Παρεμβάσεις στο εργασιακό με αλλαγές στους κανόνες απολύσεων και προσλήψεων, είναι μία από τις τρεις συστάσεις που αναμένεται να απευθύνει στη χώρα μας ο νέος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.
Ο Ολι Ρεν, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Χ. Αλμούνια τις επόμενες μέρες, αναμένεται να στείλει επιστολή-βόμβα στην ελληνική κυβέρνηση για να δώσει δείγμα των προθέσεών του «με το καλημέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει στη δημιουργία ενός «plan C» για τη χώρα μας, αφού «επείγουν αλλαγές που δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από την προηγούμενη Επιτροπή». Οι συστάσεις του αφορούν τρία κύρια σημεία:
1 Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Αφορούν κυρίως την υιοθέτηση πιο ευέλικτου μοντέλου, και το κυριότερο πιο χαλαρή αντιμετώπιση στις απολύσεις και τις προσλήψεις. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στις 15-16 Φεβρουαρίου. Με γνώμονα λοιπόν την κατακόρυφη πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, ο επίτροπος θα επαναφέρει στο τραπέζι για άμεση εφαρμογή και τα περισσότερο ευέλικτα ωράρια εργασίας, το τετραήμερο, τις υπερωρίες και ό,τι αφορά την εργασία του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα, Κομισιόν και eurogroup θα αλλάξουν τους κανόνες και η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να συστήνει μέτρα σε μια χώρα όταν η ανταγωνιστικότητά της πέφτει. Δηλαδή, δεν θα περιορίζεται πλέον σε συστάσεις μόνο όταν ξεφεύγει το έλλειμμα.
2 Το δεύτερο σημείο αναφοράς έχει να κάνει με την επικείμενη αναπροσαρμογή των στατιστικών στοιχείων από την περίοδο 2005-2009. Βάσει των τελικών ελέγχων προκύπτει αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ελλείμματος και του χρέους για το 2005, το 2006 και το 2007, γιατί δαπάνες που αφορούν κυρίως τον τομέα της υγείας βγήκαν από τον προϋπολογισμό του 2008, όπου τους τοποθέτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, και κατανεμήθηκαν στα προηγούμενα έτη. Οι εκκρεμότητες για το 2009 δείχνουν ότι το έλλειμμα ενδέχεται να υπερβεί το 12,7% και ο Ο. Ρεν ετοιμάζεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση η όποια απόκλιση προκύψει να αναπληρωθεί με νέα μέτρα που θα εξαγγελθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου και σύμφωνα με το άρθρο 126 της νέας Συνθήκης.
3 Η τρίτη παρέμβαση αφορά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στο οποίο ανέφερε ότι τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένεται να αποδώσουν το 2011 και όχι το 2010, όπως διαβεβαίωνε μέχρι τώρα τις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά. Η Κομισιόν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι «ανεπίτρεπτο για μία χώρα με τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα», αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος. Ο νέος επίτροπος αναμένεται να ζητήσει επίσπευση της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού συστήματος με τη βοήθεια της Επιτροπής και την τεχνογνωσία της Γερμανίας, που θεωρείται ότι έχει τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό.
πρεζα tv
7-2-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου