Συνολικά 995 αλλοδαποί που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο σε χώρες της Ε.Ε. επιστράφηκαν στην Ελλάδα με τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» το πρώτο 10μηνο 2009. Οι επιστροφές έγιναν από Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελβετία, Νορβηγία, Ολλανδία, Φινλανδία. Είχαν υπάρξει 7.857 αιτήματα. Η Ελλάδα συμφώνησε στην επιστροφή 2.770 ανθρώπων. Τελικά επιστράφηκαν 995. Στην έκθεση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας «Η παγίδα “Δουβλίνο ΙΙ” - Επιστροφές αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα» σκιαγραφείται η έλλειψη προστασίας για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και η αναλγησία των εταίρων.
«Ο Κανονισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της δυτικής και βόρειας Ευρώπης», σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος. «Η Σύμβαση της Γενεύης ορίζει ότι ο αιτών ζητεί άσυλο σε όποιο κράτος επιθυμεί», πρόσθεσε ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες κ. Σπ. Κουλοχέρης. «Η επιστροφή σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής γι’ αυτούς συνιστά σοβαρό ζήτημα».
Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες; Το αναλύει η έκθεση και το περιέγραψαν οι ομιλητές, μεταξύ τους η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας και νομικός κ. Βικτώρια Μπαντή, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Κ. Παπαϊωάννου. Κατακλείδα: Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει το διεθνές, κοινοτικό και εσωτερικό δίκαιο. Το 80% όσων προστρέχουν στην Π. Ράλλη για να υποβάλλουν αίτημα, δεν έχουν πρόσβαση στη διαδικασία. Διερμηνείς δεν υπάρχουν. Οι συνεντεύξεις δεν γίνονται σωστά. Οι δυσκολίες στην πρόσβαση της διαδικασίας είναι συχνά ανυπέρβλητες. Αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες διαβιούν υπό τις ίδιες επισφαλείς συνθήκες με τους παράτυπους. Δεν έχουν πρόσβαση σε στέγη, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κινδυνεύουν από επαναπροωθήσεις και απελάσεις. Τα θετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το υπ. Προστασίας του Πολίτη, σημειώθηκε, αποτελούν εξαγγελίες. Δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που επιδεινώνεται με επικίνδυνα γοργούς ρυθμούς.
Από την άνοιξη 2008 η Υπατη Αρμοστεία έχει εκδώσει δύο συστάσεις για να μην επιστρέφονται αιτούντες στην Ελλάδα. Στο ίδιο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει δύο φορές διαδικασία για παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τόμας Χάμαμπεργκ, ύστερα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, παρενέβη πριν από λίγες ημέρες για τη δεινή κατάσταση στη χώρα.
Το 2009 τα ποσοστά απόδοσης πολιτικού ασύλου μειώθηκαν σε α΄ βαθμό σε 0,04% (0,05% το 2008) και σε β΄ βαθμό 2,87% (από 10,29% το 2008).
ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου