Η μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο (επιδόματα και δώρα) και η προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων με το νέο Ασφαλιστικό οδηγούν τους δημόσιους υπαλλήλους σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Χωρίς προοπτική βελτίωσης των αποδοχών, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτούνται μαζικά. Κυρίως οι γυναίκες, τα συνταξιοδοτικά όρια των οποίων αναμένεται να αυξηθούν και να εξισωθούν με τα αντίστοιχα των ανδρών (συν 5 έως και 17 έτη σε ακραίες περιπτώσεις). Να σημειωθεί ότι σχεδόν 110.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο και συνολικά 250.000 υπάλληλοι σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξέλθουν του οικονομικά ενεργού - εργασιακού βίου. Πόσο μάλιστα όταν, συν τω χρόνω, η κυβέρνηση αποστασιοποιείται από τη δέσμευσή της για σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων από το 2013 και μετά.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τον Κώδικα Πολιτικών Συντάξεων, φέρουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου έτοιμο να αναπροσαρμόσει αμέσως -ήδη από το 2011- τα ηλικιακά όρια με βάση την περσινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) περί ασφαλιστικής εξίσωσης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Προς τούτο το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει νωρίτερα, εντός 30 ημερών, ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.
Και ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου βιάζεται, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για το υπουργείο Εργασίας. «Δεν φτιάχνεται ένα νέο σύστημα μέσα σε λίγες ημέρες», ανέφερε χθες, ημέρα παραλαβής του πορίσματος για το Ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Ετσι ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και θα «περάσει» από τη Βουλή τον Μάιο. Μάλιστα, περιγράφοντας το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος». Αυτό σημαίνει:
1. Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση την καλύτερη 10ετία (από 5ετία σήμερα) και συν τω χρόνω επί του συνολικού εργασιακού βίου, κάτι που συνεπάγεται μείωση των αποδοχών έως και 20%.
2. Διαχωρισμό της κοινωνικής παροχής, η οποία θα χορηγείται στο 65ο έτος της ηλικίας, ανεξαρτήτως από την ηλικία λήψης της ανταποδοτικής σύνταξης (με βάση τα ένσημα και τις εισφορές). Και αυτό προκειμένου να αυξηθεί η μέση ηλικία συνταξιοδότησης άνω του 63ου έτους (από 61,4 το 2008).
3. Την επιβολή νέου αυστηρού πλαφόν στο ύψος της σύνταξης και την πρόβλεψη για εισφορά επί των συντάξεων (τύπου ΛΑΦΚΑ) υπέρ του «ασφαλιστικού κουμπαρά».
Το πόρισμα της Επιτροπής υπό τον καθηγητή Αγγελο Στεργίου προβλέπει, μεταξύ των 12 προτάσεων, και την ενοποίηση των Ταμείων μέσω της καθιέρωσης ενιαίων ρυθμίσεων για όλους και με το επιχείρημα πως «αν οι κανόνες είναι ίδιοι δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων».
Ωστόσο, αυτό το προσχέδιο θα μπει στο μικροσκόπιο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του, αρμόδιου για τα Νομισματικά, επιτρόπου Ολι Ρεν, καθώς η Κομισιόν απέκτησε, αίφνης(;), αρμοδιότητα και στο Ασφαλιστικό. Καίτοι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις συνθήκες συγκρότησης της Ενωσης. (Εξαιρείται η Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία παραμένει στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών με βάση την αρχή της επικουρικότητας.)
Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της σκληρής επιτήρησης για την οποία ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι αποτελεί «ζήτημα απώλειας της αξιοπρέπειας της χώρας» και προτείνει ως λύση την «απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας».
Στο μεταξύ χθες το υπουργείο Εργασίας κοινοποίησε τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες των Ταμείων τον Φεβρουάριο. Από αυτά προκύπτει μικρή μεν αύξηση των εσόδων εν σχέσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (σημ. αν και αυτή η τάση υποχώρησε στο +2,27% έναντι +3% τον Ιανουάριο), αλλά και δυσανάλογα μεγάλη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών (+6,37% στο ΙΚΑ) και κυρίως των πληρωμών για νοσοκομειακή περίθαλψη (+32,87% στο ΙΚΑ και +12,88 στον ΟΑΕΕ).
Στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης παρουσίασαν χθες το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των συνταγών που εφαρμόζει πιλοτικά το ΙΚΑ στη Φθιώτιδα και τη Λάρισα. Ηδη το υπουργείο κάνει λόγο για μείωση των δαπανών κατά 10% και από την 1 Ιουνίου θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που θα επιφέρει οικονομίες της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6 δισ. ευρώ, ενώ στο ΙΚΑ εκτελούνται κάθε χρόνο 35 εκατ. συνταγές.
ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010
2 σχόλια:
απιστευτες σπαταλες για τα φαρμακα.
Καιρός ήταν να αδειάσει λίγο το δημόσιο, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους αναλογικά με τους κατοίκους της.
Δημοσίευση σχολίου