galleries PLC (μέσω της Aspis Holdings) στις General Union και General Trust τις οποίες είχε μόλις αγοράσει ο κ. Π. Ψωμιάδης! Ετσι τα αποθεματικά που είχαν οι δύο εταιρείες ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και καταθέσεις γίνονται μετοχές των Laser και AD Shopping Galleries PLC, ενώ ενισχύεται ισόποσα ταμειακά ο όμιλος Ασπίς Πρόνοια (Ασπίς ΑΕΑΖ και Aspis Holdings). Η άδεια λειτουργίας των General Union και General Trust ανεστάλη, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις Ψωμιάδη δεν βρήκε ποτέ τα λεφτά που έπρεπε να βάλει για να επανέλθει ο δείκτης φερεγγυότητάς τους σε αποδεκτά επίπεδα.

πρεζα tv
7-2-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙΑΤΙΔΕΝ ΤΟΝ ΧΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΝΗ