Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010

22 ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2009 ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΚΟΙΝOΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε...

Είκοσι δύο καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας εξέδωσε το 2009 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) και οι τέσσερις συνοδεύθηκαν με χρηματικά πρόστιμα. Επτά αφορούν περιβαλλοντικά και τέσσερις εργασιακά θέματα. Στα περιβαλλοντικά, η καταδίκη για ανυπαρξία κατάλληλων και επαρκών εγκαταστάσεων επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων συνιστά τη 15η (!) σχετική απόφαση κατά της Ελλάδας. Οπως σημειώνεται, «600.000 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα αποθηκεύονται, εν αναμονή της επεξεργασίας τους, σε χώρους που θεωρούνται καταρχήν μολυσμένοι». Με άλλη απόφαση, η Ελλάδα καταδικάσθηκε για σοβαρές ελλείψεις στην αποτέφρωση υλικού ειδικού κινδύνου. Οπως αναφέρεται, δεν εφαρμόζει διατάξεις για «καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο» και «δεν επιβάλλει τις δέουσες κυρώσεις για την ταφή των αποβλήτων». Σε άλλο σοβαρό θέμα δημόσιας υγιεινής, η χώρα καταδικάσθηκε διότι «δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιβάλλονται αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων για την προστασία ζώων κατά τη μεταφορά και σφαγή τους». Στη συνέχεια, τα τρώμε!

Στα εργασιακά θέματα, στις 26 Μαρτίου εκδόθηκε η 2η απόφαση για παραβίαση της αρχής ίσης μεταχείρισης με τα διαφορετικά συνταξιοδοτικά όρια ανδρών και γυναικών. Αλλά σημειώνεται ότι «η αρχή δεν εμποδίζει τα κράτη-μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις με ειδικά πλεονεκτήματα που διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία». Με άλλη απόφαση, η Ελλάδα καταδικάσθηκε διότι «η προϋπόθεση ελληνικής ιθαγένειας για την πρόσβαση στις θέσεις πλοιάρχου και αξιωματικού στα πλοία με ελληνική σημαία δεν συμβιβάζεται με τους κοινοτικούς κανόνες περί ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων». Αμφισβητείται για πρώτη φορά ο μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων που η άσκησή τους στη χώρα μας προϋποθέτει ελληνική ιθαγένεια.

Τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου ζήτησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές με πέντε προδικαστικά ερωτήματα που αφορούσαν αιτήματα εργαζομένων να μετατραπούν σε αορίστου οι συμβάσεις τους ορισμένου χρόνου.
Χρηματικά πρόστιμα επέφεραν: 1. Η απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας ηλεκτρονικών παιγνίων εκτός των καζίνο, διότι η Ελλάδα δεν τηρεί τα τεχνικά πρότυπα και τους κανονισμούς που απαγορεύουν στα παίγνια να μετατραπούν σε τυχερά παιχνίδια. 2. Η νομοθέτηση περιοριστικών όρων στη λειτουργία επιχειρήσεων οπτικών ειδών. 3. Οι κρατικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή Αεροπορία. 4. Τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών.

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: