Τετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2010

ΥΠΟ ΤΗΝ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΕΥΠ...ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΤΗΣ VODAFONE;;;;;

Η υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) από το υπουργείο Εσωτερικών στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις 13 Οκτωβρίου του 2009, κυρώθηκε από την Βουλή κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).
Ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Χρυσοχοϊδης, τόνισε πως με την υπαγωγή αυτή υπηρετείται η ενιαία πολιτική ασφάλειας της χώρας από ένα ενιαίο υπουργείο και χαρακτήρισε κρίσιμο το να συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες μεταξύ τους.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γρ. Αποστολάκος, έδωσε μεν θετική ψήφο γιατί με την νομοθετική πράξη καλύπτεται όντως μια ανάγκη, επισήμανε όμως την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, αφού ως αντιπολίτευση υπεραμύνονταν του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών και δήλωσε την ριζική διαφωνία με την πολιτική της κυβέρνησης. «Τέσσερις μήνες δεν μπορεί να κάνει υπερήφανη την κυβέρνηση ο τρόπος αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος» είπε και ζήτησε ακόμη: «Πάρτε θέση για την αποτρεπτική και κατασταλτική δράση των καμερών». «Το μοντέλο της ενοποίησης έτσι όπως το χειρίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, το χρεοκόπησε» απάντησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας καταλόγισε στον υπουργό ότι καταναλώνει πολύτιμο χρόνο σε δηλώσεις και οράματα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Διερωτήθηκε μάλιστα μήπως είναι η μεγάλη ιδέα που έχει αυτή η κυβέρνηση για τον εαυτό της που δημιουργεί προβλήματα αποτελεσματικότητας.
«Μη ξύνετε πληγές γιατί πέρυσι τέτοιο καιρό γλείφαμε τις πληγές μας από μια κατεστραμμένη Αθήνα. Προσπαθούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις, να ξαναδώσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στον πολίτη, να δημιουργήσουμε συντεταγμένες υπηρεσίες» απάντησε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
«Η μόνη μεγάλη ιδέα είναι η καινούργια εικόνα για την Αστυνομία» είπε ο υφυπουργός Σπ. Βούγιας.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια πορεία συναίνεσης και προσπάθειας ώστε να καταπολεμήσουμε ένα φαινόμενο που μας αφορά, αλλιώς - όπως είπε - θα γίνουμε φοβικοί. Μίλησε μάλιστα για «ύψιστη αποστολή» της ασφάλειας του πολίτη, που καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Α. Σκυλλάκος, δήλωσε την ανησυχία του για τον ρόλο της ΕΥΠ, διερωτήθηκε γιατί «ανακατεύεται» στα ζητήματα της αντιτρομοκρατικής. Όπως είπε οι κάμερες οι οποίες «θεωρήθηκαν το άλφα και το ωμέγα» για την ασφάλεια όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά στρέφονται προς τους διαδηλωτές.

Από τον ΛΑΟΣ ο ειδικός αγορητής, Ιω. Κοραντής-ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΠ-ΚΥΠ-ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Α. Ροντούλης, ανέφερε ότι η ΕΥΠ πρέπει να υπαχθεί στον πρωθυπουργό, καθώς το εύρος των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ είναι πολύ μεγαλύτερο από κείνο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ είπε πως αυτό δεν έγινε για να παραμένει κάθε φορά στο απυρόβλητο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, είπε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Συντάγματος περί έκτακτων, επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών για την σύνταξη νομοθετικής πράξης και έθεσε ζήτημα αντιμετώπισης των θεσμών από την κυβέρνηση. Έθεσε ακόμη το ερώτημα τι χρειάζεται η ΕΥΠ όταν μια σειρά αρμοδιοτήτων της καλύπτονται από άλλες υπηρεσίες και ανέφερε ότι η διατήρηση της αποτελεί απόηχο ενός μακρινού παρελθόντος και πάντως ότι δεν δικαιολογούν οι συνθήκες την αυτοτέλεια της ΕΥΠ.

«Το κατεπείγον προέκυπτε από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ΕΥΠ σε ένα υπουργείο που δεν έχει σχέση, είναι τυπική υπαγωγή, δεν αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ», απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σας λέω με βεβαιότητα ότι υπηρετείτε καλύτερα η εθνική ασφάλεια».
Να εκπονηθεί μια μελέτη για το αντικείμενο που πρέπει να υπηρετεί μια τέτοια Υπηρεσία πρότεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχει αναγκαιότητα μιας υπηρεσίας Αντικατασκοπείας που να υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και «για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει μια υπηρεσία που θα υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής».

ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: