Χωρίς κανέναν φαρμακοποιό λειτουργούν δέκα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι), απειλεί την ασφάλεια της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών. Πρόκειται για τα Γενικά Νοσοκομεία Τρικάλων, Βέροιας, Δράμας, Ρόδου, Σπάρτης, Καρπενησίου Αιγίου, Αμαλιάδας, Καλαβρύτων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Εξάλλου σε άλλα 56 νοσοκομεία της χώρας υπηρετεί ένας μόνο φαρμακοποιός ενώ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν δύο μόνο φαρμακοποιοί με αδυναμία κάλυψης της εφημερίας και απρόβλεπτες συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
«Στα φαρμακεία των 132 νοσοκομείων της χώρας υπηρετούν σήμερα μόλις 286 φαρμακοποιοί, αριθμός που υπολείπεται κατά 45% από τις ήδη ξεπερασμένες προβλέψεις των Οργανισμών των νοσοκομείων του 1986, όταν μάλιστα στο ίδιο αυτό διάστημα οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν ξεπεράσει το 850%. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαχειρίζονται κατά μέσο το 30% των λειτουργικών των νοσοκομείων, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καλπάζει προς τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κατά δικούς μας υπολογισμούς, και συμβάλει κατά το ένα τρίτο περίπου στο συσσωρευμένο χρέος των νοσοκομείων» επισημαίνει η πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι Ειρήνη Τσικαλάκη αναφέροντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ενημερωθεί με σχετική επιστολή στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.
«Στην ίδια απαράδεκτη εικόνα έρχεται να προστεθεί και η συνεχής αποχώρηση χωρίς αναπλήρωση των βοηθών φαρμακείου, κλάδος απόλυτα απαραίτητος που όπως φαίνεται δεν αποτελεί προτεραιότητα στην προγραμματισμό προσλήψεων του υπουργείου» προσθέτει η κ. Τσικαλάκη. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι βοηθοί φαρμακείου δεν έχουν τις αρμοδιότητες των φαρμακοποιών και δεν μπορούν να χορηγούν όλα τα φάρμακα όπως π.χ. ναρκωτικά, ενώ στα νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν φαρμακοποιοί ορίζεται ότι πρέπει να τους αντικαθιστούν γιατροί αλλά και αυτό δεν είναι εφικτό τη στιγμή που οι υπάρχοντες γιατροί δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.
«Η λύση των αποσπάσεων είναι πλέον ανέφικτη αλλά και επικίνδυνη αφού ο αριθμός των υπηρετούντων έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο ασφαλείας» αναφέρει η κ. Τσικαλάκη και παράλληλα εξηγεί ότι «το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια όπου δεν γίνεται καμία προκήρυξη από το ΑΣΕΠ, διότι καθυστερεί η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου 2517/97, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία προσλήψεων και εξέλιξης του κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών ΕΣΥ και το οποίο, μετά την αποπομπή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας για τις τελικές διορθώσεις».
Η διοίκηση της Π.Ε.Φ.Ν.Ι σε επιστολή της προς την υπουργό Υγείας επισημαίνει ότι η προώθηση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος είναι η μόνη λύση για την πρόσληψη νοσοκομειακών φαρμακοποιών, πράγμα που αναγνωρίζουν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καθώς έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για τις προσλήψεις 100 φαρμακοποιών σε πρώτη φάση.
ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου