Δευτέρα, Φεβρουαρίου 15, 2010

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΡΑΖΟΥΝ!!!

Το κύριο θέμα της Ιντιπέντεντ αφορά την «ελληνική σύνδεση», όπως αναφέρει ο πρωτοσέλιδος τίτλος, της γιγάντιας επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία όπως αποκάλυψαν χθες οι Νιου Γιορκ Τάιμς (δεν αναφέρεται η εφημερίδα) έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Όπως εξηγεί και η Ιντιπέντεντ, η τράπεζα βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας να δανειστεί χρήματα έναντι παραχώρησης μελλοντικών εσόδων από τη λειτουργία του αεροδρομίου, των διοδίων και των τυχερών παιχνιδιών, χρήματα που δε δηλώθηκαν ως δάνεια, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Σημειώνεται όσι σε μία συναλλαγή το 2020 η επενδυτική τράπεζα έφερε στην Ελλάδα περίπο 1 δισεκατομμύριο δολάρια με μία συμφωνία που χαρακτηρίστηκε συναλλαγματική συναλλαγή αντί για δάνειο.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στις πιέσεις που ασκούν Γερμανία και ΕΚΤ για την άμεση επιβολή αυστηρότερων μέτρων, «όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες και οι μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς οτυ δημοσίου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αναβάλλει την απόφαση για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για το Μάρτιο, μετά την πρώτη επιθεώρηση της πορείας υλοποίησης όσων έχουν εξαγγελθεί από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τους ειδικούς του ΔΝΤ. «Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται πρόθυμοι να δεχθούν την καθυστέρηση επιβολής πρόσθετων μέτρων, ωστόσο η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της λήψης των πρόσθετων μέτρων», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σε κύριο άρθρο τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς συμφωνούν με την τοποθέτηση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρέπει να ελεγχθεί η αγορά των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο ελεγχος της αγοράς παραγώγων αν και δεν αποτελεί πανάκεια για την αντμετώπιση της κρίσης, συνιστά ένα λογικό πρώτο βήμα.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις για την Καθημερινή και το Πρώτο Θέμα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν τον Παπανδρέου παρά τα μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός έχει λάβει επίσηςτη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, προσθέτει η εφημερίδα.
Σε άρθρο του στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον γράφει ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν μετανιώσει την ημέρα που εγκατέλειψαν τη δραχμή. Ο συντάκτης χαρακτηρίζει τη δραχμή σύμβολο της ελευθερίας που παρέδωσε η Ελλάδα στα χέρια της ΕΕ. Οι Βρετανοί δε αισθάνονται τα «αριστοτελικά συναισθήματα της λύπησης και του φόβου» καθώς παρακολουθούν τα δεινά των Ελλήνων, προσθέτει ο Τζόνσον για να καταλήγει αναφωνώντας «ευτυχώς που μείναμε εκτός ευρώ»!

Σε άρθρο οικονομικού συντάκτη της Τέλεγκραφ σημειώνεται ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποκάλυψε την αρχική αμαρτία της ευρωζώνης, τη δημιουργία μίας νομιασματικής ένωσης χωρίς ένα ενιαίοι υπουργείο Οικονομικών ή μίας κοινή διαχείριση των χρεών των χωρών μελών. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η ευρωζώνη δεν είναι λειτουργικός, προσθέτει ο συντάκτης.
Στις οικονομικές σελίδες τους οι Τάιμς γράφουν ότι η Γερμανία δεν είναι μόνο η θεραπεία των δεινών της Ελλάδας, αλλά και ένας βασικός παράγοντας πρόκλησής τους. Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι Γερμανοί δεν κατανοούν πως για να ορθοποδήσει η Ελλάδα και οι άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, «για να γίνουν και αυτές περιπτώσεις οικονομικού θαύματος», πρέπει να αρχίσουν να εξάγουν περισσότερα από τα μηχανήματα και προϊόντα τους στη Γερμανία. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα εν μέρει και λόγω της στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες οι Τάιμς αναφέρονται σε φόβους ότι τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα εκπνέουν. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ήδη εξοργισμένος από την «έλλειψη πραγματικής στήριξης στη χώρα του», στήριξη που επλήγη από τις απεργίες των συνδικάτων. Γίνεται αναφορά στις αποκαλύψεις των Νιου Γιορκ Τάιμς, αλλά και στην προειδοποίηση της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν το τέλος για την Ελλάδα.

Σε ανάλυσή της με τίτλο «Η σύγχρονη ελληνική τραγωδία που άλλαξε την Ευρώπη», η ευρωπαϊκή έκδοση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ γράφει ότι η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο ελέγχου των δημοσιονομικών των μελών της, προειδοποιεί δε ότι η επιβολή άκριτων αυστηρών μέτρων λιτότητας δεν είναι η λύση, καθώς οδηγεί πίσω στη δεκαετία του 1930.

Σε άρθρο του στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο Έλληνας διευθυντής επενδυτικής εταιρείας Γιώργος Παπαμαρκάκης (σ.σ. το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των ομολόγων επί ΝΔ) γράφει ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να μεταβεί σε ένα πιο ισορροπημέμνο μοντέλο ανάπτυξης. Στο ερώτημα κατά πόσο τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά, η απάντηση είναι ένα εκκωφαντικό ‘όχι’, λέει ο συντάκτης. Η λύση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, προσθέτει ο κ. Παπαμαρκάκης είναι η μείωση των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις. Όσο για την περιβόητη διάσωση από τη Γερμανία, είναι πιθανό αυτή να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια στη Γερμανία παρά σε χαμηλότερα στην Ελλάδα.

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΓΕΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ...

ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2010

3 σχόλια:

mediaspotgr είπε...

Χρεοκοπούμε ή Όχι ;;;

Ποια είναι τελικά η πραγματικότητα ;;;

Κάποτε το παραμύθι αυτό περί χρεοκοπίας πρέπει να τελειώνει. Ο τρόμος και ο φόβος που έντεχνα σπέρνουν πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με τη γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Σπέρνουν έντεχνα τον τρόμο χωρίς να λένε στοιχεία και χωρίς να κάνουν συγκρίσεις .

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε πέστε τη μας για να την μάθουμε και εμείς .

Γιατί εμείς άλλα ξέρουμε και άλλα συμπεράσματα εξάγουμε από τα στοιχειά που έχουμε , εκτός και αν «εσείς» γνωρίζετε άλλα.

Η φτωχή και άτιμη εσχάτως Ελλάδα, έχει ένα έλλειμμα της τάξεως του 12,7% κατά την κυβέρνηση, κατά άλλους της τάξεως του 13,2%, αλλά εμείς ασπαζόμαστε τα «επίσημα» στοιχειά.

Το αντίστοιχο έλλειμμα των Η.Π.Α. , χωρίς να κάνουν τα στατιστικά τους φύλλο και φτερό οι διεθνείς οργανισμοί Δ.Ν.Τ. κλπ, το 2009 ήταν 12.9%, και κανείς δεν τολμά να μιλάει για χρεωκοπία της, για άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της ή για άνοδο των cds. Πως θα μπορούσε άλλωστε να το πράξει αυτό κάποιος , όταν οι περισσότερες χώρες της δύσης έχουν έλλειμμα που πλησιάζει τα νούμερα αυτά.

Η Ιαπωνία για παράδειγμα το έλλειμμα ανέρχονταν το 2009 στο 10,5 % του Α.Ε.Π. της, ενώ και το 2008 το έλλειμμα ήταν της τάξεως του 10,2%.
Αλλά και για την Ιαπωνία δεν ακούσαμε κανέναν πρωθυπουργό της να μιλήσει για «ασθενή στην εντατική» και για «απώλεια ενός τμήματος της εθνικής κυριαρχία» λόγω του ελλείμματος αυτού . Ούτε είδαμε τους «κερδοσκόπους» (sic) να επιτίθενται στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία επειδή έχουν έλλειμμα περίπου ίδιο με το δικό μας, και να «σορτάρουν» τα ομόλογα τους ή να «παίζουν» τα αντίστοιχα cds με το σκεπτικό ότι οι χώρες αυτές θα φαλιρίσουν.

Δεν το είδαμε αυτό αν και τα μεγέθη τουλάχιστον του ελλείμματος είναι σχετικά ιδία, γιατί τα άλλα μεγέθη που ακολουθούν είναι ανόμοια και βάζουν την Ελλάδα σε καλύτερη μοίρα.
Το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2009 ανέρχονταν στο 112,5 % του Α.Ε.Π ενώ το 2010 «εκτιμάται» ότι θα ανέλθει στο 125% .
Πιστεύετε ότι είναι μεγάλο και μας οδηγεί στην πτώχευση ;;;

Δείτε λοιπόν ποιο είναι το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας και κανένας δεν μιλάει για πτώχευση της χώρας, ανέρχεται στο 197% του Α.Ε.Π. της . Ενώ είναι ολοένα και διογκούμενο .
Άλλα ας δούμε και άλλους δείκτες περισσότερο αντιπροσωπευτικούς όπως για παράδειγμα το Συνολικό χρέος της Ελλάδας, δηλαδή δημόσιο συν ιδιωτικός τομέας, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της «χρεοκοπημένης» Ελλάδας.

Το συνολικό χρέος λοιπόν της χώρας ανέρχεται στο 179% του Α.Ε.Π ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι …κρατηθείτε 175%!!!

Αν δε αναφέρουμε το συνολικό χρέος της κάθε χώρας θα δούμε ποιος πρέπει να είναι σε «εντατική» και γιατί ο πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο που υπερθεματίζει, μιλάει για «ασθενείς και εντατικές»..
Λοιπόν έχουμε και λέμε το συνολικό χρέος της Ολλανδίας ανέρχεται στο 234% του Α.Ε.Π της, αντίστοιχα της Ιρλανδίας στο 222%, του Βελγίου στο 219%, της Ισπανίας 207%, της Ιταλίας στο 197% και πάει λέγοντας .
Είναι αξιοσημείωτο δε το συνολικό χρέος των "εγγυητριών" δυνάμεων,όπου της Γερμανίας ανέρχεται στο 170% του Α.Ε.Π , της Γαλλίας είναι κάτι παραπάνω από 230% του Α.Ε.Π. , και της Μεγάλης Βρετανίας το συνολικό χρέος, προσδεθείτε εδώ, είναι περισσότερο από το 400% !!! του Α.Ε.Π της.

Βλέποντας λοιπόν τα παραπάνω, και συγκρίνοντας αυτα με τα αντίστοιχα ελληνικά στοιχεία για το εξωτερικό χρέος,το συνολικό χρέος και το έλλειμμα , τότε είναι που αναρωτιόμαστε για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 89% του Α.Ε.Π . της , ενώ της Πορτογαλίας που ο υπουργός Οικονομικών της ζήτησε να μην την συγκρίνουμε με την Ελλάδα, και είχε δίκαιο, είναι …130% του Α.Ε.Π. , ενώ της Ιρλανδίας ξεπερνά το 415%.
Κανένας όμως από τους ηγέτες των χωρών αυτών δεν βγήκε να μιλήσει για εντατικές και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στους «κερδοσκόπους» των τραπεζικών ιδρυμάτων , δηλαδή στα δικά τους τα «παιδιά» να κάνουν « παιχνίδι» με την τύχη της χώρας, πάνω στην πλάτη της.

Ανώνυμος είπε...

πριν η πιο αντιλαικη και φιλελευθερη κυβέρνηση ολων των εποχών,
κανει οτιδηποτε αλλο πια,

πρεπει να ζητησουν να μειωθουν και οι βουλευτες στους 100.

και παλι πολλοι ειναι, αλλα τελοςπαντων.

γιωργακη ειπες χρειαζονται βαθιες και ριζικες τομες και αλλαγες.
να αλλαξουμε εντελως.

αντε να σε δουμε ανεπαγγελτε κολλεγιοφλωρε, θα το κανεις αυτο?

Ανώνυμος είπε...

Μα όταν τα ίδια τα Ελληνικά media ασχολούνται όλο το 24ωρο με την οικονομία και τα στοιχεία της, και οι μόνες λέξεισ που ακούς να επαναλαμβάνονται σε σταθερή συχνότητα είναι ''ΤΡΟΜΟΣ-ΦΟΒΟΣ-ΠΑΝΙΚΟΣ κτλ'' συνοδευμένα με μουσική υπόκρουση ταινίων splatter, τι να κάνει ο ξένος τύπος? να μην τα αναπαράγει? αν κατάφέρουμε έστω και μια φορά να διαχειριστόυμε την κρίση με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τότε ίσως να κερδίσουμε κάτι...βέβαια ας μην είμαι ονειροπόλος...ποιο ελληνικό ΜΜΕ θα συμπεριφερθεί με τον τρόπο αυτό..οι τηλεσχολιαστές-παραθυροσύμβουλοι είναι εκεί όχι για την ενημέρωση αλλά για την επικοινωνιακή προβολή των κομμάτων-εκδοτικών οίκων που αντιπροσωπεύουν...για το λόγο αυτό φίλτατε MEDIASPOTGR τα ξενα δημοσιεύματα μας κράζουν....και στην τελική καλά κάνουν με τόσα τραγελαφικά πράγματα που έχουμε προσφέρει....ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ