Τον «Γολγοθά» της απόλυσης βιώνει ένας στους τρεις από τους 200.000 εργαζομένους στις 40.000 βιοτεχνίες της Αθήνας, καθώς:
Μέσα στο 2010 θα βγουν στον δρόμο άλλοι 20.000 εργαζόμενοι πλάι στους 50.000 απολυμένους κατά την τελευταία διετία λόγω της οικονομικής κρίσης.Από την άλλη, ο εφιάλτης του «λουκέτου» απειλεί 16.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, γεγονός που καθιστά πλέον ζοφερό το κλίμα για εργαζόμενους και ιδιοκτήτες.
Το δραματικό SOS για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, κατά την παρουσίαση έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία MARC από 24 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου σε 1.007 επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:
Το 85,4% των μεταποιητικών κ.λπ. επιχειρήσεων της Αθήνας έχουν πληγεί αισθητά από την οικονομική κρίση, ενώ πλέον ευάλωτες εμφανίζονται οι μικρότερες στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης, εκδόσεων - εκτυπώσεων, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.
Στις 9 από τις 10 επιχειρήσεις μειώθηκε ο τζίρος κατά 1/3 πέρυσι σε σχέση με το 2008, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία από το φθινόπωρο του 2008.
Ζημιές εμφανίζει το 37,2% των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα οι μικρότερες.
Μείωσε το προσωπικό του το 26% των επιχειρήσεων, ενώ το 43% πρόκειται να πράξει το ίδιο το επόμενο διάστημα, και αυτό θα συμβεί σχετικά περισσότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στους κλάδους τροφίμων - ποτών, οικοδομικών δραστηριοτήτων και μετάλλου. Η τάση αυτής της εκτίμησης (της μείωσης του προσωπικού το επόμενο διάστημα), αφού σημείωσε μια πτώση μεταξύ Νοεμβρίου 2008 και Ιουλίου 2009, εμφανίζει σημαντική αύξηση κατά 10% στην παρούσα έρευνα.
Το 40% των μελών του ΒΕΑ εκτιμά ως «πολύ και αρκετά πιθανό» το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, σε βαθμό που να κινδυνεύει με κλείσιμο της επιχείρησης. Τα υψηλότερα ποσοστά για αυτή την εκτίμηση εμφανίζονται στις μικρότερες επιχειρήσεις και στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης, οικοδομικών δραστηριοτήτων και συνεργείων αυτοκινήτων.
Η οικονομική ανέχεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μεταφέρεται και στους άλλους, καθώς:
Το 23% αυτών αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τρεις στους δέκα καθυστερούν να καταβάλουν έγκαιρα τους μισθούς των υπαλλήλων, το 35% στους προμηθευτές, το 46% να εκπληρώσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του...
Σωσίβιο θεωρούν οι μικρομεσαίοι τα τραπεζικά δάνεια 30.000-50.000 ευρώ για να... ξελασπώσουν και δέχονται ακόμη και δυσμενέστερους όρους για τη χορήγησή τους σε σχέση με το παρελθόν.
Το 35% των μελών του ΒΕΑ πιστεύει πως θα χρειαστεί τραπεζική χρηματοδότηση μέσα στο επόμενο εξάμηνο -πιο πολύ δε οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις- και από αυτούς ένα 44% είναι διατεθειμένο να την αναζητήσει ακόμα και με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με το παρελθόν. Από αυτούς που θα ζητούσαν χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης η πλειονότητα (44% περίπου) θα ζητούσε ποσό μέχρι 30.000 ευρώ και ένα 17% περίπου μεταξύ 30.000-50.000 ευρώ.
Οπως καταγράφεται στην έρευνα, σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται η καθυστέρηση πληρωμής από τους πελάτες, αφού αναφέρθηκε από τους 7 στους 10 ερωτηθέντες. Πάνω από το 50% εισπράττει τις οφειλές των πελατών του σε διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών, με κλάδους που επηρεάζονται σχετικά περισσότερο τα οικοδομικά, οι ηλεκτρικές συσκευές και οι εκδόσεις - εκτυπώσεις.
Ο χρόνος είσπραξης των οφειλών αυξήθηκε το 2009 από έναν έως και πάνω από 4 μήνες (σε σχέση με τον χρόνο καθυστέρησης του 2008) για το 42,5% των ερωτηθέντων.
Π. Ραβάνης
ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου